Hoe je een mindmap kunt gebruiken om betere blogartikelen te schrijven + GRATIS Mindmapping Template

Hoe je een mindmap kunt gebruiken om betere blogartikelen te schrijven

Om goede blogartikelen te gaan schrijven, maak ik altijd een mindmap voordat ik echt begin met een blogartikel te schrijven. Normaal wordt een mindmap gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en om bepaalde dingen te leren en te onthouden. Ik gebruik het dus voor het bloggen en in dit artikel vertel ik hoe je een mindmap kunt gebruiken om betere blogartikelen te schrijven.

Wat is een Mindmap?

Een mindmap is een diagram dat opgebouwd is uit bijvoorbeeld begrippen, bepaalde teksten, relaties tussen deze begrippen en teksten. En er kunnen ook plaatjes in voorkomen. Een mindmap is in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema.

Hoe werkt een Mindmap?

Als eerste zal je een centrale thema moeten bedenken en deze noteren op papier. Dit wordt dan in het midden van het diagram weergegeven. Daarna ga je bedenken welke onderwerpen relatie hebben met het centrale thema. En deze koppel je dan via een lijntje naar dit centrale thema. En zo ga je per onderwerp weer subonderwerpen verzinnen en deze weer noteren en koppelen via een lijntje met de onderwerpen. Zo krijg je dus een boomstructuur.

Wat heb je nodig om te kunnen mindmappen

Echt niet veel! Ik vind het fijnst om mijn mindmaps op papier te maken. Ik maak ze dan ook altijd in mijn Bullet Journal. Maar je kan ze ook gewoon op een stuk papier maken. Daarnaast heb je ook een potlood en een gum nodig of gewoon een pen. Als je extra creatief wilt zijn of nog gestructureerder wilt werken, dan kan je ook stiften of kleurpotloden gebruiken of zelfs plaatjes uit tijdschriften gebruiken. Er zijn ook bepaalde apps en websites waar je kunt mindmappen, MindMaple is er bijvoorbeeld één van. Meer heb je eigenlijk niet nodig, je kan dus al snel beginnen met mindmappen.

Hoe je een mindmap kunt gebruiken om betere blogartikelen te schrijven

Hoe je een mindmap kunt gebruiken om betere blogartikelen te schrijven

Stel je hebt een bepaald onderwerp in gedachten om een blogartikel te schrijven, dan noteer je dit onderwerp op papier. Nu ga je voor dit onderwerp alle punten noteren die ermee te maken hebben en waar je dus ook over wilt schrijven. Deze punten ga je dan koppelen aan jouw hoofdonderwerp. Per punt ga je dan weer verder nadenken en weer nieuwe punten noteren en koppelen.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je gaat schrijven over een nieuwe handtas. Een aantal punten die je er omheen kan noteren zijn bijvoorbeeld kleur, prijs, verkrijgbaarheid, pluspunten, minpunten, formaat. Per deze punten zou je dus verder kunnen gaan nadenken en kunnen uitwerken in bijvoorbeeld: kleur, is ook verkrijgbaar in deze kleur. De prijs, maar er is nu ook een korting. Verkrijgbaarheid, verschillende webshops. Formaat, wat kan ik allemaal kwijt in mijn tas. En zo ga je steeds verder.

Het helpt ook om kleurtjes te gebruiken of plaatjes bij jouw mindmap. Zo ben je creatief bezig en komen er ook steeds meer ideeën naar voren. Zo krijg je dus een grote mindmap met allerlei teksten, ideeën, kopjes etc. die je in jouw blogartikel kwijt wilt. Jouw blogartikel zal hierdoor uitgebreider en concreter worden. Je zal dan ook niet iets gaan vergeten in jouw blogartikel omdat je ook alles op papier hebt staan.

Voorbeeld “Samenwerkingen met bedrijven”

Hoe je een mindmap kunt gebruiken om betere blogartikelen te schrijven

Zoals je hierboven ziet heb ik een mindmap gemaakt van het onderwerp “samenwerkingen met bedrijven”. Je ziet dat ik best veel opgeschreven heb rondom dit centrale thema, zoals bijvoorbeeld: pitchen, netwerken, maandelijkse inkomsten, tarief bepalen. En je ziet ook dat ik bij sommige punten ook weer nieuwe punten heb neergezet, bijvoorbeeld bij “Wees eerlijk”, daar zie je weer twee nieuwe punten, zoals “Statistieken” en “Review”. Onder “Review” heb ik weer een nieuw punt geplaatst, namelijk “ook minpunten vermelden”.

Je ziet dus dat je best veel kan verzinnen en kan noteren als je een blogartikel wilt schrijven. Door een mindmap te gebruiken, krijg je steeds meer ideeën om over te schrijven en zo hou je ook overzicht. Als je dit allemaal in je hoofd hebt zitten en niet op papier, dan zul je zien dat je ook dingen vergeet en niet alles hebt kunnen vertellen.

Ook zie je dat ik veel kleurtjes heb gebruikt om bepaalde teksten te omcirkelen. Onderaan heb ik ook een legenda erbij gezet. Dit betekent ook dat ik bijvoorbeeld bepaalde teksten naar een ander blogartikel wil verwijzen, of zelfs naar een affiliatie link. Of dat er zelfs een freebie bijkomt of er wordt gelinkt naar een externe link.

Met een mindmap heb je een compleet overzicht wat je allemaal wilt vertellen in jouw blogartikel en waar jouw blogartikel allemaal aan moet voldoen.

Ik heb inmiddels ook dit blogartikel af en kan je hier bekijken: Samenwerkingen met bedrijven – Hoe krijg je ze en hoe ga je ermee om?. Je ziet dus dat wat ik heb opgeschreven in mijn mindmap, ook terug komt in mijn blogartikel. Mijn blogartikel is door mijn mindmap enorm uitgebreid en duidelijk geworden. Het artikel heeft zelfs meer dan 2000 woorden gekregen. Als ik geen mindmap had gebruikt, dan was het minder concreet geweest en was ik zelfs bepaalde punten vergeten.

Voorbeeld “Apple Watch”

Hoe je een mindmap kunt gebruiken om betere blogartikelen te schrijven

Een ander voorbeeld is een artikel over mijn roze Apple Watch. Dit artikel is nog niet online, maar ik heb al wel mijn mindmap hiervan gemaakt. Je ziet ook hier weer dat ik veel heb genoteerd en dat ik ook weer subonderwerpen heb genoteerd. Ik heb hier minder kleurtjes gebruikt dan mijn mindmap van de samenwerkingen met bedrijven, maar wel kleurtjes voor links en affiliatie links.

Doordat ik best veel heb genoteerd, weet ik dat ook dit artikel weer uitgebreid en zeer concreet gaat worden. Er zijn best veel subonderwerpen waar ik over wil schrijven. Nu hoef ik alleen nog maar foto’s te maken en dan het artikel te schrijven aan de hand van mijn mindmap. Alles staat al op papier, maar ik hoef alleen nog maar de tekst zelf te schrijven.

Mindmapping helpt enorm

Sindsdien ik mindmap voor blogartikelen, merk ik dat mijn blogartikelen van betere kwaliteit zijn. Het zijn uitgebreide artikelen met veel informatie en veel uitleg. De artikelen hebben bepaalde links naar andere blogartikelen of naar affiliatie programma’s. Het helpt me om meer ideeën te krijgen voor een blogartikel. En daarnaast helpt het me ook zodat ik niks vergeet om in een blogartikel te vermelden.

Probeer het eens uit, je zal zien dat je veel meer ideeën op zult doen voor jouw blogartikelen en dat jouw blogartikelen ook uitgebreider en concreter zullen worden.

Gebruik jij ook wel eens een mindmap voor jouw blogartikelen? Hoe zorg jij ervoor dat je niks vergeet in jouw blogartikel?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Zie disclaimer voor meer informatie.

Hoe je een mindmap kunt gebruiken om betere blogartikelen te schrijven

Gebruik een mindmap om betere blogartikelen te schrijven

Hoe je Mindmapping kunt gebruiken voor jouw blogartikelen

Betere blogartikelen schrijven? Gebruik een Mindmap voor al jouw ideeën!

Meer uit jouw blogartikelen halen? Gebruik een Mindmap!

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

1 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: