Hoe kun je grote uitgaven het beste financieren?

Hoe kun je grote uitgaven het beste financieren?

Let op! Geld lenen kost geld.

Zoals jullie weten vind ik het enorm belangrijk om te sparen. Elke maand sparen wij namelijk voor verschillende spaardoelen, zoals een noodfonds, voor Thomas en bijvoorbeeld voor een vakantie. Sparen is enorm belangrijk, maar soms heb je niet genoeg spaargeld om een grote aankoop te doen. Mensen zijn dikwijls huiverig voor lenen. Liever sparen of reserveren en dan pas kopen. Nederland is immers een spaargezind land. In 2020 is er een record geboekt van spaarinleg. Dit alles ondanks de pandemie en de nul rente en zelfs negatieve rente bij hoge spaartegoeden. In dit artikel vertel ik hoe je grote uitgaven het beste kunt financieren en vertel ik ook of wij ook eens een lening hebben genomen.

Persoonlijke lening voor duurzame aankoop

Duurzame aanschaf van spullen kunnen natuurlijk ook met een lening betaald worden. Betreft het een eenmalige aankoop dan is een persoonlijke lening het meest geschikt. De lening kent een vaste rente en aflossing gedurende een bepaalde periode. De meeste kredietverleners hanteren contractkosten in de vorm van een afsluitpercentage.

Strenge toetsing

Het lenen is in Nederland wel moeilijker geworden. Kredietverstrekkers hanteren een strikte gedragscode voor de beoordeling van de kredietwaardigheid. De normen zijn aangescherpt op advies van de overheid om overkreditering tegen te gaan. Dit betekent dat mensen minder dan voorheen kunnen lenen. Daar tegenover staat dat de rente de afgelopen periode relatief laag is. Een persoonlijke lening kent de laagste rentevergoeding in vergelijking met andere leenvormen exclusief hypotheekrente.

Woningverbetering

Is de grote besteding bedoeld voor de woning dan is het afsluiten van een tweede hypotheek mogelijk de moeite waard. Het voordeel is de lage rente en de lange looptijd, maar er staan hoge kosten tegenover zoals taxatiekosten, advies- en notariskosten. Overigens is de rente van een persoonlijke lening ook aftrekbaar als de lening gebruikt wordt voor de woning zoals een dakkapel of isolatie.

GreenLoans

Bepaalde kredietverstrekkers hebben speciale leningen voor het verduurzamen van de eigen woning, zoals zonnepanelen, installatie van een warmtepomp of spouwisolatie. De zogeheten GreenLoans leningen kennen een aantrekkelijke rente. Vergeet niet naar de subsidiemogelijkheden te kijken die de overheid voor energiebesparende heeft voor particulieren. Per 2021 is de regeling veranderd. De SEEH regeling is beëindigd en opgenomen in de ISDE-regeling.

Bij een Interbank lening wordt geen afsluitprovisie berekend en dat kan zomaar een fors bedrag schelen. Kredietverstrekkers mogen maximaal 500 euro berekenen als afsluitkosten voor een consumptieve lening. Meestal wordt een bepaald percentage gevraagd die ligt tussen de 1 of 2 procent.

Kunststof kozijnen en HR++ isolatieglas

Hoe kun je grote uitgaven financieren?

Toen wij hier net kwamen wonen, hadden we boven geen dubbel glas en waren de kozijnen helemaal van hout. Bij Thomas zijn kamer (toen was het nog een kantoortje/opslag kamer), hadden we ook een houten deur die niet eens goed aansloot. We wilden graag kunststof kozijnen nemen met HR++ isolatieglas. Maar hoe konden we deze grote uitgaven het beste gaan financieren? We hebben hier toen ook een lening voor afgesloten, omdat het best een grote aankoop was. Heel veel jaar geleden hebben we het ook helemaal afbetaald en nog geen minuut spijt gehad dat we deze kozijnen hebben genomen. Het scheelt qua temperatuur en het ziet er gewoon veel beter en verzorgder uit. En daarnaast hebben we ook een nieuwe deur erbij gedaan op de kamer die naar het dakterras gaat, zodat deze gewoon goed dicht kon. Alle is gewoon nog veiliger ook! Hierboven zie je een foto van onze slaapkamer met onze kunststof kozijnen. Er zit ook een groot raam in die op een kiep kan staan, maar ook helemaal kan draaien. We zijn er echt super tevreden over!

Heb jij wel eens een lening afgesloten? En heb jij ook tips hoe je het beste grote uitgaven kunt financieren?

Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: