Als blogger samenwerkingen hebben met bedrijven
Sinds februari deel ik mijn maandelijkse inkomsten en ik kreeg de vraag hoe ik nu aan samenwerkingen met bedrijven kom. En hoe ik omga met samenwerkingen met bedrijven. In dit artikel vertel ik hoe je als blogger samenwerkingen kunt hebben met bedrijven en hoe je ermee om kunt gaan, als je bijvoorbeeld een samenwerkingsaanbod krijgt.
Hoe kom je aan samenwerkingen?
Ik blog zelf als sinds 2012 en ik heb al aardig wat samenwerkingen achter de rug. Bijvoorbeeld reviews schrijven, advertorials schrijven, banners plaatsen, links plaatsen in bestaande artikelen, winacties organiseren en meer. Ik krijg best vaak mailtjes binnen, maar ik pitch ook voor bepaalde samenwerkingen. Hieronder heb ik een aantal tips weergegeven hoe je aan samenwerkingen kunt komen voor jouw blog en hoe je zelf ook kunt pitchen voor samenwerkingen.
Heb jij nog geen blog, maar zou je graag willen beginnen met bloggen? Lees dan mijn artikel Hoe start je een WordPress blog via MijnDomein?.
Hoe kom je aan samenwerkingen?
Als je wilt dat bedrijven jouw benaderen voor een samenwerkingen, dan is het zeer belangrijk dat jouw blog goed gevonden wordt. Bijvoorbeeld via zoekmachines (zoals Google), maar ook via social media. Het is dan ook aan te raden om je te gaan verdiepen in SEO (Search Engine Optimization). Maar zorg er ook voor dat je te vinden bent op social media. Ik haal bijvoorbeeld ontzettend veel verkeer via Pinterest binnen. Maar ook andere social media kanalen zijn belangrijk, hier zitten namelijk ook bedrijven op die op zoek zijn naar bloggers om samenwerkingen mee te doen.
Zie andere bloggers niet als concurrentie, maar als collega bloggers
Ik volg best veel bloggers en er zijn een aantal vaste bloggers die ik enorm graag volg en ook contact mee heb. Andere bloggers zie ik ook nooit als concurrentie, maar juist als collega bloggers. Ik vind ook dat je elkaar best kan helpen als een blogger ergens niet uit komt. Plaats ook inhoudelijke reacties bij andere bloggers, wees oprecht geïnteresseerd in zijn/haar content en blog. Ook bedrijven zien reacties bij bloggers en zien ook hoe jij omgaat met andere bloggers.
Interactie met lezers
Wat bedrijven ook best belangrijk vinden, is interactie met lezers. Hoe ga je met de reacties van lezers om. Reageer je wel vaak genoeg? Is er echt interactie met jouw lezers op jouw blog en op social media? Een call to action op jouw blog of social media zorgt ervoor dat lezers sneller een reactie zullen gaan plaatsen. Een call to action is bijvoorbeeld een vraag die je stelt aan het einde van jouw blog artikel of social media bericht. Of bijvoorbeeld een opdracht die de lezers moeten uitvoeren (denk aan tutorial of iets dergelijks). Bij elk blog artikel plaats ik altijd een vraag aan mijn lezers zodat de lezers hier over gaan nadenken en zodat ze ook meer geneigd zijn om te gaan reageren. Bedrijven vinden dit belangrijk, ze zien dan dat er echte lezers zijn die geïnteresseerd zijn in jouw content. En dus ook in de content die zij zelf aanbieden.
Zelf gaan pitchen bij bedrijven
Een andere manier om aan samenwerkingen te komen is bijvoorbeeld zelf te gaan pitchen. Er zijn namelijk een aantal bureaus waar je jezelf kunt aanmelden. Een voorbeeld hiervan (die ik ook echt aanraad) is: TIM (The Influencers Movement). Zij hebben dan bijvoorbeeld een aantal bedrijven die dan samenwerkingen aan willen gaan met bloggers en jij als blogger kan dan een pitch insturen. Je vertelt dan waarom je graag deze samenwerking aan wilt gaan, het bedrijf kiest dan een aantal bloggers uit waarmee ze een samenwerking aan willen gaan. Je hebt dan geen direct contact met de klant, alles gaat dan via het bureau. Ook kan je vaak zelf bepalen welk financiële vergoeding je ervoor wilt hebben (als er een budget is). En natuurlijk kan je ook zelf beslissen of je wilt pitchen of niet.
Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld samenwerkingen opzoeken via facebook. Er zijn verschillende groepen waar bedrijven een oproep plaatsen dat ze op zoek zijn naar een bloggers voor een samenwerking. Je kan dan een reactie plaatsen of bijvoorbeeld een mailtje sturen naar het bedrijf als je een samenwerking aan wilt gaan. Een voorbeeld hiervan is de facebook groep: Bloggers gezocht. Ik merk zelf dat ik best veel samenwerkingen krijg vanuit de facebook groepen.
Netwerken
Ook netwerken is een goede manier om nieuwe samenwerkingen te krijgen. Ga bijvoorbeeld naar events van bedrijven of naar bloggerevents. Of bijvoorbeeld naar een beurs. Ik ga zelf bijvoorbeeld wel eens naar de FenExpo Business dagen in Gorinchem. Hier staan grote bedrijven en dan kijk ik of een bedrijf ook interessant voor mij is en ga ik een praatje maken met de standhouders. Ook hier heb ik wel eens samenwerkingen uit gekregen.
Hoe kan je omgaan met samenwerkingen
Het is zover, je hebt jouw eerste aanbod gekregen voor een samenwerking of je hebt zelf gepitcht voor een samenwerking. Nu wil je graag weten hoe je hiermee om kunt gaan. Waar moet je allemaal op letten?
Past de samenwerking bij jouw blog en bij jou?
Het is ten eerste altijd belangrijk om voor jezelf te bepalen of de samenwerking wel echt bij jou en bij jouw blog past. Ik heb zelf een lifestyle blog, dus best veel dingen past bij mijn blog. Maar past het ook bij mij? Als ik een aanbod krijg voor bijvoorbeeld hemden voor mannen, dan sla ik deze af. Het past totaal niet bij mij of mijn doelgroep. Als je bijvoorbeeld altijd over boeken schrijft, dan is het natuurlijk niet zo slim om ineens over casino’s te gaan schrijven. Het past niet bij jouw blog en je komt dan ook niet echt geloofwaardig over. En ja, helaas zie ik vaak dat er bloggers zijn die dit wel doen. Probeer alleen samenwerkingen aan te nemen waar je ook echt achter staat, die bij jou en bij jouw blog past. Jouw lezers vinden het echt niet tof om ineens een artikel te zien dat totaal niet bij het onderwerp past waar je over schrijft. Zo kan je zelfs lezers verliezen als je dit vaker doet.
Reageer altijd op een mail, ook al vind je de samenwerking niks
Het is niet zo netjes om niet te reageren op een mailtje als je een aanbod krijgt van een bedrijf. Ook al past het niet bij jouw blog of krijg je een samenwerkingsaanbod die nergens op slaat. Het is altijd beter om gewoon een mailtje te sturen met uitleg waarom je de samenwerking afslaat. Als jij bijvoorbeeld een mail stuurt naar een bedrijf of bijvoorbeeld een sollicitatiebrief, zou je het ook erg fijn vinden als je een reactie terug krijgt.
Behoud ook contact als je geen reactie krijgt
Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat je een reactie stuurt, maar zelf geen reactie meer terugkrijgt. Het kan zijn dat het bedrijf drukt heeft, of geen samenwerking wilt aangaan, maar gewoon niet meer reageert. Ik hou zelf altijd bij wanneer ik een bepaald bedrijf heb gemaild en met wie. Als ik na één week geen reactie heb ontvangen, dan stuur ik altijd een mailtje erachter aan met de vraag of ze mijn mail goed ontvangen hebben en of ze tijd hebben gehad om na te denken over de eventuele samenwerking. Daarna krijg 9 van de 10 keer wel een reactie terug.
Stuur voorwaarden op en eventueel een mediakit
Als je een aanbod krijgt van een bedrijf en je wilt met het bedrijf een samenwerking aangaan, dan is het natuurlijk ontzettend goed om altijd jouw voorwaarden mee te sturen. In een voorwaarden document zet je bijvoorbeeld neer hoeveel tijd je nodig hebt voor het schrijven van een artikel, waar een artikel aan moet voldoen en meer.
Het kan ook voorkomen dat een bedrijf graag jouw statistieken wilt weten. Het is daarom slim om Google Analytics te gebruiken (mocht je dat nog niet hebben gedaan) en een mediakit mee te sturen. In een mediakit staat bijvoorbeeld hoeveel unieke bezoekers je hebt per maand, hoeveel volgers je hebt via social media en wat eventueel jouw tarieven zijn.
Barterdeals en tarief bepalen
Veel bedrijven willen graag dat je een review schrijft over een bepaald product of dat je een informatief artikel schrijft. Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaald wat je wilt vragen voor een artikel. Ga je al akkoord met een product in ruil voor een artikel (barterdeal) of wil je meer? Je kan eens kijken naar het blog artikel van LisanneLeeft.nl. Zij legt precies uit wat een eerlijke prijs van een advertorial is. Zorg er dus voor dat je niet voor onder het minimumloon gaat zitten. Jouw blog en jij zijn meer dan dat waard. Als ik bijvoorbeeld een product krijg, dan kijk ik ook naar de waarde van het product of ik daarnaast nog extra vergoeding vraag. Ik kan bijvoorbeeld niet leven van een telefoonhoesje van 10 Euro. En natuurlijk sommige bedrijven hebben geen of weinig budget, je kan dan ook gaan onderhandelen met het bedrijf. Maar zodra ik een aanbod krijg waarvan ik denk dat mijn blog meer dan dan waard is, sla ik helaas de aanbod af. En ja, ik wil ook startende bedrijven helpen, dus ik probeer altijd weer een alternatief te verzinnen. Bijvoorbeeld een kleine post op social media in plaats van een groot artikel op mijn blog. Denk ook met het bedrijf mee, dat vinden zij ook enorm fijn.
Het kan ook wel eens voorkomen dat je een aanbod krijgt, waar je gelijk twijfels aan hebt. Bijvoorbeeld je krijgt een gratis product, maar je moet zelf de verzendkosten betalen. Je betaalt dan dus eigenlijk voor de reclame voor hun op jouw eigen blog. Ik raad dan ook aan om deze samenwerkingen af te slaan (of ze te overtuigen dat dit zo niet werkt en zij alsnog de verzendkosten zelf betalen).
Wees altijd eerlijk
Wat ook enorm belangrijk is, dat je altijd eerlijk moet zijn. Wees eerlijk naar het bedrijf toe, ga dus geen statistieken verzinnen (ja dit doen mensen helaas). Wees ook eerlijk naar jouw lezers toe. Als je een review schrijft, wees dan eerlijk over jouw mening van het product. Vermeld dus ook minpunten van het product (indien deze er zijn natuurlijk). Als je altijd alleen maar positief bent omdat je de producten hebt gekregen, dan kom je niet meer geloofwaardig over. Het bedrijf heeft er niets aan, jij hebt er niets aan en de lezers al helemaal niet. Hou je ook aan de Reclamecode Social Media, vermeld dus altijd dat het gaat om een gekregen product of een gesponsord artikel. Tevens kan je ook de keuze maken of je aan de regels van Google wilt houden, zoals de Nofollow regel. Ik doe dit altijd wel, ik vind dit namelijk erg belangrijk. Het is niet verplicht, maar er is wel een kans op een penalty van Google als je de regels verbreekt.
Samenwerkingen met bedrijven zijn leuk!
In de jaren dat ik blog, heb ik veel samenwerkingen gehad. En ik heb ook enorm veel geleerd van al deze samenwerkingen. Maar samenwerkingen met bedrijven zijn echt enorm leuk. Ik vind het enorm leuk dat bedrijven met mij willen samenwerken en dat ik ook zelf pitch op samenwerkingen. Ik hoop dat ik jullie ook heb kunnen helpen met bovenstaande tips om samenwerkingen te krijgen en ook hoe je om kunt gaan met samenwerkingen. Mocht je zelf nog vragen hebben of tips over samenwerkingen met bedrijven, plaatst dan een reactie hieronder.
Voorbeeld mails voor samenwerkingen met bedrijven
Ik heb ook een aantal voorbeeld mails opgesteld die je kunt gebruiken voor samenwerkingen met bedrijven. Bijvoorbeeld als reactie op een aanbod of als je zelf wilt pitchen op een samenwerking.
Heb jij tips over hoe je samenwerkingen kunt krijgen voor je blog? Laat een reactie achter! Krijg jij vaak samenwerkingen? Waar loop jij tegenaan met samenwerkingen?
Xxx Miss SentinelliVolg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.
1 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Dat is weer een heel mooi en duidelijk artikel!
Fijne tips! Ik ben niet zo goed wat betreft het antwoorden wanneer een samenwerking mij niet interesseert, omdat ik tussen alle mails het overzicht wel eens verlies. Daar kan ik nog beter mee om leren gaan.
Ah ja dat snap ik wel 🙂 . Ik hou zelf altijd bij in een lijstje (in mijn bullet journal) wie ik al beantwoord heb of van wie ik nog reactie moet krijgen. Ook “flag” (markeren) ik altijd de mailtjes waar ik nog iets mee moet doen 🙂 .
Goede tips! Dank je wel voor het delen.
Graag gedaan 🙂 !
Fijne en zeer handige tips 👌
Fijn weekend 😉
Dank je! Jij ook een fijn weekend!
Dank je wel voor de tips!
Graag gedaan! 🙂