Hoe je jouw hoofd leeg kunt maken met een Brain Dump

Hoe je jouw hoofd leeg kunt maken met een Brain Dump

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over Hoe ik op zondag mijn week review. Hierin schreef ik ook dat ik altijd gebruik maak van een Brain Dump. Het kan wel eens behoorlijk druk zijn in je hoofd. Je denkt aan verschillende dingen zoals ideeën, dingen die je nog moet doen of dingen waar je je misschien wel zorgen om maakt. Je kan je niet goed concentreren door al deze gedachten. Maar dit is gemakkelijk op te lossen door gebruik te maken van een Brain Dump. Maar wat is een Brain Dump nu precies en hoe werkt het eigenlijk? In dit artikel vertel ik hoe je jouw hoofd leeg kunt maken met een Brain Dump.

Wat is een Brain Dump

Een Brain Dump is eigenlijk gewoon dat je de hele inhoud van jouw geest op papier zet. Je kan eigenlijk dit vergelijken met de inhoud van een tas op tafel gooien. Echt alles wat in je hoofd voorbij komt, zet je op papier. Dit kan dus van alles zijn, zoals leuke gedachten, dingen die je hebt meegemaakt, ergernissen, ideeën en meer. Je kan hierbij een A4 gebruiken of een notitieboekje. Zelf gebruik ik altijd mijn Nuuna Bullet Journal. Je merkt dat als je echt alles op schrijft, je weer tot rust komt en het minder druk is in jouw hoofd.

Waarom een Brain Dump werkt

Als het druk is in jouw hoofd, dan zullen er ontzettend veel gedachten voorbij komen. Het is dan best lastig om je te kunnen concentreren. Je denkt bijvoorbeeld het ene moment aan die ene taak die je moet doen, en het andere moment denk je aan iets waar je bezorgd over bent. Daarna komt er weer een andere gedachte voorbij en ineens komt die ene gedachte weer voorbij waar je je zo zorgen over maakt. Zo kan je je niet concentreren, je wilt deze gedachten vast leggen, maar het lukt gewoon niet.

Daarom is het verstandig om al deze gedachten op papier te zetten. Zo kan je wel deze gedachten vast leggen. Zodra je namelijk iets opschrijft, kan het niet meer weggaan. Een idee zal niet meer constant in gedachten voorbij komen, nee je hebt deze nu echt op papier staan. Zo creëer je dus rust in jouw hoofd. Je hoeft niet constant meer te denken aan die ene taak of aan een bepaald idee. Je hebt het al op papier gezet, dus het staat al vast.

Wat kan je allemaal in jouw Brain Dump kwijt

Hoe je jouw hoofd leeg kunt maken met een Brain Dump-2

Je weet nu dat een Brain Dump echt werkt, maar wat plaats je nu allemaal in jouw Brain Dump. Nou echt gewoon alles wat in je hoofd naar voren komt.

Op dit moment is dat bij mij het geval:
– Paspoort ophalen
– SEO Teksten schrijven
– Social media berichten plaatsen
– Sporten
– Ik kan echt niet geloven dat het vandaag 26 graden wordt.
– Zero inbox
– Foto’s maken
– Content manager werkt
– Weer gewicht kwijt
– Doorzetten
– Toffe reacties van mijn ebook

Het hoeven echt niet allemaal dingen te zijn die taak gerelateerd zijn. Mogen ook gewone gedachten zijn bijvoorbeeld over jouw familie, vrienden, gezin of complimenten die je hebt gekregen. Of bepaalde problemen waar je tegen aanloopt. Wat er ook maar in jouw hoofd naar voren komt op dat moment, schrijf je gewoon op. Zo kan je jouw hoofd helemaal leeg maken.

Ok, en nu?

Nu je echt alles op papier hebt gezet, heb je een aantal opties voor jouw volgende stap. Je kan nu naar jouw Brain Dump kijken en per item wat je opgeschreven hebt, kijken of er een bepaalde actie aan vast zit. Denk bijvoorbeeld een probleem dat je hebt opgeschreven. Denk dan eens na hoe je die kunt oplossen. Of een taak, plan die taak dan in jouw agenda of Bullet Journal.

Het kan ook voorkomen dat het allemaal dingen zijn waar je geen actie voor hoeft te ondernemen. Je legt dan gewoon jouw Brain Dump aan de kanten en kan je gewoon weglopen. Je hebt jouw hoofd leeg gemaakt door alles op te schrijven en dat voelt gewoon enorm goed. Het is een goede manier om stress te verminderen en het rustig te houden in jouw hoofd.

Gebruik een Brain Dump altijd wanneer het nodig is

De volgende keer dat je begint te voelen dat er weer ontzettend veel gedachten door jouw hoofd gaan, pak dan jouw favoriete pen en een stuk papier erbij en begin aan een Brain Dump. Het zal helpen om jouw hoofd leeg te maken en weer rust te krijgen. Het kan helpen om problemen aan te pakken of juist dat ene idee helemaal uit te werken waar je al zo lang mee loopt.Gebruik jij ook wel eens een Brain Dump?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: