De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met een Bullet Journal en ik kan echt niet meer zonder. Bullet Journal is een systeem waarmee je alles overzichtelijk kwijt kan in één notitieboekje. Je kan echt van alles hier inzetten, zoals een agenda, contactgegevens, ideeën, taken en veel meer! Ik gebruik mijn Bullet Journal als planner, maar ook plaats ik er vooral veel (todo) lijstjes in en notities. Door het gebruik maken van een Bullet Journal, is mijn leven ook gestructureerder geworden. Ik stel doelen op en bereik ze door ook mijn Bullet Journal te gebruiken. Het heeft mij gebracht waar ik nu ben. Ik ben vorige week gestopt met mijn parttime baan, zodat ik me volledig kan focussen op mijn blog en bedrijf. Een Bullet Journal heeft me hier heel veel mee geholpen. De Bullet Journal methode is bedacht door Ryder Carroll en hij ook een uitgebreid boek geschreven over de Bullet Journal Methode. Ik was hier wel enorm benieuwd naar, aangezien ik altijd meer wil leren over het gebruik maken van een Bullet Journal. In dit artikel vertel ik dan ook meer over het boek en wat ik ervan geleerd heb.

De Bullet Journal Methode

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

Het boek de Bullet Journal Methode is verkrijgbaar in het Engels, maar ook in het Nederlands. De cover van de Nederlandse versie is wel anders dan de Engelse versie. Dat vind ik persoonlijk wel jammer, aangezien ik de cover van de Engelse versie wel mooier vind. Maar voor mij leest een Nederlands boek wel gemakkelijker en fijner, dus besloot ik wel voor de Nederlandse versie te gaan.

In dit boek legt Ryder Caroll zijn filosofie uit en laat hij zien hoe je jouw gedachten kunt ordenen, hoe je nieuwe dagelijkse routines kunt ontwikkelen en vage projecten in haalbare doelen kunt veranderen. Je hebt hier alleen maar een notitieboek (dit wordt je Bullet Journal) en een pen of potlood voor nodig.

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

Het boek is opgedeeld in vijf delen. De inhoudsopgave ziet eigenlijk hetzelfde eruit zoals je het in een echte Bullet Journal zou maken. Dat heeft Ryder wel echt mooi gedaan in het boek. Je ziet ook dat deze pagina’s met puntjes zijn. Je kan er namelijk voor kiezen om een notitieboek te nemen met puntjes, lijntjes, vakjes of helemaal blanco. Zelf ben ik er ook al achter gekomen dat een notitieboek met puntjes voor mij zeer goed werkt.

Deel I: De voorbereiding

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

Ryder Caroll vertelt in de voorbereiding hoe hij op de Bullet Journal methode is gekomen. En daarnaast ook waarom het ook voor ontzettend veel mensen werkt. Ook wordt er in dit onderdeel verteld hoe je de Bullet Journal kan gebruiken om je hoofd op te ruimen. En daarnaast ook waarom het belangrijk is om met de hand te schrijven.

Deel II: Het systeem

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

In het volgend onderdeel vertelt Ryder meer over het systeem zelf. Stap voor stap vertelt hij hoe je een Bullet Journal kunt gebruiken. Maar ook wat de belangrijkste onderdelen zijn in een Bullet Journal. Verder wordt er ook verteld hoe je collecties aan kunt maken en hoe een migratie werkt. Van dit onderdeel heb ik zeker weer meer van geleerd. Zoals bijvoorbeeld het noteren van een taak. Voorheen maakte ik namelijk altijd een vakje voor een taak, maar nu doe ik dat met een punt, zoals op de foto hierboven. Dit gaat ook veel sneller en efficiënter.

Deel III: De praktijk

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

In deel III vertelt Ryder hoe je kunt beginnen met een Bullet Journal, hoe je doelen op kunt stellen en kunt reflecteren in je Bullet Journal. Daarnaast heeft Ryder ook vele handige extra elementen in het boek uitgelegd, zoals hoe je een dankbaarheidslog en een helderheidslog kunt bijhouden en hoe je problemen kunt ontleden zodat je goede oplossingen kunt bedenken. Ook van dit onderdeel heb ik veel geleerd. Ik hou nu ook meer bij in mijn eigen Bullet Journal, zodat ik beter inzicht heb in wat ik doe en waarom ik bepaalde dingen doe of hoe ik bepaalde problemen kan oplossen.

Deel IV: De kunst

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

In het volgend onderdeel vertelt Ryder hoe je bepaalde pagina’s kunt opzetten, zoals het maken van custom collecties, de planning, lijsten en schema’s, trackers en meer. Het is belangrijk dat je een Bullet Journal vooral opzet, zodat het helpt voor jou. Op internet zie je ook ontzettend veel mooie creaties van een Bullet Journal en als je niet creatief bent aangelegd, dan kan dit best je tegenhouden om ook te beginnen met een Bullet Journal. Maar het is belangrijk dat je het opzet voor jezelf, dat jij ermee kan werken en dat het helpt voor jou. Ryder vertelt ook, dat het enige waar het Bullet Journaling om draait, is de inhoud, niet de presentatie. Mijn eigen Bullet Journal heeft ook geen mooie illustraties of complexe pagina’s, maar juist simpel en strak met hier en daar een kleurtje. Maar vooral praktisch ingericht, zodat het voor mij snel en efficiënt werkt.

Deel V: Het einde

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll
In het laatste onderdeel vertelt Ryder ook nog eens nadrukkelijk dat niet elke Bullet Journal hetzelfde eruit ziet en dat je een Bullet Journal naar je eigen wensen moet indelen. En als je het even niet meer weet, kan je altijd weer terugvallen op de basis. Ook staan in dit onderdeel nog de veelgestelde vragen, dat is altijd prettig om terug te lezen en antwoord te krijgen op jouw vraag.

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

Ik vind het boek de Bullet Journal Methode zeker een aanrader als je wilt beginnen met Bullet Journaling, maar ook als je al bezig bent met de Bullet Journal. Het geeft zoveel nieuwe inzichten en je leert er ontzettend veel van! Naast vele tips en uitleg, vertelt Ryder ook veel persoonlijke ervaringen en dat is echt prettig om te lezen. Ik heb echt veel geleerd van dit boek!

De Bullet Journal Methode kan je kopen bij bol.com en kost 20,99 Euro.

Ken jij het boek De Bullet Journal Methode al? Gebruik jij ook een Bullet Journal of zou je er één willen gebruiken?

Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.

Het verleden vastleggen, het heden organiseren, de toekomst plannen!

Wat heb ik geleerd van het boek “de Bullet Journal Methode” van Ryder Carroll?

Moeite met structuur en plannen? Lees het boek “de Bullet Journal Methode” van Ryder Carroll!

Productiever worden met een Bullet Journal. Lees het boek “de Bullet Journal Methode” van Ryder Carroll!

De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: