Worden jouw foto’s zonder toestemming gebruikt?


Worden jouw foto's zonder toestemming gebruikt?

Één van de dingen die ik onderzoek voor mijn blog en mijn fotografie, is of iemand anders mijn foto’s zonder mijn toestemming gebruikt en zonder naamsvermelding. Ik heb aardig veel foto’s gemaakt, ook voor mijn blog. Dan is het natuurlijk niet leuk om te zien dat iemand anders zomaar een foto gebruikt die ik heb gemaakt, zonder toestemming. Vandaag vertel ik jullie hoe je erachter kunt komen of anderen jouw foto’s gebruiken en hoe je dit aan kan pakken.

Zoeken in Google op: domeinnaam


Gebruikt iemand anders jouw foto('s) zonder toestemming?

Google is your best friend! En dat is het zeker als het gaat om zulke dingen opzoeken. Je kan namelijk heel gemakkelijk zoeken via Google of andere mensen jouw foto’s gebruiken. Dit kan je ten eerste doen op domeinnaam. Zo ben ik zelf ook achter gekomen dat er bepaalde oplichter websites ineens mijn foto gebruiken om Michael Kors tassen te verkopen. Dit deden ze met een foto van een Guess Tas….ja zeer bijzonder! De foto hiervan zie je hierboven staan.

In Google vul je gewoon jouw domeinnaam in, in mijn geval dus Sentinelli.nl en je loopt alles door in Google. Je kan dan ook specifieker en gerichter gaan zoeken, door bijvoorbeeld een periode aan te klikken of bijvoorbeeld pagina’s geschreven in het Nederlands. Zo kom je er ook achter welke websites naar jouw website linken. Hier kan dus ook een foto tussen zitten. In mijn geval hadden de twee oplichters websites naar mijn foto van mijn Guess tas gelinked op hun website om een Michael Kors tas te verkopen. Mocht je in Google websites tegenkomen waarvan je denkt, waarom geeft Google dit als resultaat, bekijk de website eens. Het kan dus zijn dat jouw foto ergens gebruikt wordt op die website. Omdat Google op domeinnaam zoekt, zal hij ook websites vinden die naar jouw foto’s linken.

In mijn Google resultaten kwam dit naar voren als titel Mk Tassen Bijenkorf daniellebrands.nl, ik opende de website en ja hoor daar stond hij dan mijn foto op hun website.

Zoeken op domeinnaam is wel even lastig om alle website langs te lopen, je komt ook vooral je eigen website tegen in de resultaten, maar je haalt hier wel zeer bijzondere dingen uit.

Zoeken in Google via: Google afbeeldingen


Gebruikt iemand anders jouw foto('s) zonder toestemming?

Via Google afbeeldingen kan je ook heel gemakkelijk terugvinden welke websites jouw foto’s gebruiken. De foto’s kunnen gelinked zijn maar het kan ook zo zijn dat mensen zomaar de foto op hun eigen host hebben ge-upload. Bij Google afbeeldingen heb je namelijk een camera icoontje staan, druk hierop en je kan heel gemakkelijk de URL van jouw afbeelding hier in plakken of je upload een foto.


Gebruikt iemand anders jouw foto('s) zonder toestemming?

Je krijgt dan eerste de formaten te zien van deze afbeelding, daarna een lijstje met visueel vergelijkbare afbeeldingen en daaronder krijg je een lijstje met pagina’s met overeenkomende afbeeldingen. Het laatste gedeelte moet je dan naar kijken. Hier staan namelijk de websites op die eventueel jouw foto ook gebruiken. Sommige foto’s lijken enorm op die van jou, maar het kan dus ook zijn dat de websites echt jouw foto gebruiken. Zoals hierboven zie je een aantal websites staan die mijn foto ook daadwerkelijk gebruiken. Sommige websites hebben netjes mijn naam vermeld en gaat via Public House of Art. Dan vind ik het gewoon prima. Maar andere websites gebruiken mijn foto voor commerciële doeleinden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Welke stappen kan je ondernemen?

Als iemand jouw foto zonder toestemming gebruikt, dan kan je verschillende stappen ondernemen.

Zoek contactpersoon op

Ten eerste moet je de contactpersoon opzoeken via de website of bijvoorbeeld Facebook, waar de foto ook maar gebruikt wordt. Mocht je er niet achter kunnen komen wie degene is, dan zou je ook een Who is uit kunnen voeren om te kijken wie deze persoon nu precies is. Hier staat vaak de contactgegevens van die persoon erop. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je ook contact opnemen met de provider.

Eis dat de foto offline gehaald wordt en/of stuur een schadevergoeding

Deze persoon heeft zonder toestemming jouw foto gebruikt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kan dan eisen dat degene de foto offline haalt en/of je stuurt degene een schadevergoeding. Geen factuur, zoals vele mensen denken, maar echt een schadevergoeding. Charlotte van Charlotte’s Law heeft hier een zeer handig artikel over geschreven. De meesten mensen schrikken ervan dat je met hen contact opneemt en daarom halen ze al vaak de foto offline. Helaas zijn sommige mensen wel erg eigenwijs en laten de foto staan. Daarom zal je altijd een schadevergoeding naar hen moeten sturen. Ga NOOIT akkoord dat ze de foto laten staan, jij hebt hier geen toestemming voor gegeven. De rechten zijn en blijven van jou, jij bent en blijft de fotograaf!

Hoe heb ik het opgelost met de oplichters websites?

In mijn geval van de oplichters websites die mijn Guess foto gebruikten, heb ik het moeten spelen via de provider van de websites, aangezien er geen contactgegevens stonden op de websites. De provider heeft toen contact opgenomen met de reseller en zodra er geen reactie zou zijn, zouden ze de websites gaan blokkeren. Helaas hebben de oplichters hun websites verhuisd naar een andere provider in Tsjechië, daarom kon de provider niks meer voor mij doen. Hier houdt het voor mij dus ook op. Daarom heb ik besloten om de foto te verwijderen van mijn ftp server. De foto die ik dan nog gebruik, heb ik een andere bestandsnaam gegeven. Zo blijft de link nog wel bestaan op de website van de oplichters, maar de foto zelf bestaat niet meer, dus krijgen ze een deadlink op hun website.

Door deze zoek technieken uit te voeren, ben ik al verschillende websites tegengekomen die misbruik maken van mijn foto’s.

Ik ben zeer benieuwd of jullie hier ook onderzoek naar doen en of je ook bepaalde resultaten hebt gevonden. Hoe gaan jullie hier mee om? Welke stappen onderneem jij? Laat het weten in de reacties!

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

1 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: