Waar moet je allemaal aan denken als je gaat verhuizen

Waar moet je allemaal aan denken als je gaat verhuizen

Inmiddels wonen we alweer 12 jaar in ons huisje in Leerdam. We zouden wel graag willen verhuizen. We hebben namelijk alleen een dakterras en we zouden graag een huis willen met een tuin. Er zijn veel punten waaraan je moet denken als je gaat verhuizen, zoals verzekeringen, wijzigingen van contracten en geld sparen. In dit artikel vertel ik daar meer over.

Oude huis verkopen

Yes, je hebt een mooi huis gevonden en je hebt een bod uitgebracht. Ze gaan akkoord met jouw bod en nu moet je de financiën regelen. Je kan jouw huis natuurlijk al gaan verkopen, maar je weet niet zeker of de financiën voor het nieuwe huis wel gaat lukken. Je kan dan gaan wachten totdat de financiën helemaal rond zijn. Maar heb je de opbrengst van jouw huidige woning nodig om de nieuwe te financieren, dan moet je een overbruggingskrediet afsluiten. Je kunt namelijk de overwaarde van jouw huis pas gebruiken als het oude huis is verkocht. Zodra de financiën rond zijn, kan je jouw huis ook te koop zetten. En zodra de verkoop van jouw oude huis rond is, los je de lening van de overbruggingskrediet weer af. Als de financiën namelijk niet rond komt, dan heb je in ieder geval jouw huis nog niet te koop gezet en hiermee voorkom je dus ook een hoop stress.

Verzekeringen

Als alles helemaal rond is, dan moet je natuurlijk nog meer regelen voor jouw nieuwe huis. Bekijk daarom altijd of jouw huidige verzekeringen voldoen of dat je bijvoorbeeld nieuwe verzekeringen moet afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan de opslag- en inboedelverzekering.

Als je een prachtig huis hebt gekocht met een rieten dak, dan zal je ook moeten kijken naar een rieten dak verzekering, als je deze niet had bij jouw vorige huis. De risico’s bij brand of waterschade zijn namelijk groter dan bij een huis met dakpannen. Zorg daarom ook dat je voldoende brandmelders van minimaal 6 kilo in huis hebt en dat je ook een goede bliksemafleider hebt als je een rieten dak hebt. En het is natuurlijk ook belangrijk om de rieten dak goed te onderhouden, het liefst door een professioneel bedrijf.

Naast deze verzekeringen, zal je ook moeten denken aan een overlijdensrisicoverzekering als je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie. En zorg er ook voor dat je goed verzekerd bent tijdens de verhuizing zelf. Als je alles hebt bekeken en je huidige verzekeringen voldoen nog, dan is het ook belangrijk om jouw nieuwe adres door te geven.

Sparen

Zorg ervoor dat je ook goed spaart voor jouw nieuwe huis. Wil je bijvoorbeeld nieuwe meubels of moet je juist veel klussen in huis? Dan is het belangrijk dat je hier een apart potje voor maakt en ook maandelijks spaart vanaf minimaal het moment dat je jouw koopcontract hebt getekend. Stel dus een aantal spaardoelen op, bijvoorbeeld “klussen”, “meubels”, “verhuisbedrijf” en meer. Maandelijks zet je dan een bedrag vast voor deze spaardoelen, zodat je de bedragen in deze potjes kunt gebruiken voor de verschillende doelen. Deze bedragen worden dan niet voor iets anders gebruikt en zo weet je dus wat je kunt gebruiken. Wij zijn ook momenteel aan het sparen voor als we in de toekomst gaan verhuizen.

Opruimen en ontspullen

Als je gaat verhuizen, dan is het ook een goed moment om te gaan ontspullen en te gaan opruimen. Bekijk per kamer alle spullen en begin bij de kamer waar je de meeste ruimte kunt creëren. Maak verschillende bakken/dozen voor de volgende onderdelen:

  • Recycle (op categorie, dus verschillende dozen voor elke categorie)
  • Doneren
  • Andere kamer/ruimte (dus ook weer per kamer/ruimte een doos/bak)
  • Verkopen
  • Gelijk inpakken (dus ook eventueel per categorie, denk aan servies etc)
  • Weggooien (dus echt wat je direct kan weggooien zonder dat het gerecycled hoeft te worden)
  • Houden (dus wat op die plek ook hoort)

De dozen die je wilt recyclen, doneren, verkopen, gelijk inpakken voor verhuizing laat je staan in die ruimte. De doos voor weggooien, gooi je dan ook gelijk weg. Dan heb je dus alweer wat extra ruimte. Als je al dozen/bakken hebt op te verkopen en/doneren, doe dit dan ook gelijk. Zet alles gelijk op bijvoorbeeld Marktplaats en doneer het gelijk. Zodat je deze dozen ook gelijk weg hebt (en dus weer meer ruimte creëert).

En zo ga je alle ruimtes langs om de kamers op te ruimen en ook schoon te maken en ook gelijk te gaan ontspullen.

Wijzig contracten

Nu je gaat verhuizen, is het ook belangrijk om jouw contracten te wijzigen. Je woont immers ergens anders straks, dus geef jouw nieuwe adres door aan de leveranciers van gas, water, licht, tv, internet en telefoon. Kijk ook gelijk of de contracten nog aan jouw nieuwe situatie past. Dan kan je dit ook gelijk aan laten passen als dat nodig is.

Nieuwe adres doorgeven

Bij de contracten had ik al verteld dat je jouw nieuwe adres moet doorgeven. Maar er zijn natuurlijk nog meer instanties waar je dit moet doen. Bijvoorbeeld bij de gemeente, belastingdienst, zorgverzekeraar, bedrijven waar je abonnementen hebt lopen etc. Kijk eens goed waar je gebruik van maakt en waar ze jouw adres nodig hebben. Zorg ervoor dat al deze instanties en bedrijven jouw nieuwe adres door krijgen.

Maak een planning

Maak ook een planning als je gaat verhuizen. Zorg ervoor dat je voordat je gaat verhuizen ook je huis goed opmeet. Ga dus een keer langs om alles op te meten, zodat je precies weet of jouw huidige meubels ook passen. Of als je bijvoorbeeld nieuwe meubels wilt, dan weet je hoe groot deze kunnen zijn en waar ze kunnen komen te staan. Zorg er ook voor dat je vrij neemt van je werk, zodat je bepaalde dagen ook kunt klussen in huis indien dat nodig is. Plan ook de dag van de echte verhuizing in, dus wanneer alle spullen overgebracht worden van jouw oude huis naar jouw nieuwe huis. Zorg ervoor dat je alles bijhoudt, dus ook wanneer een vloer wordt geplaatst of wanneer er een kast binnenkomt. Als je een compleet overzicht hebt, dan weet je wat er allemaal gaat en moet gebeuren en verloopt alles soepeler.

Vraag om hulp bij het verhuizen

Vraag ook hulp aan bijvoorbeeld vrienden en familie bij het verhuizen. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen met dingen inpakken of naar jouw nieuwe huis brengen. Maar ook bijvoorbeeld bij het behangen of verven. Of huur een professioneel verhuisbedrijf in die grote meubelen kan verhuizen naar jouw nieuwe huis. Zorg er dus ook voor dat je weer goed verzekerd bent tijdens het verhuizen.

Checklist

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waaraan je kan denken als je gaat verhuizen. Als je bijvoorbeeld naar een nieuwe gemeente gaat verhuizen, dan zal je ook moeten kijken naar een nieuwe tandarts, dokter, school en meer. Of heb je bijvoorbeeld een afvalpas nodig of moet je jouw hond aanmelden voor de hondenbelasting. Wil je een complete checklist? Dan heeft de consumentenbond een zeer handige checklist opgesteld waar je allemaal aan kunt denken: Verhuischecklist.

Ben jij ook op zoek naar een nieuw huis? Of ga jij ook verhuizen en heb je nog tips? Laat vooral een reactie hieronder achter!

Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

 

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: