Gluten, darmen, gezondheid


Gluten, darmen, gezondheid

Gluten, steeds vaker hoor je erover vanuit verschillende hoeken. Is het een trend om glutenvrij te eten of is er echt iets aan de hand met die gluten waar ons lichaam niet tegen kan en waardoor steeds meer mensen intolerant worden met de gevolgen van dien? Ik heb zelf PDS (prikkelbare darm syndroom) en ik merk dat ik bepaalde dingen niet meer kan eten, zoals brood. En zomaar het meest voorkomende graan ter wereld uit je dieet schrappen is nogal wat, maar wat als je geen andere keuze hebt?

Gluten?
Veel mensen die zich vandaag de dag bezighouden met gluten, weten het fijne er niet vanaf. Er wordt vaak gedacht aan een agressief stofje in brood of andere graanproducten. In veel vormen van eten komen eiwitten voor, zo is gluten ook een eiwitsoort dat voorkomt in de volgende drie hoofdgranen: tarwe (inclusief varianten als spelt, kamut, durum, bulgur, griesmeel), rogge en gerst. Dankzij de gluten worden de granen ‘rekbaar’ en kan het uitzetten tot bijvoorbeeld brood. Het eiwit gluten bestaat uit twee glycoproteïnen: gliadine en glutenine. Gluten behoort tot de eiwitten die het moeilijkst te verteren zijn door ons lichaam wat overigens geen slecht teken is voor 99% van de mensen. Sterker nog, eiwitten die moeilijk kunnen worden verteerd, zorgen ervoor dat je langer vol zit en minder snel trek hebt.

Tarwe?
Waar dan ook ter wereld, tarwe kom je overal tegen. En dat is niet zo gek want 20% van de calorieën uit voeding over de hele wereld komt uit tarwe waarmee het de grootste bron van voeding is. De mens eet al eeuwen tarwe (7000 voor Christus) en heeft daar tot voor kort nog nooit problemen mee gehad. Hoe komen we ineens aan de intolerantie van gluten uit voornamelijk tarwe?

De ontwikkeling van ons lichaam
De afgelopen tientallen jaren kunnen we er niet omheen dat de wereld flink is veranderd, en dan voornamelijk op het gebied van eten. Eten uit potjes, zakjes, blikjes, kant en klaar maaltijden, grote supermarkten, thuisbezorgde boodschappen, ga zo maar door. Na de Twee Wereldoorlog is deze ontwikkeling begonnen en vandaag de dag is er geen plek waar je geen snackbar tegenkomt, McDonalds ziet of frisdrank kunt kopen terwijl lokale (biologische) boeren steeds moeilijker te vinden zijn. Deze ontwikkeling gaat hand in hand met de steeds vaker voorkomende aandoeningen zoals glutenintolerantie (coeliakie), prikkelbare darmsyndroom (PDS), lactose intolerantie, ziekte van Crohn en andere allergieën en (auto-immuun)ziekten.
In sommige gevallen wordt er direct gedacht aan gluten, in andere gevallen niet. Kan het zijn dat die eiwitten uit het oeroude tarwe voor al deze problemen zorgen? Het is niet heel aannemelijk. Aannemelijker is dat ons lichaam steeds vatbaarder wordt voor aandoeningen door alle ontwikkelingen van de laatste decennia: het veelvuldig gebruiken van medicijnen (antibiotica), het structureel binnenkrijgen van geraffineerde suikers, verzadigde vetten, light producten en giftige stoffen, het stijgend aantal keizersneden waarbij baby’s een deel van de moedereigen bacteriën niet meekrijgen en het stijgend aantal zittende beroepen.

De ontwikkeling van tarwe
Door de moderne technologie en de grotere vraag naar goedkope granen is de manier van produceren van tarwe sterk veranderd ten opzichte van vroeger. Er zijn tegenwoordig drie ‘categorieën’ te onderscheiden die verschillen van elkaar in het aantal chromosomen. Uit onderzoek blijkt: hoe minder chromosomen, hoe minder vaak de glycoproteïne gliadine voorkomt. En gliadine zorgt voor een lichamelijke reactie bij mensen die niet tegen tarwe of gluten kunnen.

In de loop der tijd zijn graansoorten flink doorontwikkeld. Het oudste tarwegraan eenkoorn, wat nog nauwelijks wordt verbouwd, bevat slechts 14 chromosomen. Daarna is durum ontstaan en bevat 28 chromosomen. De derde categorie bestaat uit de tarwe wat we vandaag de dag massaal consumeren en telt 48 chromosomen. Spelt behoort ook tot deze categorie.

Bij de ontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog hoort ook de intrede van kunstmest. Uit een niet-wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kunstmest en zwavel de samenstelling van eiwitten in granen kunnen veranderen. Omdat tarwe op grote voet wordt geproduceerd, wordt er veel kunstmest gebruikt wat mogelijk een negatieve lichamelijke reactie kan oproepen. Het is daarom beter om voor een biologisch niet-tarwebrood te kiezen dan een goedkoop niet –biologisch tarwebrood.

Kies voor je eigen gezondheid
Gluten lijken niet de directe oorzaak te zijn van de vele darmaandoeningen van deze tijd maar spelen wel een rol en klachten kunnen verminderen bij het vermijden van gluten. Op de lange termijn draagt een compleet gezonde lifestyle veel bij aan een gezond en gelukkig leven. De natuur is rijk aan pijnstillers en ‘medicijnen’ waardoor je sommige medicijnen kunt vervangen door een natuurlijke oplossing. Laat geraffineerde suikers liggen en kies voor natuurlijke oplossingen zoals vanillepoeder of kokosbloesemsuiker. Zorg voor voldoende beweging als je veel zit door te sporten en te ontspannen. Een oplossing die geschikt is voor iedereen is yoga. Met een verantwoorde keuze zoals een Manduka yoga mat kun jij je eigen practice inplannen voor de nodige in- en ontspanning wat goed is voor lichaam en geest.

Blijf in beweging
Of je enkel een gezonde lifestyle nastreeft, een oplossing voor een darmaandoening zoekt of van een vervelende kwaal af wilt, beweging speelt een belangrijke rol. Regelmatig bewegen brengt een belangrijke cirkel op gang. Je lichaam heeft behoefte aan voedingsstoffen omdat je meer energie verbruikt. Door je lichaam te voorzien van deze voedingsstoffen gaat je stofwisseling omhoog wat uiteindelijk goed is voor je lichaam. Door voldoende te bewegen kun je bijvoorbeeld problemen met obstipatie verlichten en de gezonde voeding geeft je lichaam een gezonde boost.

Als je ervoor kiest om veel of intensief te sporten, dan heeft je lichaam meer dan een dagelijkse portie eiwitten nodig om je spieren te kunnen onderhouden (herstellen en opbouwen) maar ook om je lichaam te voorzien van energie zodat je de rest van de dag nog kunt presteren. Een gezonde oplossing zoals Sunwarrior eiwitpoeder voedt je lichaam met (plantaardige) eiwitten die snel worden opgenomen. De cirkel is rond bij een goede nachtrust wat je lichaam hard nodig heeft om onder andere je organen te verzorgen.

Heb jij last van je darmen of een andere kwaal? Haal je iedere dag het beste uit je voeding, beweging én geniet je van een goede nachtrust?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: