Besparen op energie challenge – Update Challenge in Februari

Besparen op energie challenge

In augstus 2022 schreef ik een artikel over besparen op energie. In dit artikel laat ik zien hoeveel we hebben verbruikt, wat onze kosten waren afgelopen maand en wat ons maandelijks termijnbedrag is. Ook worden onze energieprijzen weer verlaagd in februari, ik laat dan ook zien wat de prijzen zullen zijn. In november en december hebben 190 euro gekregen en het prijsplafond is in januari ingegaan. Ik laat zien waar je meer informatie hierover kunt vinden. Doe jij ook mee met de besparen op energie challenge?

Deze maand worden de prijzen weer verlaagd. Hieronder heb ik een overzicht geplaatst van onze energieprijzen en ons maandelijks termijnbedrag.

Ons huidige contract

In februari zullen de prijzen weer wat naar beneden gaan. De prijzen zullen dan het volgende zijn:
Gas

 • Normaaltarief € 2,41192 per m3
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 14,04 per maand

Stroom

 • Normaaltarief €0,73077 per kWh
 • Daltarief € 0,57212 per kWh
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 19,09 per maand

Vorig jaar was er een BTW verlaging, dit is nu weer 21% geworden. Deze leveringstarieven zijn inclusief overheidsheffingen van 2023 en btw-tarief van 21%. Bij gas ook inclusief regiotoeslag gas.

Prijsplafond op energie
Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond voor stroom en gas. Daar zijn we natuurlijk wel blij mee. Vanaf 1 januari tot en met 31 december 2023 betaal je bij iedere energieleverancier maximaal € 0,40 per kWh stroom tot een verbruik van maximaal 2.900 kWh en € 1,45 per m3 voor gas tot een verbruik van maximaal 1.200 m3 gas. Als we erboven zitten, dan betalen boven het verbruiksplafond de tarieven hierboven. Elke maand zal je in de gaten moeten houden hoeveel je die maand kan verbruiken. Je kan alles hierover lezen op de volgende pagina’s:

Prijsplafond voor gas en elektriciteit
Verdeling maximaal gebruik voor en na energierekening
Extra uitleg verdeling maximaal voor en na energierekening

We houden nu dan ook per week en eventueel per dag bij (via onze slimme meter) hoeveel we verbruiken. In de maand januari mogen we namelijk 339 aan stroom verbruiken (en iets meer omdat ons contract verloopt in februari). We hebben nu in januari 301 verbruikt, dus we zitten onder het prijsplafond. Qua gas zitten we sowieso wel goed, daar zitten we sowieso onder plafond en hoeven we daar geen zorgen over te maken.

Maandelijks termijnbedrag
Ons maandelijkse termijnbedrag is momenteel 214 euro. We krijgen nog een mail van onze energieleverancier wat ze als advies gaan geven. Dit zal aan het einde van deze maand gebeuren. Ik ben dan ook enorm benieuwd hiernaar. Mochten we toch een maand meer moeten betalen, dan kunnen we altijd nog kijken of het termijnbedrag omhoog zal moeten gaan.

De challenge is om energiekosten te verminderen en om dit jaar (in februari loopt ons contract af) geld terug te kunnen krijgen of in ieder geval niet bij te hoeven betalen. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt wat we tot nu toe maandelijks hebben verbruikt vanaf februari:

Stroom

 • Februari: 70,85
 • Maart: 86,44
 • April: 83,49
 • Mei: 75
 • Juni: 60,95
 • Juli: 51,96
 • Augustus: 66,74
 • September (219 kWh): 69,01
 • Oktober (253 kWh): 85,65
 • November (313 kWh): 213,91.
 • December (339 kWh): 232,65
 • Januari (301 kWh): 277,66 (Yes, we hebben minder verbruikt dan vorige maand en we zijn onder het prijsplafond van januari gebleven. Prijs is wel hoger omdat de BTW en energiebelasting veranderd zijn).

Gas

 • Februari: 171,42
 • Maart: 119,92
 • April: 93,69
 • Mei: 47,60
 • Juni: 42,25
 • Juli: 37,08
 • Augustus: 44,45
 • September (10 m³): 41,73
 • Oktober (11 m³): 44,45
 • November: (26 m³): 101,76
 • December: (83 m³): 283,15
 • Januari: (80 m³): 309,32 (We hebben ook deze maand minder gas verbruikt, yes! )

Let op, deze prijzen zijn nog zonder de korting van het plafondprijs. Als ik het bekijk, dan hebben we qua stroom 120,40 verbruikt (301*0,40) en 116 (80*1,45) verbruikt in januari. Ons contract loopt af in februari, dus dan wordt alles verrekend. Ook omdat we nog een aantal dagen in februari hebben, wordt dit ook meegenomen.

In januari hebben we de droger vaker moeten gebruiken. We proberen natuurlijk zoveel mogelijk alle was aan onze wasrek te hangen. Maar soms hebben we echt iets nodig en dan moeten we wel de droger gebruiken. We hebben zeker wel minder verbruikt dan vorig jaar. Toen verbruikten we in januari 376 kWh aan stroom en 121 m³ aan gas. We hebben de verwarming wel maximaal op 18 graden staan en we hebben een progamma ingesteld dat de verwarming op bepaalde tijden aangaat en na het avond eten alweer uit gaat. Het blijft dan op zich best lang nog warm in huis.

Als we uitgaan van de normale prijs, dus zonder prijsplafond, dan hebben we nu 2.711,13 euro verbruikt aan stroom en gas en we hebben voor de afgelopen 12 maanden 2.606 (1*132+6*198+2*322+3*214) euro betaald. We hebben dan iets meer verbruikt dan we betaald hebben. Maar dit is natuurlijk nog zonder prijsplafond. We krijgen in februari onze eindrekening, dus dan zullen we zien hoeveel geld we terugkrijgen of moeten betalen. Ik verwacht dat we geld terugkrijgen. Want dan zou het ongeveer zijn: 2.124,15 + 120,40 + 116 = 2.360,55. Maar er komen ook nog een aantal dagen van februari bij. Dat wordt ook nog meegenomen in onze eindrekening. Dus we zullen zien. We hebben in november en december 190 euro gekregen. Dus twee keer 190 euro. Deze hebben we dan ook op onze spaarrekening geplaatst, mochten we dit wel in de toekomst nodig hebben voor onze energierekening.

Wat we tot nu toe hebben verbeterd

Deze maand hebben we ook een aantal dingen verbeterd in huis. Hieronder heb ik een overzicht geplaatst.

Stekkerdozen uitdoen waar stekkers inzitten, maar niet nodig zijn

We hebben een aantal stekkerdozen waar stekkers inzitten, zoals bij ons bed om bijvoorbeeld de Apple Watches op te laden en onze telefoons op te laden. Overdag doe ik deze stekkerdozen uit, zodat er geen stroom verloren gaat. Er wordt immers niks opgeladen. Dit scheelt echt enorm veel stroom. Zodra we ‘s avonds het weer nodig hebben, doe ik ze weer aan.

Laptop opladen en daarna stekkerdoos uit

Zoals jullie weten, ben ik ZZP-er en werk ik vooral thuis op mijn laptop. Dat betekent dat ik dagelijks ook stroom gebruik om mijn laptop op te laden. Voorheen liet ik de stekker erin zitten, maar dit kost enorm veel stroom. Zodra mijn laptop opgeladen is, doe ik de stekkerdoos uit. Zodra het weer nodig is om op te laden, doe ik hem weer aan. Dit scheelt echt enorm veel.

Tochtstoppers bij slaapkamer

We hebben ook bij onze slaapkamer een tochtstopper geplaatst, zodat de tocht vanuit onze kamer (we hebben altijd raam open) niet naar onze woonkamer kan gaan. Super fijn en scheelt ook enorm veel in de warmte.

Wat we willen verbeteren

Hieronder heb ik een aantal dingen neergezet die we zeker willen verbeteren.

Nieuwe brievenbus

We willen ook onze brievenbus gaan vernieuwen. Deze zit in onze deur en is ook een beetje kapot. Wat stukjes zijn afgebroken. We willen dan ook een nieuwe brievenbus plaatsen en deze ook beter laten afsluiten, zodat er minder tocht naar binnen gaat.

Zolder isoleren

We gaan kijken of er een mogelijkheid is om onze zolder te gaan isoleren. Dit zal later dit jaar gebeuren.

Zonnepanelen

We gaan toch dit jaar weer onderzoek doen naar zonnepanelen. Voorlopig kunnen we niet verhuizen (want er is gewoon niks hier te koop voor ons budget) en we willen dan toch meer gaan investeren in ons huis.

Er zijn dus vele manieren om energie te kunnen besparen. Elke maand wil ik dan ook een update plaatsen hoe het bij ons verloopt en te kijken hoe deze challenge verloopt. Hoeveel energie hebben we kunnen besparen en welke verbeteringen willen we nog doorvoeren.

Mocht jij nog tips hebben hoe je energie kunt besparen, laat dan vooral een reactie hieronder achter. Heb jij een vast of een variabel contract en hoeveel betaal jij op het moment?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: