Hoe sluit jij je hypotheek af?

Hoe sluit jij je hypotheek af?

Veel mensen kijken op internet naar nieuwe woningen. Over een aantal jaar willen wij zelf ook gaan verhuizen. We hebben momenteel een jaren 20 huisje en het begint echt klein te worden voor ons gezin. Thomas is nu 4 jaar en we willen wel echt een groter tuin voor hem. Dus als het zover is, dan gaan we zeker op zoek naar een nieuwe huis. Maar hoe sluit je eigenlijk een hypotheek af? In dit artikel vertel ik daar meer over.

Veel huiswerk bij een hypotheek

Het is dringen op de woningmarkt. Te koop staande woningen en vooral nieuwbouwwoningen worden snel verkocht en dikwijls boven de vraagprijs. De verwachting is dat er in 2021 220.000 woningen van eigenaar wisselen en dat is minder dan in 2020. Toen werden er 236.000 woningen verkocht. De krapte op de woningmarkt neemt dus toe en dat heeft een prijsopdrijvend effect.

Verschillende kopers op de markt

Voor de nieuwkomer of starter op de woningmarkt is dat slecht nieuws. Meer potentiële kopers bieden op een woning waaronder beleggers die de woning verhuren in plaats van zelf te gaan bewonen. Beleggen in woningen wordt steeds lucratiever door hoge huren en verwachte waardestijging. De woningverkoper heeft uitsluitend interesse in kopers die beschikken over het benodigde kapitaal zonder voorwaarden van financiering. De aspirant-koper zal dus van tevoren de financiering min of meer geregeld te hebben. Hij of zij weet wat er op basis van inkomen maximaal gefinancierd kan worden en wat voor eigen geld beschikbaar is.

Hypotheekadviseur als eerste stap

Een financiering regelen voor een woning is een stappenplan wat de nodige tijd nodig heeft. Het start met een bezoek bij een onafhankelijk hypotheekadviseur die op basis van aangeleverde bescheiden de maximale financieringsmogelijkheden berekend. Tevens wordt onderzocht bij welke hypotheekaanbieder de financiering het best afgesloten kan worden in verband met looptijd, rente, aflossing en voorwaarden. Beleggers kiezen dikwijls voor een Vastgoed hypotheek NIBC. De lasten worden dan gefinancierd uit de verwachte huuropbrengsten.

Kosten koperplaatje

Het hypotheekadvies kost geld. De meeste adviseurs hebben vaste tarieven voor starters en doorstromers. Met het advies kan de aspirant-koper gericht zoeken naar een passende woning. Je weet wat je maximaal kunt besteden en wat de maandelijkse lasten zijn. Ook heb je inzicht wat voor kosten er nog bijkomen. De gemiddelde aankoopkosten zijn zo’n zes procent van het aankoopbedrag; de zogeheten kostenkoper.
Bij het vinden van een woning wordt het stappenplan voortgezet met een taxatierapport van de woning en de bemiddeling van de hypotheekadviseur. Gezamenlijk wordt een aanvraag ingediend bij de hypotheekverstrekker. Het besluit kan zo’n twee maanden duren voordat de notaris de hypotheekakte opmaakt.

Kopers benodigde bescheiden volledig overlegd kunnen worden. Een ruime clausule in het koopcontract is nodig om de hypotheek binnen de termijn te kunnen regelen.

Ben jij momenteel ook op zoek naar een nieuw huis? Of ben je al op het moment bezig om een hypotheek af te sluiten? Hoe is het bij jou gegaan?

Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: