Hoe jij jouw doelen voor 2020 kunt bereiken en plan voor 2020 + GRATIS 2020 Doelen Werkboek
Gisteren schreef ik wat mijn doelen voor 2020 zijn. In dit artikel geef ik jou geweldige tips hoe ook jij jouw doelen voor 2020 kunt bereiken en daarnaast laat ik zien hoe ik mijn plan voor 2020 heb opgesteld. Ook heb ik voor jou een GRATIS doelen werkboek voor 2020 zodat je ook direct aan de slag kunt gaan.
Nadenken over hoe 2019 voor jou is gegaan
Voordat je over het jaar 2020 gaat nadenken, zal je eerst moeten nadenken hoe 2019 voor jou is gegaan. Denk dan aan de doelen die je hebt bereikt en de successen die je had dit jaar. Maar denk ook aan de moeilijkheden die je tegenkwam en meer. Zet dit allemaal op een rijtje en denk vervolgens na over wat je zou willen dat je beter had kunnen doen en waar je problemen mee had. Zodra je dit op papier hebt gezet, kan je beter achterhalen wat je in 2020 wilt en moet doen om een succesvol jaar te hebben.
Bedenk maximaal 3-5 grote doelen 2020
Bedenk nu 3-5 grote doelen voor 2020 en maak deze doelen ook SMART. Dit staat voor:
S = Specifiek
M = Meetbaar
A = Acceptabel
R = Realistisch
T = Tijdgebonden
Specifiek
Om een doel specifiek te maken stellen we de W-vragen – Wat willen we bereiken?
– Wie is er bij betrokken?
– Waar gaat het gebeuren?
– Wanneer gebeurt het?
– Waarom willen we het bereiken?
Meetbaar
De meetbaarheid van een doel wordt vaak aangegeven in getallen. Maar meetbaarheid kan je ook bereiken door het doel te vergelijken met bijvoorbeeld bestaande procedures, eisen, normen, handleiding en systemen.
Acceptabel
De A van Acceptabel staat ook wel voor Aanwijsbaar of Actiegericht. Je kan hierbij jezelf een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld: – Is het voor jezelf haalbaar?
– Is er voldoende draagvlak om het doel te behalen?
– Is het actiegericht en leidend tot resultaat?
Realistisch
Een doel moet natuurlijk ook realistisch zijn. Het moet wel voldoende uitdaging geven, maar het mag niet te makkelijk of te moeilijk zijn. Een aantal vragen die je jezelf kan stellen zijn:
– Is het doel haalbaar voor mij?
– Zijn de inspanningen niet te hoog of te laag?
– Staan de inspanningen in relatie met het resultaat?
Tijd
Elk doel moet tenminste één datum hebben. Je kan natuurlijk ook bepalen of een doel binnen een bepaald periode behaald moet zijn.
Maak het voor jezelf duidelijk waarom je dit doel wilt bereiken
Het is zeer belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je een bepaald doel wilt bereiken. Zet dan ook achter elk doel waarom je het doel wilt bereiken. De “waarom” moet enorm sterk zijn en ook sterker zijn dan jouw angsten om aan een doel te gaan werken. Denk hier dus goed over na.
Plan maximaal 1-2 doelen in voor elk kwartaal
Je wilt natuurlijk niet dat het allemaal te veel wordt. Dus plan daarom maximaal 1-2 doelen in voor elk kwartaal. Bijvoorbeeld in het eerste kwartaal plan je 1 doel in, daarna 2, dan 1 en in het laatste kwartaal weer 1. Zo kan je goed focussen op elk groot doel en werk je niet tegelijk aan meerdere doelen.
Bedenk projecten voor elk groot doel
Nu gaan we de grote doelen opsplitsen in projecten. Een doel kan namelijk bestaan uit meerdere grote projecten waaraan je zal werken zodat je het grotere doel kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het doel: 5 E-books publiceren. Je zal dan meerdere grote projecten hebben, bijvoorbeeld webinars opzetten om e-books te promoten, een landing pagina maken om e-book te kunnen kopen en meer. Schrijf deze projecten ook weer op.
Bedenk nu alle taken die nodig zijn om elk project uit te kunnen voeren
Nu gaan we de projecten verder uitwerken door alle taken te bedenken die nodig zijn om een project uit te kunnen voeren. Maar dan ook echt alle taken, dus grote en de allerkleinste taken schrijf je op. Denk bijvoorbeeld aan het project: Webinars opzetten om e-books te promoten. Een aantal taken hiervan kunnen zijn: webinar onderwerp verzinnen, webinar registratie pagina maken, webinar bedankt voor inschrijven pagina maken, webinar promoten via Social Media, webinar datum plannen, mails sturen naar mailinglijst over jouw nieuwe webinar en meer. Je ziet dat er ontzettend veel taken zullen moeten worden uitgevoerd om een project uit te kunnen voeren en te kunnen voltooien om uiteindelijk jouw grote doel te kunnen bereiken.
Welke obstakels zijn er en hoe ga je hiermee om?
Bij elk doel, project of bepaalde taken kan je obstakels tegen komen. Het is dan ook enorm belangrijk om deze obstakels te kunnen uitschakelen. Mocht je een bepaalde obstakel tegenkomen, schrijf deze dan ook op en noteer hoe je ermee omgaat. Kan je het zelf oplossen of heb je daar iemand voor nodig? Kan je een bepaalde taak delegeren zodat de obstakel uitgeschakeld wordt? Denk hier dus ook goed over na. Het is namelijk niet de bedoeling dat je vast komt te zitten met jouw doel, project of bepaalde taken door deze obstakels.
Plan alle taken in jouw agenda of Bullet Journal
Nu is natuurlijk de bedoeling dat je ook echt aan het werk gaat en de taken gaat uitvoeren. Je zal nu alle taken in jouw agenda of Bullet Journal moeten plaatsen, zodat je ook weet wanneer je wat gaat doen en wanneer je dus jouw grote doel gaat bereiken.
Hou jouw vooruitgang bij en maak eventuele wijzigingen
Hou ook jouw vooruitgang bij, zodat je ook weet hoe ver je bent met jouw projecten en grotere doelen. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je nog eventueel wijzigingen in de planningen en/of taken moet doen. Doe dit ook gerust, zo weet je precies waar je staat en zo kan je dus jouw grote doelen bereiken.
Blijf gemotiveerd!
Om jouw grote doelen te kunnen bereiken, is het van groot belang dat je ook gemotiveerd bent en blijft. Er zijn een aantal dingen die je hiermee kunnen helpen, bijvoorbeeld het maken van een Visionboard en jezelf belonen zodra je bepaalde projecten of taken hebt uitgevoerd. Je kan dan bijvoorbeeld ook gebruik maken van het puntensysteem.
Mijn plan voor 2020
Mijn plan voor 2020 heb ik in het masterplan notitieboekje van de Josh V Mascha Planner gemaakt. In dit notitieboekje heb ik mijn plan opgesteld voor de verschillende doelen die ik wil bereiken.
Van de week liet ik al zien welke persoonlijke en professionele doelen dit zijn. Hierboven zie je een voorbeeld hoe ik de doelen heb genoteerd.
Elk doel ik SMART opgeschreven zodat het helder is wat ik precies wil bereiken. Daarnaast heb ik nog genoteerd waarom ik dit doel wil bereiken? Het is namelijk zeer belangrijk om te weten waarom je juist een doel wilt bereiken. Daaronder heb ik alle projecten opgeschreven per doel. Dit kunnen kleine of juist grote projecten zijn.
Mochten er obstakels zijn, dan benoem ik deze ook en kijk ik wat eraan gedaan kan worden. Ook vind ik het belangrijk om mezelf te motiveren, dus ik hou ook bij wat voor een beloning ik krijg in mijn aparte beloningssysteem.
En per project heb ik ook opgeschreven welke taken bij dit project horen. Door dit allemaal op te schrijven, is het zeer duidelijk wat er allemaal moet gebeuren om een doel te kunnen bereiken. Je hebt dan een compleet overzicht van jouw taken voor dit jaar. Hierboven zie je de taken van een aantal projecten, er komen dus nog wel meer taken bij.
Dit doe ik voor elk doel dat ik opgesteld heb voor 2020. Zo heb ik een compleet overzicht van alle projecten en taken die gedaan moeten worden om mijn doelen te kunnen bereiken. Elke maand pak ik dan ook mijn Planner erbij om de taken in te plannen, zodat ik ook echt bezig ben mijn mijn doelen. Zo ziet dus mijn plan voor 2020 eruit.
En nu jij!
Zo’n plan voor 2020 is heel erg fijn om te hebben als je aan jouw doelen en dromen wilt werken. Je hebt een compleet overzicht van wat er allemaal gedaan moet worden en welke obstakels er allemaal zijn. Om de taken ook in te plannen, ben je echt met jouw doelen bezig en ga je jouw doelen ook daadwerkelijk bereiken!
Heb jij al doelen of een plan voor 2020 opgesteld? En zo ja, wat zijn dan jouw doelen en hoe ziet jouw plan eruit?
Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.
Xxx Miss SentinelliVolg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.
Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Laat een reactie achter