Opgeruimd! van Marie Kondo – De KonMari methode


Opgeruimd! van Marie Kondo

Mijn kledingkast moet ik vaak helemaal opnieuw opruimen. Er komen nieuwe kleren bij en er gaat weer kleding weg. Maar echt netjes blijft het vaak niet. Hier een stapeltje en daar een stapeltje. En dan ben ik ook nog eens kleding kwijt wat dan weer helemaal achterin de kast is gekomen. Dit wil ik nu eens goed gaan aanpakken, zodat ik hier geen last meer van ga hebben. Op internet kwam ik het boek Opgeruimd! Van Marie Kondo tegen en las hier veel goeds over. Misschien ken je de KonMari methode al wel of heb je ervan over gehoord. Nu was ik zelf ook benieuwd hier enorm naar en besloot het boek te gaan kopen. In dit artikel vertel ik jullie hier iets meer over!


Opgeruimd! van Marie Kondo

Marie Kondo is een Japanse vrouw en ze runt haar eigen adviesbureau. Ze leert mensen hoe ze hun rommelige huizen kunnen opruimen zodat ze rust creeëren in hun huis. Ze heeft al vele klanten hiermee geholpen en hierdoor hebben klanten ontzettend veel vuilniszakken met kleding weg kunnen doen. Klinkt goed toch? Daarnaast heeft ze een wachtrij van een aantal maanden, dus ze zal wel erg goed zijn!


Opgeruimd! van Marie Kondo

Het boek is onderverdeeld in 5 verschillende hoofdstukken, zoals “Waarom kan ik mijn huis niet netjes houden?” Hier gaat ze diep in over bepaalde technieken en wat je dus eigenlijk niet moet doen en juist wel moet doen. Dan het hoofdstuk “Wegdoen”, hier leer je hoe je kleding en andere items weg kunt doen. “Hoe ruim je op per categorie”, nu je items hebt weggedaan is het natuurlijk ook belangrijk dat je de overgebleven items weer goed opbergt. Hoe je dat doet, leer je in dit hoofdstuk. “Opbergen voor een stimulerend leren”, hier geeft ze nog een aantal zeer handige tips voor het opruimen en opbergen van items. En als laatste “De kunst van het opruimen verandert je leven drastisch”, hier geeft ze nog een aantal tips over hoe je bijvoorbeeld erachter kan komen of een item echt dierbaar voor je is en dat je leven echt verandert na het opruimen. Ze schrijft over alle items dat je op kan ruimen in huis, zoals kleding, maar ook boeken, dvd’s, cd’s, papierwerk en meer!

Het is dus de bedoeling dat je de KonMari methode toepast, dat betekent dat je eerst items moet weggooien en daarna al deze items per categorie moet opbergen op een vaste plek. Ze gaat best diep hier over in, hoe je dit helemaal kunt aanpakken. Zoals bijvoorbeeld dat je eerst alle kleding en accessoires, zoals tassen en schoenen, op de grond moet leggen en dan elk item moet vastpakken. Je vraagt dan aan jezelf, word ik hier echt blij van. Zo ja, dan hou je het, zo nee dan doe je het weg. Het opbergen gaat ook op een speciale manier, zoals sokken stop je niet in elkaar, nee je legt ze op elkaar en vouwt ze op. Kleding zet je rechtop neer in een lade. Nu heb ik maar één lade waar dan al mijn sokken en ondergoed in gaan, de rest gaat bovenin de kast. Dus kleding rechtop zetten, gaat bij mij niet. Maar ik ben echt benieuwd hoe mijn kast eruit komt te zien.


Opgeruimd! van Marie Kondo

Ik vind het een fijn boek om te lezen, ze schrijft over haar eigen ervaringen en over ervaringen die ze heeft met klanten. Dat geeft zeer goede tips en ik heb al vele aantekeningen gemaakt uit het boek, zodat ik zelf ook de KonMari methode kan toepassen. Ik moet wel zeggen dat ze vaak in herhaling valt, waarvan ik denk dat het niet had gehoeven en het boek misschien nog wel gemakkelijker leest. Daarnaast, kan ze erg zweverig overkomen. Ze heeft het namelijk ook vaak over het bedanken van haar items die ze op die dag heeft gebruikt, of als je items wegdoet, dat je deze items ook moet bedanken voor hun diensten. Of je huis begroeten…Sja, dit gaat me toch te ver hoor. Daar ben ik echt te nuchter voor haha. Dus je moet het zweverige wel een beetje met een korreltje zout nemen.

Maar ik krijg helemaal zin om te gaan opruimen in mijn huis. We hadden al veel opgeruimd, maar er moet nog veel meer gedaan worden. Ik ga eerst beginnen met mijn kledingkast, want die is hier echt drastisch aan toe! Ik ben zeer benieuwd hoe het gaat worden 🙂 . Wens mij succes 😉 !

Opgeruimd! van Marie Kondo kost ongeveer 18,95 Euro en kan je kopen bij Bol.com.

EDIT: Kledingkast opgeruimd met de KonMari methode

Een dag na het schrijven van dit artikel, ben ik ook gelijk begonnen met het opruimen van de mijn kledingkast. Het resultaat kan je hier bekijken en lezen: Kledingkast opgeruimd met de KonMari methode.

Opgeruimd! van Marie Kondo - De KonMari methode

huis opgeruimd met de KonMari methode

Jouw huis helemaal opgeruimd met de KonMari methode

Structuur in huis - Lees Opgeruimd van Marie Kondo

huis opgeruimd

Huis opruimen met de KonMari methode

Opgeruimd van Marie Kondo - De KonMari methode

Ken jij de KonMari methode al? En wat vind jij ervan?

Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

2 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: