Besparen op energie challenge – Update Challenge in September

Besparen op energie challenge - Update Challenge in September

Vorige maand schreef ik een artikel over besparen op energie. In augustus ontvingen we de nieuwe energieprijzen en begin september ontvingen we een maandelijks overzicht. In dit artikel laat ik zien hoeveel we hebben verbruikt, wat onze kosten waren afgelopen maand en wat ons nieuw maandelijks termijnbedrag is. Daarnaast laat ik ook zien wat we tot nu toe hebben verbeterd in huis. Doe jij ook mee met de besparen op energie challenge?

In augustus waren onze energieprijzen omhoog gegaan. In september ontvingen we een maandelijks overzicht. We hadden minder verbruikt, maar omdat de energieprijzen omhoog waren gegaan, waren onze kosten wel hoger. Hieronder heb ik een overzicht geplaatst van onze energieprijzen en ons maandelijks termijnbedrag.

Ons huidige contract

Ons huidige contact is in februari ingegaan en in augustus zijn de gasprijzen weer omhoog gegaan. Maar er is sinds juli een tijdelijke BTW verlaging ingegaan. We betalen op het moment het volgende:

Gas

 • Normaaltarief € 2,24944 per m3
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 14,04 per maand

Stroom

 • Normaaltarief € 0,5198 per kWh
 • Daltarief € 0,44136 per kWh
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 19,09 per maand
 • Vermindering energiebelasting – € 742,98 per jaar

Maandelijks termijnbedrag
Ons maandelijkse termijnbedrag was voor september 198 euro en ze wilden ons termijnbedrag naar 403 verhogen. Niet normaal, dat is dus 205 euro per maand meer! Daar gingen we dus niet mee akkoord. Via hun website konden we het terugschroeven naar 322 euro per maand. Dat is dus al een verhoging van 124 euro per maand. Elke maand zitten we onder ons termijnbedrag, dus we willen deze zo laag mogelijk houden. Mochten we toch een maand meer moeten betalen, dan kunnen we altijd nog kijken of het termijnbedrag omhoog zal moeten gaan.

Tijdelijke btw-verlaging
Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen te beperken, verlaagt de overheid de btw op energie tijdelijk van 21% naar 9%. Het verlaagde tarief zal van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 gelden. Dit scheelt natuurlijk al enorm veel!

De challenge is om energiekosten te verminderen en volgend jaar geld terug te kunnen krijgen. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt wat we tot nu toe maandelijks hebben verbruikt vanaf februari:

Stroom

 • Februari: 70,85
 • Maart: 86,44
 • April: 83,49
 • Mei: 75
 • Juni: 60,95
 • Juli: 51,96
 • Augustus: 66,74 (we hebben deze maand 71 kWh minder verbruikt dan vorige maand, maar door de hogere prijzen, moeten we meer betalen dan vorige maand)

Gas

 • Februari: 171,42
 • Maart: 119,92
 • April: 93,69
 • Mei: 47,60
 • Juni: 42,25
 • Juli: 37,08
 • Augustus: 44,45 (we hebben deze maand 1 m³ minder verbruikt dan vorige maand, maar door de hogere prijzen, moeten we meer betalen dan vorige maand)

In totaal hebben we nu 1.051,84 euro verbruikt aan stroom en gas en we hebben voor de afgelopen 7 maanden 1.386 (7*198) euro betaald. We zitten dus nu goed qua kosten (-334,16 euro verschil). Maar er komt natuurlijk ook nog een winter aan en ons termijnbedrag is verhoogd vanaf deze maand. Dus ik ben benieuwd hoe het deze maand zal gaan.

Wat we tot nu toe hebben verbeterd

Deze maand hebben we ook een aantal dingen verbeterd in huis. Hieronder heb ik een overzicht geplaatst.

Kleed in woonkamer

Besparen op energie challenge - Update Challenge in September

We hebben in onze woonkamer nu ook weer een kleed liggen. We hadden al een kleed, maar sinds een aantal jaar niet meer omdat deze niet meer goed was. Toch wilden we wel weer een nieuwe kleed hebben. Het is lekker warm en we hebben dit keer gekozen voor laagpolig, zodat het ook goed schoon te krijgen is en langer goed blijft (in ons huis met een kat haha).

Tijdschakelaars

Besparen op energie challenge - Update Challenge in September

In onze woonkamer hebben we ook veel apparatuur aan staan, zoals een tv (veel op standby), switches die aan het opladen zijn, routers en soundboxes. We wilden dit gedeelte eens goed gaan aanpakken. Nu had ik een aantal digitale tijdschakelaars gekocht en maakten we een overzicht hoe we het wilden instellen. De digitale schakelaars kan je per dag, uur en minuut instellen. De tv kan bijvoorbeeld alleen aan na het avondeten of als Thomas vrij is. De switches kunnen dan ook gelijk opgeladen worden of als we bijvoorbeeld willen spelen via de tv. De soundboxes zijn gekoppeld aan de tv, dus de stekkers van de switches, tv en soundboxes zitten op 1 stekkerdoos. Daarnaast hebben we ook nog routers voor internet en backup systemen, die zitten op een ander stekkerdoos. We hebben twee tijdschakelaars gekoppeld aan beide stekkerdozen. Internet (de routers etc.) gaat uit om 24:00 uur en ‘s ochtends om 7:45 uur weer aan. De tv met de switches gaan ook uit om 24:00 uur en weer aan na 17:30 uur of in het weekend en op woensdag (als Thomas vrij is) gewoon wel aan de hele dag. Zo besparen we echt enorm veel energie, want niks staat dan aan of in de standby. Via de Slimme meter konden we gelijk al zien dat dit enorm veel bespaard.

Printer uit

We hebben thuis een printer staan die eigenlijk altijd aan stond, want ja, gemakkelijk. Maar deze hebben we nu echt uitgezet en als we hem nodig hebben, dan kan hij aan. Zo vaak hoeven we niet te printen natuurlijk. Ik heb dan ook nog een andere printer voor mijn planner stickers, maar die staat sowieso altijd al uit en doe ik alleen aan zodra ik stickers moet printen (ongeveer 1 keer per week).

Isolatie

Besparen op energie challenge - Update Challenge in September

Besparen op energie challenge - Update Challenge in September

Onze voordeur was een echte tochtdeur. We hebben dan ook een aantal tochtstrips gehaald voor buiten de deur en onderaan de deur hebben we een nieuwe rubbertje geplaatst. We voelden al gelijk een enorm verschil. Normaal tochtte het echt bij de deur, maar nu voel je gewoon helemaal niets. Echt top!

Radiatorfolie

Besparen op energie challenge - Update Challenge in September

We hebben één radiator bij onze voorraam (buitenmuur), hier hebben we nu radiatorfolie geplakt, zodat de warmte niet door de muur naar buiten gaat, maar juist reflecteert naar binnen. Mochten we echt een enorm strenge winter krijgen en de verwarming ook boven gaan gebruiken, dan gaan we daar ook radiatorfolie plaatsen. Maar voor nu is dat totaal niet nodig.

Wat we willen verbeteren

Hieronder heb ik een aantal dingen neergezet die we zeker willen verbeteren.

Zolder isoleren

We gaan kijken of er een mogelijkheid is om onze zolder te gaan isoleren.

Borstels bij de deuren op de slaapkamers

We gaan ook kijken of we nog borsteltjes bij de deuren op de slaapkamers kunnen plaatsen. In de winter willen we de deuren op de slaapkamers dichthouden. Wel ventileren, maar dan de deuren dichthouden, zodat de kou niet naar beneden komt.

Er zijn dus vele manieren om energie te kunnen besparen. Elke maand wil ik dan ook een update plaatsen hoe het bij ons verloopt en te kijken hoe deze challenge verloopt. Hoeveel energie hebben we kunnen besparen en welke verbeteringen willen we nog doorvoeren.

Mocht jij nog tips hebben hoe je energie kunt besparen, laat dan vooral een reactie hieronder achter. Heb jij een vast of een variabel contract en hoeveel betaal jij op het moment?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: