Alles over PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)


Mijn leven met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je meer wilt weten over het PDS (Prikkerbare Darm Syndroom). Op deze pagina geef ik meer informatie over PDS en vertel ik mijn ervaringen hiermee.

Wat is PDS (Prikkelbare Darm Syndroom?
PDS of Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische darmaandoening / ziekte en vroeger werd het een spastische darm genoemd. De diagnose PDS wordt vastgesteld als alle andere aandoeningen zijn uitgesloten. Bij PDS heb je vaak last van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, obstipatie, slijm bij de ontlasting, winderigheid en soms diarree, daarnaast kan je ook last hebben van misselijkheid, boeren en vermoeidheid. De oorzaak van PDS is nog niet bekend, maar het heeft wel vaak te maken met voeding en stress. Er is vaak onbegrip, omdat er ook veel onduidelijkheid is, je kan ook vaak niet zien of dat er iemand last van heeft en mensen ook niet weten hoe degene zich voelt.

Mijn verhaal over PDS
Al behoorlijk wat jaartjes geleden is bij mij ook PDS vastgesteld. Ik heb namelijk na vele klachten te hebben gehad, een darmonderzoek gehad en hieruit is gekomen dat ik PDS heb. Hoe dit hele proces is verlopen, kan je hier terug lezen: Mijn leven met PDS.

Wat kan ik niet verdragen
Het is voor elk persoon verschillend. De ene persoon zegt dat degene brood moet eten, maar een ander kan hier bijvoorbeeld absoluut niet tegen. Ik heb inmiddels al zelfonderzoek gedaan en ik ben erachter gekomen dat ik bepaalde dingen gewoon niet kan verdragen. Hieronder mijn ervaringen:
– Brood
Ik heb ooit eens bruin brood gegeten, maar dit kon ik al niet goed verdragen, toen ben ik over gegaan op wit brood, maar sinds een tijdje ben ik erachter gekomen dat dit ook absoluut niet goed voor mij is. Ik eet dan bijna ook helemaal geen brood meer. Heel af en toe. Een vervanger voor brood is bijvoorbeeld Bananenbrood, deze eet ik ook dan ook wel erg graag. In brood zitten ook gluten, let eens op of je daar wel tegen kan. Meer info: gluten, darmen en gezondheid.
– Frisdrank
Och, wat heb ik veel frisdrank gedronken zeg. En dan vooral cola, hier was ik echt dol op. Maar sinds mei dit jaar ben ik echt gestopt met het drinken van cola en dit heeft echt veel geholpen. Normaal als ik een aanval had, dan duurde het gewoon lang, maar sinds dat ik gestopt ben, is het sneller voorbij. Frisdrank is echt een no go voor mij!
– Madarijnen
Wat zijn die dingen toch lekker zeg, maar ik kan er echt niet tegen. Eentje in de week ofzo gaat nog wel, maar als ik meer inneem, dan gaat het al goed mis.
– McDonalds
McDonalds is gewoon troep! Sorry liefhebbers, maar het is in mijn ogen gewoon echt zo. Ooit schreef ik al eens een artikel hierover: Durf jij nog wel naar de McDonalds?. Zodra ik namelijk McDonalds had gegeten kreeg ik al gelijk ontzettend buikpijn en een dikke buik, alsof het leek dat ik al 6 maanden zwanger was. Nooit meer McDonalds voor mij!
– Pinda’s
Owww heerlijk pinda’s. Echt liefde voor pinda’s, maar ook haat omdat ik ze gewoon ook niet kan verdragen. Als ik ze eet, krijg ik ook gelijk weer aanvallen, echt zeer vervelend en deze kan ik dus het beste gewoon laten staan.

Wil jij nou ook erachter komen wat jij wel en wat jij niet kan verdragen? Hou dan een eetdagboek voor PDS bij. Hiermee kan je gemakkelijk zien wat je wel en wat je niet kan verdragen. Waar je dus klachten van krijgt.

Binnenkort komt hier ook een lijst te staan met advies over bepaalde voedsel wat je wel kan eten, maar ook wat je beter kan vermijden. Je kan hier al de 7 to eats voor gezonde darmen lezen.

Verstoppingen en moeilijke stoelgang
Natuurlijk is het zeer belangrijk om vezelrijk te eten en goed te drinken. En dat doe ik ook zeker, maar door PDS heb ik wel een last van harde ontlasting of verstoppingen. Het is soms wel eens zo dat ik drie of vier dagen niet naar de wc kan. Dan hoopt het allemaal op en hierdoor krijg ik verstoppingen. Tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap en de eerste paar weken na mijn bevalling had ik hier ook weer enorm last van. Ik heb ook een aantal klysma’s moeten gebruiken om hier direct van af te komen, het was toen echt extreem (hier komt ook nog een artikel over). Maar om mijn stoelgang goed op gang te krijgen en te houden, heb ik op recept de Macrogol en Electrolyten Teva gekregen. In dit artikel vertel ik mijn ervaring hiermee: Mijn ervaring met Macrogol en Electrolyten Teva bij verstoppingen (door PDS).

Vermijd Stress
Het beste is, hoe lastig ook, is om stress te gaan vermijden. Stress is niet een oorzaak van PDS, maar kan het wel meer gaan triggeren, waardoor jij klachten krijgt en deze klachten erger worden. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, neem elke dag een moment voor jezelf en kom tot rust.

Neem voldoende beweging
Beweging is natuurlijk zeer goed voor je, maar voor mensen met PDS is voldoende beweging echt een must. Een tijdje geleden ben ik begonnen met Yoga en dit heeft voor mij echt veel geholpen. Wil jij ook gaan beginnen met yoga, volg dan de yoga startersguide. Ook ben ik begonnen met hardlopen wat ook zeer goed geholpen heeft voor mij. Of ga bijvoorbeeld heerlijk fietsen, lees hier de 5 redenen waarom fietsen zo gezond is.

Het WC Doeboek
De Maag Lever Darm Stichting is een onafhankelijke stichting en zij werken al ruim 30 jaar aan een betere toekomst voor mensen met maag-, darm-, en leverproblemen. Hun missie is om maag-, darm- en leverziekten te voorkomen, te bestrijden en om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Zij onderzoeken, hebben ontzettend veel kennis en ze geven voorlichtingen. Ze hebben nu ook samen met Flow een WC Doeboek gemaakt. Het boek zit vol met stickers, posters, verhalen, wc-weetjes, foto’s, moppen en meer! Het is natuurlijk erg belangrijk om de tijd op het toilet zeer op je gemak door te brengen. Dit bevordert namelijk de spijsvertering. Het boek helpt je hier ook mee en informeert je ook nog eens over jouw eigen spijsvertering.

Meer informatie over PDS komt binnenkort op deze pagina.