Ons nieuwe huis verduurzamen

Ons nieuwe huis verduurzamen

Zoals jullie hebben kunnen lezen afgelopen week, gaan wij binnenkort verhuizen. Yeahh!! Ik kan echt niet meer wachten. Voordat we gingen verhuizen, wilden we eigenlijk hier in ons huidige huis het één en ander gaan aanpakken. Maar toen kwam deze super mooie woning op ons pad en hoeven we deze projecten niet meer uit te voeren. Wel willen we in de toekomst ons nieuwe huis gaan verduurzamen. In dit artikel vertel ik daar meer over.

Zonnepanelen

Tegenwoordig worden er steeds meer zonnepanelen geplaatst op huizen. Wij hebben ook vorig jaar een afspraak gehad om te kijken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op ons huidige huis. Echter was het voor ons 4 jaar nodig om het er weer uit te krijgen. Dat duurde toch echt te lang voor ons, want ja, we gaan nu dan ook verhuizen haha. Maar bij ons nieuw huisje willen we zeker naar meer zonnepanelen info gaan kijken. We willen dan onderzoeken hoeveel zonnepanelen we kunnen plaatsen en wat de opbrengst ongeveer zal zijn. De opbrengst is namelijk afhankelijk van de ligging van het dak. Hoe meer je dak op het zuiden ligt, hoe hoger de opbrengst. Ooit willen we ook de opgewekte energie opslaan in accu’s. Echter zijn deze accu’s enorm duur. Daarom wordt er vooral in Nederland nog gebruik gemaakt van het huidige elektriciteitsnet, zodat men ook een vergoeding krijgt voor het geleverde energie. Er zijn op internet handige tools te vinden waarmee je dan kunt berekenen wat jouw energieverbruik is en hoeveel accu’s je dan nodig hebt. Verder gaan zonnepanelen ongeveer 30 jaar mee en de omvormer die je ook nodig hebt ongeveer 20 jaar. We willen dan ook zeker onderzoek gaan doen naar de zonnepanelen op het dak van ons nieuwe huis. Je hebt hier een hele handige checklist zonnepanelen voor, waar je alle informatie vindt over zonnepanelen en waar je naar moet kijken. Super handig! Ik ben benieuwd of we dan ook op korte termijn al zonnepanelen kunnen plaatsen.

Warmtepomp

Eigenlijk willen we ook helemaal van het gas af in ons nieuwe huis. Er is nog een CV-ketel, zoals ook in ons huidige huis. We willen dan ook gaan kijken en onderzoek gaan doen of het mogelijk is om een warmtepomp te kunnen plaatsen. Een warmtepomp gebruik je dan in plaats van een CV-ketel. Vanaf 2026 is het namelijk verplicht om in ieder geval een hybride warmtepomp (of variant) aan te schaffen als jouw CV-ketel vervangen moet worden. Een volledige elektrische warmtepomp met een buitenunit, zorgt ervoor dat je huis, het water in de keuken en badkamer goed verwarmt kan worden. De warmtepomp gebruikt dan stroom om warmte uit de lucht te halen. Je hoeft dan dus geen aardgas meer te gebruiken. Super toch!

Elektrisch koken in plaats van een gasfornuis

Zoals ik al zei, willen we helemaal van het gas af. De keuken in ons nieuwe huisje heeft een gasfornuis, zoals wij hier in ons huidige huis ook hebben. Maar omdat we helemaal van het gas af willen gaan, willen we dan ook elektrisch gaan koken. We willen dan kijken wat fijner is, een inductieplaat of keramisch, daar gaan we zeker ook nog onderzoek naar doen.

Nog meer isoleren indien nodig

Er zullen vast nog wel plekken zijn in ons nieuwe huis wat beter geïsoleerd kan worden. Via de vragenlijst die we hebben ontvangen, staat dat bepaalde gedeelten in het huis nog niet geïsoleerd zijn. En dat is niet erg, maar wel iets wat we willen aanpakken in de toekomst. Zoals de muren, dak en meer.

Er zijn dus een aantal dingen die we kunnen doen om ons nieuwe huis te kunnen gaan verduurzamen. Ik hou jullie ook zeker op de hoogte hoe dit allemaal verloopt.

Ben jij ook bezig met verduurzamen of wil je dit ook doen in de toekomst? Heb jij nog tips?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: