Rivièra Maison DIY – teksten op glazen

Rivièra Maison DIY - Teksten op glazen

Rivièra Maison vind ik echt een heel mooi merk en het leek me erg leuk om een aantal Rivièra Maison DIY projecten te maken. Vandaag laat ik jullie de eerste Rivièra Maison DIY zien, namelijk teksten op glazen. Bij Rivièra Maison hebben ze namelijk veel producten met mooie teksten in gave lettertypes erop. Benieuwd hoe jij ook teksten op glazen kunt maken? Kijk dan snel verder!

Op internet ben ik eens gaan zoeken hoe je teksten kan krijgen op bepaalde objecten, zoals glas. Ik zag dat je dit met een speciaal soort papier kan doen, namelijk Waterslide Decal papier. Op dit papier kan je op zeer hoge kwaliteit foto’s en detais printen en het kan gebruikt worden op vele ondergronden zoals metaal, hout, glas, keramiek, kunststof etc.

Mooi dat moest ik hebben. Maar het object zal in de oven geplaatst moeten worden zodat het goed op het object vastgezet wordt. En dan heeft het decal papier ook een beschermlaag nodig zodat de inkt goed blijft. De beschermlaag heet Magic Coating papier. Dit papier maakt de decals geschikt om afgebakken te worden in een oven. Het afbakken gebeurd op 180 tot 220 graden Celsius voor ongeveer 10 minuten.

Deze twee papieren heb je dus nodig om een geprinte tekst op een glas te kunnen krijgen. Ik zag op internet dat je ze bij PaperSpecials.nl kan krijgen voor ongeveer 2,50 Euro per stuk. Je hebt het Waterslide Decal Papier in wit en in clear verkrijgbaar. Omdat ik de teksten op glazen wil plaatsen, wil ik dat de achtergrond doorzichtig is, dus neem ik de versie clear.

Je moet deze twee papieren ook aan elkaar vast maken en dit gebeurt dan met een lamineerapparaat. Thuis hadden wij gelukkig nog een staan, maar deze kan je ook goedkoop krijgen bij bijvoorbeeld de Hema (voor ongeveer 20 Euro).

Rivièra Maison DIY - Teksten op glazen

Ok, ik heb hieronder nog even alles op een rijtje gezet wat je allemaal nodig hebt:
– Waterslide Decal papier
– Magic Coating papier
– Printer (laser of Inkjet)
– Lamineerapparaat
– Oven
– Bakje water
– Papieren doekje

Thuis had ik nog een aantal wijnglazen en een theeglas die ik graag wilde versieren met deze teksten. Natuurlijk wilde ik dat de teksten zoveel mogelijk op de Rivièra Maison teksten leek, maar het is nog best moeilijk om de juiste lettertype te vinden. Ik had op internet de lettertype “Lavanderia” gevonden die er wel erg veel op lijkt. Deze heb ik toen geïnstalleerd en de teksten gemaakt.

Meet de teksten ook goed van te voren op, hoe groot moeten ze worden op je objecten. Wil je ze groot op een object of juist klein?

Nadat de teksten klaar zijn, is het tijd om deze te gaan printen op het Waterslide Decal Papier. De gladde zijde van het papier wordt geprint met deze teksten.

Rivièra Maison DIY - Teksten op glazen

Nadat de tekste geprint zijn, laat je het Waterslide Decal papier drogen voor ongeveer een uur.

Rivièra Maison DIY - Teksten op glazen

Zodra het inkt goed gedroogd is, is het tijd om het Magic Coating papier op het Waterslide Decal papier te plaatsen en vast te maken middels het lamineerapparaat. Het lamineerapparaat verwarm je eerst goed voor.

Je legt dan het Magic Coating papier met de gladde zijde bovenop het geprinte gedeelte van het Waterslide Decal Papier. Zorg er voor dat ze goed op elkaar liggen en geen stukken uitsteken. Zodra het lamineerapparaat goed voorverwarmd is, kan je de papieren erin liggen en dan worden ze aan elkaar gemaakt.

Zodra het klaar is, laat je het papier weer een half uurtje afkoelen.

Rivièra Maison DIY - Teksten op glazen

We kunnen nu beginnen met het plaatsen van de Decal op het object, dus in dit geval op een glas.

Verwarm eerst de oven voor op ongeveer 180-220 graden. Ik heb zelf de oven verwarmt op 180 graden, dit is voor onze oven standaard warm zat. Maar dit verschilt ook nog wel eens per oven. Het is dus even uitzoeken wat het handigst is voor jouw oven en objecten.

Houdt het papier tegen het licht, zodat je kan zien hoe je het gedeelte wilt printen. In dit geval heb ik dus teksten met een doorzichtig achtergrond, dus ik hoef hem niet helemaal netjes rondom de tekst te knippen. Dit kan natuurlijk wel!

Nu leg je het geknipte gedeelte in een bakje water voor ongeveer 10-20 seconden. Je ziet dat het nu leesbaarder wordt en de drager van het Magic Coating papier begint nu los te laten.

Rivièra Maison DIY - Teksten op glazen

Dan is het tijd om het papier op het object te plaatsen. Je kan nu voorzichtig de drager wegschuiven (dit gaat vrij gemakkelijk, aangezien het al los gelaten heeft). Nu zie je een doorzichtig achtergrondje met de tekst.

Zodra de oven goed voorverwarmd is, kan je het object voor ongeveer 10 minuten in de oven plaatsen, zodat het goed hecht aan het object.

En dan is je glas helemaal klaar!! Hieronder heb ik de drie varianten nog eens weergegeven. Op de wijnglazen staan Rouge en Blanc en op het theeglaasje staat mijn eigen naam Miss Sentinelli. Echt cute toch??

Rivièra Maison DIY - Teksten op glazen

Rivièra Maison DIY - Teksten op glazen

Rivièra Maison DIY - Teksten op glazen

Het is even een investering om alle spullen in huis te hebben, maar zodra je de juiste dingen in huis hebt, dan kan je best goedkoop deze leuke spullen maken. En het is ook echt leuk om te doen!

Wat vind jij van bovenstaande glazen en van deze DIY?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

1 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: