Blog onderhouden – Mijn 9 tips!


Blog onderhouden

Dagelijks ben ik met mijn blog bezig, artikelen schrijven, foto’s maken, mails beantwoorden, reacties bekijken en erop reageren, maar ook onderhoud ik mijn blog. Inmiddels bestaat mijn blog alweer 3 jaar en heeft mijn blog bijna 1000 berichten en meer dan 23.000 reacties. Daarnaast maak ik gebruik van foto’s en plaatjes, links, tags en categorieën. Dit alles moet natuurlijk goed onderhouden worden en een blog onderhouden kost gewoon veel tijd, maar is zeker noodzakelijk. Vandaag geef ik jullie mijn 9 tips hoe je jouw blog goed kunt onderhouden.

Tags en categorieën
Tags en categorieën worden door vele bloggers gebruikt, maar hoe gebruik je ze nu op de juiste manier? Soms gebruiken bloggers juist tags en categorieën teveel of niet op een goede manier. Ik was hier in het begin ook zeer schuldig aan, totdat ik me meer hier in ging verdiepen. Tags zijn eigenlijk hetzelfde als categorieën, maar geven iets meer informatie over jouw artikel zelf. Zo heb ik bijvoorbeeld categorieën als fashion, beauty en lifestyle.

Hieronder heb ik artikelen neergezet die in deze onderwerpen vallen. Denk bijvoorbeeld aan artikelen over nagellak, huidverzorging, spa’s etc, die vallen onder categorie beauty. Artikelen over schoenen, kleding, tassen etc. die vallen onder categorie Fashion. Je kan ook subcategorieën gebruiken, maar dat doe ik liever niet. Ik hou het algemeen en gebruik juist tags om artikelen aan elkaar te koppelen.

Tags geven dus meer informatie over een artikel. Een artikel over Essie nagellak valt onder categorie beauty. In mijn tags kan ik dan de woorden “Essie” en de naam van het lakje gebruiken. Als ik dan meerdere artikelen heb geschreven over Essie nagellakjes, dan heeft elk artikel de tag “Essie”. Als mensen dan op de tag Essie drukken, dan krijgen ze een lijst te zien met verschillende artikelen over Essie nagellak.

Ok, nu weet je hoe je tags kan gebruiken in je artikel, maar hoeveel moet je er nu in jouw artikel zetten. Nou niet te veel, gebruik gewoon maar een aantal. Zelf gebruik ik er maximaal 5 per artikel, eigenlijk vaak maar één tot en met 3 tags. Ik probeer ook tags vaker te gebruiken voor artikelen, bijvoorbeeld “vergane glorie” of “verlaten”. Ik schrijf natuurlijk veel over het fotograferen van verlaten panden. Nu kan ik deze artikelen aan elkaar koppelen door deze tags te gaan gebruiken in elk artikel. Je wilt natuurlijk niet dat de ene artikel alleen maar de tag “verlaten” heeft en de andere alleen maar “decay”. Terwijl ze beide hetzelfde onderwerp hebben en beide deze tags kunnen gebruiken. Dit is ook veel gebruiksvriendelijker voor de lezer en natuurlijk ook veel beter voor zoekmachines.

In WordPress kan je ook kijken welke tags je allemaal gebruikt. Ga naar “Berichten” en dan naar “Tags”. Hier krijg je een lijst te zien van alle tags die je op dit moment gebruik. Het getal dat erachter staat, betekent hoe vaak een tag is gebruikt. Staat er een 0 achter, verwijder de tag dan, want dit betekent dat de tag nergens wordt gebruikt. Zo houd je jouw tag lijst ook weer schoon. Hoe kan het dan dat hier een tag in staat die niet wordt gebruikt? Waarschijnlijk omdat je ooit eens een artikel hebt geschreven met deze tag, maar het artikel dan hebt verwijderd of gewoon de tag uit het artikel hebt gehaald. WordPress verwijderd de tag dan niet helemaal, maar laat deze nog in de tags lijst staan. Ongebruikte tags kun je dus het beste gewoon verwijderen.

Kijk of je niet bijna overlappende tags gebruikt, bijvoorbeeld woorden die omgewisseld zijn, zoals “voorbereidingen bruiloft” en “bruiloft voorbereidingen”. Verwijder dan één van de twee tags en gebruik de andere.

Op dit moment heb ik meer dan 150 pagina’s vol met tags, inmiddels heb ik al meer dan 5 pagina’s vol verwijderd of samengevoegd met andere tags. Ik heb dus nog veel te gaan voor mijn blog onderhoud. Het is veel werk, maar het zal jouw blog zeer goed doen, voor SEO en voor gebruiksvriendelijkheid.

Verbroken links
Een ander onderdeel waar je een goede schoonmaak kan houden zijn verbroken links. Op jouw blog gebruik je denk ik wel ontzettend veel links. Link naar andere websites, blog of zelfs interne links naar andere pagina’s en artikelen. Soms kunnen links echter niet meer gaan bestaan, bijvoorbeeld een blogartikel van een andere blog dat ineens niet meer bestaat of een link naar een mooie trui dat je ooit eens in een artikel hebt verwerkt.

Het is lastig om erachter te komen wanneer een link niet meer werkt, hier heeft WordPress een zeer handige plugin voor, namelijk “Broken Links Checker“, hier heb ik al eens een artikel over geschreven. Deze plugin scant alle links van jouw website en geeft aan welke links het niet meer doen. Links in artikelen, pagina’s of juist in reacties. Je kan dan het artikel aanpassen waar de link in staat, zo kan je de link aanpassen of helemaal verwijderen.

Dit is voor SEO echt enorm goed, Google vind het soms namelijk niet zo leuk als er veel links het niet meer doen. Ik heb mijn plugin zo ingesteld dat ik om de zoveel tijd een mailtje krijg met de links die het niet meer doen en die de plugin heeft gevonden. Zo kan ik gelijk hier naar kijken en deze aanpassen of verwijderen.

Foto’s en plaatjes
Als ik een artikel wil lezen op een andere blog, dan zie ik graag als hier minstens één foto of plaatje bij staat, een artikel zonder een foto een plaatje sla ik al gauw over. Maar foto’s en plaatjes moeten ook onderhouden worden. Als ik een eigengemaakte foto toevoeg, dan vind ik het belangrijk dat deze net zo breed is als mijn content gedeelte, dus even breed als mijn blogartikel. Sommige plaatjes kunnen wel iets kleiner zijn, maar het liefst niet. Dat betekent dat mijn foto’s nooit echt breed hoeven te zijn, maar maximaal 900px breed.

Als ik mijn foto’s exporteer uit mijn fotobewerkingsprogramma, dan zet ik de langste rand altijd op 900px. Maak je foto ook nooit echt te groot, bijvoorbeeld in de 2000px, jouw blog is waarschijnlijk niet eens zo breed en het kost ook nog eens veel laadtijd en veel ruimte op jouw host. Sommige foto’s kunnen namelijk veel mb’s groot zijn, dus je wilt jouw foto zo klein mogelijk houden, maar wel breed genoeg voor op jouw blog. Als je een foto expoteert, geef dan aan hoe breed of lang een foto mag zijn.

Een watermerk in jouw eigen foto’s is ook zeer belangrijk. Je mag nooit een foto van een andere website afhalen zonder toestemming of zonder credits. Het is helaas nog zo dat veel mensen dit niet weten of hier niks om geven. Daarom zet ik altijd mijn credits in een watermark in mijn eigengemaakte foto. Dit kan je doen via jouw eigen fotobewerkingsprogramma. Ik zal hier binnenkort ook eens een compleet artikel over schrijven. Natuurlijk wil je ook niet dat de foto helemaal bedekt is met een watermerk, dat ziet er natuurlijk niet uit. In mijn foto’s gebruik ik dan ook een subtiele maar leesbare en herkenbare watermerkje in een hoek van een foto. Zo is het duidelijk van wie de foto is.

Voor SEO is het ook belangrijk om altijd de “alt” teksten in te vullen van een plaatje. Dit is de tekst die je krijgt te zien als je met je muis over een foto of plaatje heen gaat. Gebruik hier bijvoorbeeld de titel of omschrijving van een plaatje, maar ook bijvoorbeeld een kernwoord die je gebruikt in jouw SEO.

Plugin Yoast SEO
In het begin van mijn blog wist ik niet zoveel van SEO af. Later toen mijn blog wat serieuzer begon te worden en ik nog meer tijd hierin wilde steken, ging ik onderzoek doen naar SEO. Ik kwam op de plugin Yoast SEO uit. Dit is echt een super handige plugin waarbij je in elk artikel allerlei SEO velden in kan vullen, zoals focus trefwoord, SEO titel en Meta omschrijving. De plugin scant jouw artikel dan helemaal en geeft aan wat je precies kan verbeteren in jouw artikel, maar ook hoe goed jouw SEO is. Deze plugin is echt een aanrader!

Updates
Updates van WordPress, plugings en themes zijn echt ontzettend belangrijk. Veel bloggers laten dit het liefst met rust en vinden het prima hoe hun blog er op dit moment uit ziet, maar geloof me, het is echt een MUST om alle updates uit te voeren. Er kunnen namelijk lekken in een oudere versie zitten of fouten die nu juist opgelost zijn. Maak altijd wel eerst een backup van jouw blog voordat je een update gaat doen.

Tegenwoordig zijn er ook veel Copycats aanwezig. Dit zijn mensen die jouw complete blog overnemen, met al jouw content en reacties van jouw lezers, echt alles!! Dit kan gebeuren als je namelijk niet jouw blog helemaal up to date hebt, een copycat weet dan de zwakke plekken van een blog en kan zo alles overnemen. Dit wil je echt absoluut niet hebben! Vele bloggers zijn hier al helaas de dupe van geworden en het is een heel gedoe om de websites van de copycats offline te kunnen halen. Zorg er dus voor dat jouw blog helemaal up to date is!

Handtekening
Als je een artikel schrijft, dan is het natuurlijk leuk om af te sluiten met jouw naam of een leuke handtekening, zoals bij elk artikel dat ik heb geschreven. Er zijn hier handige plugins voor, die ervoor zorgen dat er automatisch onder elk artikel een handtekening komt te staan. Je kan hier bijvoorbeeld jouw naam in zetten, maar ook jouw social media, zodat mensen jouw blog gemakkelijk kunnen volgen. Ik gebruik zelf de plugin “FT Signature Manager”. Hier kan je ook HTML in gebruiken, dus bijvoorbeeld plaatjes of links naar jouw social media. Zo hoef je niet in elk artikel apart jouw naam neer te zetten, nee nu gaat dit geheel automatisch. Als je later ook beslist om een andere handtekening te gaan gebruiken, dan kan je dit in één keer aanpassen en hoef je niet elk artikel langs te gaan. Handig!

Sneeze pages
Een sneeze page is eigenlijk een pagina waarop je linkjes verzameld van alle artikelen die je hebt geschreven dat over één onderwerp gaat. Dit zou een soort van startpagina kunnen zijn van een bepaald onderwerp op jouw blog. In mijn geval wil ik nog sneeze pages gaan maken over “PDS”, maar ook over “het fotograferen van verlaten panden”. Op deze pagina’s kan ik dan de links kwijt van alle artikelen die over dit onderwerp gaan. Zo heb ik dus een handige gids voor de lezer die hier geïnteresseerd in zijn.

Reacties
Och, ik ben dol op reacties! Mijn blog krijgt dagelijks ontzettend veel reacties op vele verschillende artikelen. Ik lees ook zeer graag deze reacties en probeer ook te reageren waar mogelijk. Bijvoorbeeld als mensen met vragen komen, of een compliment geven of als ze feedback hebben of juist tips. Sommige artikelen krijgen ook super veel reacties, andere artikelen weer iets meer. Ik heb artikelen waar honderden / duizenden reacties op staan, dan is het fijn als al deze reacties niet geladen worden op één pagina, maar juist verdeeld worden over verschillende pagina’s, zodat een artikel sneller en gemakkelijker geladen wordt.

Heb jij nou ook artikelen of een artikel waar je vele verschillende reacties op krijgt, dan is dit zeker een tip die je over kan nemen. Als je in WordPress naar “instellingen” gaat en dan naar “reacties”, dan kan je aangeven hoeveel reacties je wilt laten weergeven op een pagina. In mijn geval heb ik gekozen om 50 reacties op één pagina te laten weergeven en dan de nieuwste reacties bovenaan. Zo kunnen jouw artikel altijd snel blijven laden en wordt een artikel niet te langzaam door al die reacties die je krijgt.

En dan heb je natuurlijk ook nog al die spam reacties die je op een gegeven moment wel krijgt op jouw blog. Bots en spammers die reacties achterlaten, heel irritant. Maar daar heb ik ook een handige plugin voor, namelijk NoSpamNX. Deze blokkeert en verwijderd spam direct, zonder dat je daar zelf om naar hoef te kijken.

Vele bots vullen namelijk alles in van een formulier, ook bijvoorbeeld velden die helemaal niet zichbaar zijn op jouw blog. Deze plugin stelt namelijk zo’n onzichtbare veld in bij jouw formulier en zodra iemand deze invult, dan weet je gelijk dat het een bot en spammer is en wordt de reactie gelijk verwijderd en de spammer wordt geblokkeerd. Je krijgt dan wel in jouw spam reacties mapje alle spam te zien, die je dan om de zoveel tijd even moet leegmaken, maar je hoeft niet meer dagelijks zelf de spam reacties te verwijderen, perfect toch!

Stijl aanhouden
Op jouw blog kan je vele verschillende artikelen hebben die over allerlei onderwerpen gaan. Het is wel belangrijk dat jouw artikelen allemaal dezelfde stijl hebben. Zoals mijn artikelen beginnen altijd bovenaan met een foto of een plaatje, daaronder een inleiding van het artikel en mensen kunnen dan op “lees meer” klikken als ze op pagina komen waar de artikelen op staan. Als ze al in het artikel zelf zijn, dan kunnen ze gelijk door lezen.

Mijn artikelen bevatten alinea’s, eventuele links naar andere websites, blogs of interne artikelen/pagina’s en eventuele meerdere foto’s. Daarnaast sluit ik altijd af met een vraag aan de lezer en mijn automatische handtekening. Mensen kunnen dus zo mijn artikelen herkennen aan mijn stijl, indeling en schrijfwijze. Als je dus artikelen schrijft of jouw blog wilt onderhouden, zorg er dus voor dat jouw artikelen allemaal dezelfde stijl hebben zodat dit ook herkenbaar is voor jouw lezers.

Dit waren mijn 9 tips voor het onderhouden van jouw blog. Heb jij bepaalde tips hoe je jouw blog beter kan onderhouden? Laat hieronder een reactie achter!

Blog onderhouden – Mijn 9 tips!

Hoe vaak in de week onderhoud jij jouw blog (dus naast het schrijven van artikelen)?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

2 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: