Besparen op energie challenge

Besparen op energie challenge

De afgelopen tijd zijn de stroom en gasprijzen enorm gestegen, vooral de gasprijzen. Sommige huishoudens moeten honderden euros per maand betalen bij een totaal nieuw contract of als hun contract was afgelopen. Gelukkig viel het bij ons nog redelijk mee, maar we moeten wel het een en ander gaan veranderen in ons huis om onze energiekosten te minderen. In dit artikel vertel ik over ons huidige contract en wat we allemaal gaan verbeteren. Natuurlijk heb ik voor jullie ook een aantal tips en ik zou het leuk vinden als jullie ook mee doen met deze besparen op energie challenge! Kijk dus snel verder!

Wij zitten bij één van de grotere energieleveranciers en wij hebben een variabel contract. Per maand betalen wij momenteel 198 euro. Voordat ons contract was afgelopen, was het 132 euro. We betalen dus per maand 66 euro meer. Maar omdat wij een variabel contract hebben, kijken ze dus volgend jaar wat wij exact hebben verbruikt en krijgen we dus geld terug als we minder hebben verbruikt of moeten we geld bij betalen als we meer hebben verbruikt. Natuurlijk willen wij ervoor zorgen dat we geld terug krijgen, dus heb ik nu een challenge opgezet voor ons en voor jullie zodat we allemaal onze energiekosten kunnen verminderen en hopelijk dus geld terug kunnen krijgen! Helaas zorgt namelijk de oorlog in Oekraïne ervoor dat er een hoge en onzekere gasprijs is. Daarom kan je tegenwoordig eigenlijk bijna geen vast contract meer krijgen bij vele energieleveranciers. Mocht je nog wel een vast contract hebben en als deze binnenkort afloopt, hou er dus rekening mee dat jouw energiekosten omhoog kunnen gaan.

Ons huidige contract

Ons huidige contact is in februari ingegaan en in augustus zijn de gasprijzen weer omhoog gegaan. Maar er is sinds juli een tijdelijke BTW verlaging ingegaan. We betalen op het moment het volgende:

Gas

 • Normaaltarief € 2,24944 per m3
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 14,04 per maand

Stroom

 • Normaaltarief € 0,5198 per kWh
 • Daltarief € 0,44136 per kWh
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 19,09 per maand
 • Vermindering energiebelasting – € 742,98 per jaar

Tijdelijke btw-verlaging
Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen te beperken, verlaagt de overheid de btw op energie tijdelijk van 21% naar 9%. Het verlaagde tarief zal van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 gelden. Dit scheelt natuurlijk al enorm veel!

De challenge is om energiekosten te verminderen en volgend jaar geld terug te kunnen krijgen. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt wat we tot nu toe maandelijks hebben verbruikt vanaf februari:

Stroom

 • Februari: 70,85
 • Maart: 86,44
 • April: 83,49
 • Mei: 75
 • Juni: 60,95
 • Juli: 51,96

Gas

 • Februari: 171,42
 • Maart: 119,92
 • April: 93,69
 • Mei: 47,60
 • Juni: 42,25
 • Juli: 37,08

In totaal hebben we nu 940,65 euro verbruikt aan stroom en gas en we hebben voor de afgelopen 7 maanden 1.188 (7*198) euro betaald. We zitten dus nu goed qua kosten (-247,35 euro verschil). Maar er komt natuurlijk ook nog een winter aan. Dus we moeten wel nog meer gaan besparen op energie.

Wat we tot nu toe hebben verbeterd

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden geplaatst wat we tot nu toe hebben gedaan:

Verwarming uit op de slaapkamers in de winter

Besparen op energie challenge

We hadden in de wintermaanden altijd ook de verwarmingen in de slaapkamers aan. Maar daar zijn we na februari gelijk mee gestopt. De verwarmingen hoeven namelijk echt niet aan boven. We zijn daar overdag helemaal niet, dus het is gewoon zonde om de verwarmingen daar aan te hebben. Tenzij Thomas daar gaat spelen en het is echt enorm koud, dan kan de verwarming wel aan. Maar hij speelt toch veel beneden.

Slimme meter programma instellen

Wij hebben een slimme meter waar we een programma kunnen instellen. Bijvoorbeeld de verwarming aan en uit na een bepaalde tijd. Zo hadden wij de verwarming aangezet zodra we uit bed gaan en uit in de avond. Dan is het toch warm genoeg en blijft de warmte wel genoeg hangen. We merken gelijk in maart dat de gaskosten enorm gedaald waren. Top toch?!

Afwasmachine op korte stand

We hebben sinds kort een nieuwe afwasmachine en daar zit een ECO stand op, maar deze duurt wel liefst meer dan 4 uur. We merkten op dat dit best veel stroomt kostte, dus hebben we nu de afwasmachine op een kortere stand. Dit scheelde al enorm veel.

Droger niet gebruiken zodra het buiten goed weer is

Besparen op energie challenge

Wij hebben een droger, maar deze willen we juist niet gebruiken zodra het dus niet nodig is. De afgelopen tijd heb ik dan ook totaal niet de droger gebruikt, omdat we de was buiten op kunnen hangen. Dit scheelt echt enorm veel!

Wat we willen verbeteren

Hieronder heb ik een aantal dingen neergezet die we zeker willen verbeteren.

Printer uit

We hebben thuis een printer staan die eigenlijk altijd aan staat, want ja, gemakkelijk. Maar deze moet gewoon uit en zodra we hem echt nodig hebben, dan kan hij aan. Zo vaak hoeven we niet te printen natuurlijk. Ik heb dan ook nog een andere printer voor mijn planner stickers, maar die staat sowieso altijd al uit en doe ik alleen aan zodra ik stickers moet printen (ongeveer 1 keer per week).

Stekkers uit stopcontact en/of gebruik maken van tijdschakelaars

Ook hebben wij veel spullen waarvan de stekkers eigenlijk altijd in de stopcontacten zitten. Dit is natuurlijk niet nodig. Zoals een tv die overdag vooral op standby staat, dit kost best veel stroom. We willen dan ook de stekkers eruit halen zodra we de apparaturen niet gebruiken. Ook wat we willen proberen is het gebruik maken van tijdschakelaars. Bijvoorbeeld dat bepaalde apparatuur op bepaalde tijden uit worden geschakeld.

Isolatie

Onze voordeur is een echte tochtdeur. We willen dan ook voor de koudere maanden tochtstrips gaan halen of het liefst een nieuwe voordeur hebben, zodat het beter geïsoleerd is.

Tips om nog meer energiekosten te besparen

Zonnepanelen

Besparen op energie challenge

Tegenwoordig worden er steeds meer zonnepanelen geplaatst op huizen. Wij hebben ook een tijd geleden een afspraak gehad om te kijken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Echter was het voor ons 4 jaar nodig om het er weer uit te krijgen. Dat duurt voor ons te lang, want we willen graag verhuizen! Maar mocht je een huis hebben waar je graag lang wilt blijven, dan zijn zonnepanelen zeker een aanrader!

Lampen

Laat lampen bijvoorbeeld niet aan staan in ruimtes waar je niet bent. Laat ze ook niet aan staan als je maar heel even uit die ruimte weg gaat. Doe ze uit en doe ze weer aan als je weer terug komt. Vervang ook al jouw gloeilampen met LED lampen. Hiermee kan je heel veel energie besparen.

Verwarming uit en lager

Zet de verwarming wat lager in de winter. Koop een gordijn en/of een deurslang om de tocht/kou tegen te gaan. Doe ook wat warme kleding en sloffen aan. Wij hebben de kachel bijna altijd op 20,5 graden staan. Mocht het dan toch even wat kouder zijn, dan doen we de kachel iets hoger, totdat de warmte goed in huis en daarna verlagen we deze weer naar 20,5 graden. En mocht je een slimme meter hebben, stel dan een programma in, zodat de verwarming aan gaat om een bepaalde tijd en ’s avonds weer om een bepaalde tijd uit gaat. Dit scheelt echt enorm veel!

Isolatie

Zorg ervoor dat jouw huis goed geïsoleerd is. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips gebruiken bij deuren, gebruik maken van HR++ isolatieglas en je dak isoleren. Als je huis goed geïsoleerd is, dan verbruik je minder stookkosten.

Droger niet gebruiken

Gebruik de droger zo weinig mogelijk op de dagen dat het mooi en warm weer is. Hang bijvoorbeeld jouw kleding op die dagen buiten. In 2020 hebben wij in totaal bijna 4 maanden geen droger gebruikt. Helaas was dit minder in 2021 door minder mooi weer, maar toch hebben we zoveel mogelijk de was buiten laten hangen.

Er zijn dus vele manieren om energie te kunnen besparen. Elke maand wil ik dan ook een update plaatsen hoe het bij ons verloopt en te kijken hoe deze challenge verloopt. Hoeveel energie hebben we kunnen besparen en welke verbeteringen willen we nog doorvoeren.

Mocht jij nog tips hebben hoe je energie kunt besparen, laat dan vooral een reactie hieronder achter. Heb jij een vast of een variabel contract en hoeveel betaal jij op het moment?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: