Mooie foto’s maken met je telefoon, het kan!


Mooie foto’s maken met je telefoon, het kan!

Zoals jullie wel weten fotografeer ik eigenlijk alles met mijn camera. Ik heb zelf een Nikon D800 en dit is een full frame camera. Een goede camera is duur en daarom niet altijd geschikt om overal mee naartoe te nemen. Zonde, want soms zie je op onverwachte momenten de mooiste dingen. Dan baal ik zelf ook altijd dat ik mijn camera niet bij me heb. Gelukkig maak je met de juiste trucjes en gadgets ook met je smartphone de mooiste foto’s! Vandaag heb ik een aantal tips voor jullie. Hoe kan je mooie foto’s maken met je telefoon?

Goed licht
Een goede foto begint met een goede belichting. Licht is alles! Wanneer de omgeving te donker is ontstaat er al snel ruis, wat leidt tot een onscherpe foto. Het beste licht is natuurlijk daglicht en dan het liefste vlak na zonsopkomst of voor zonsondergang. Wanneer je in een omgeving bent met kunstmatig licht, werkt wit licht het beste en kun je geel licht het beste vermijden.


Mooie foto’s maken met je telefoon, het kan!

Aanpassen van de instellingen
Mocht je zelf geen invloed kunnen uitoefenen op het licht in de omgeving, dan kun je met behulp van de instellingen van je telefoon ook zorgen voor een zo mooi mogelijk resultaat. De meeste smartphone camera’s beschikken over een flitser en HDR functie. De HDR functie schakel je in wanneer je foto te overbelicht wordt door de flits. Bij Android toestellen is het daarnaast vaak ook nog mogelijk om de ISO-waarde te bepalen. Met deze functie regel je hoeveel licht je telefoon binnen dringt. Bij fel licht zet je de ISO-waarde lager en bij weinig licht hoger.

Camera stil houden
Om een mooie scherpe foto te maken is het belangrijk dat het toestel goed stil gehouden wordt. Door een kleine beweging wordt de foto al snel onscherp. Vervelend dus wanneer je geen vaste hand hebt. Hier heb ik ook vaak last van helaas, ik heb dan echt iets nodig om mijn toestel stil te houden. Gelukkig zijn er genoeg gadgets om dit probleem te verhelpen. Zet je smartphone bijvoorbeeld neer in een houder of speciaal smartphone statief. Ook een smartphonehoesje kan een uitkomst bieden. Ga je bijvoorbeeld foto’s maken met een kleine Samsung smartphone? Kies dan een Samsung Galaxy S4 Mini hoesje met ingebouwde standaard, zodat je je toestel eenvoudig kunt neerzetten in een comfortabele stand voor het maken van een mooie foto.

Unieke effecten
Ben je gek op speciale effecten en het spelen met scherpte en contrast? Experimenteer dan eens met een fish eye, wide angle of macro lens. Deze lensjes zijn er namelijk ook speciaal voor smartphones! Je klemt de lensjes gewoon over de cameralens van je smartphone heen voor een bijzonder effect. Houd er wel rekening mee dat de lensjes niet in combinatie met een hoesje kunnen worden gebruikt, waardoor je toestel dus tijdelijk onbeschermd is. Zorg er dus voor dat je jouw smartphone goed vast hebt of ergens in een houder of statief hebt staan, zodat hijniet kan beschadigen.

Spelen met filters en contrasten
Toch nog niet tevreden met het eindresultaat? Geen paniek, in de nabewerking valt bijna van iedere foto nog wel iets te maken. Zeker wanneer je gebruik maakt van handige apps zoals Camera + of de gratis app Snapseed. Zelf gebruik ik veel VSCOCam, Squaready en PicsArt. Deze apps bieden uiteraard verschillende leuke filters, maar maken het bijvoorbeeld ook mogelijk om te spelen met de helderheid, kleuren of contrasten in de foto. Je kan ook hele mooie randen om je foto’s plaatsen of zelfs collages maken van je foto’s die je hebt gemaakt. Zeer gemakkelijk en fijn in gebruik. Zo kan je de mooiste foto’s maken voor bijvoorbeeld op jouw Instagram.

Dus, volg bovenstaande tips en ga eens aan de slag met je smartphone. Wedden dat je verbaasd zult zijn over het resultaat! Weet jij al wat je gaat fotograferen?

Dit artikel is samen geschreven met Telefoonhoesjesxl.nl.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

Delen: