Zelfvoorzienend leven, waar moet je aan denken

Zelfvoorzienend leven, waar moet je aan denken

Weet je wat mij helemaal geweldig lijkt? Zelfvoorzienend leven! Natuurlijk moet er dan wel heel wat gebeuren om dat voor elkaar te krijgen. Maar we willen wel het een en ander gaan uitzoeken. We hebben een huisje in de stad met een dakterras. Dus veel ruimte hebben we niet, we hebben namelijk geen tuin. We kunnen natuurlijk wel ernaar streven om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te gaan leven. In dit artikel vertel ik 5 dingen waar je aan moet denken als je zelfvoorzienend wilt leven.

Gebruik maken van zonnepanelen

Zelfvoorzienend leven - zonnepanelen

Natuurlijk zal je ook energie zelf op moeten gaan wekken. Je kan dit bijvoorbeeld doen door zonnepanelen, een windmolen of een watermolen. Zoals ik al zei, hebben wij een huisje in de stad, dus ruimte voor een windmolen of een watermolen hebben we niet. Wel zitten we al enorm lang na te denken over zonnepanelen. Het liefst zou ik ze ook graag willen hebben. De opbrengst is afhankelijk van de ligging van het dak. Hoe meer je dak op het zuiden ligt, hoe hoger de opbrengst. Wij hebben zelf een gedeelte van het dak dat op het zuiden ligt, dus voor ons ideaal! Er valt namelijk enorm veel zonlicht op ons dak. Wij hebben totaal geen bomen in de weg staan. Het is ook altijd enorm heet op ons dakterras dat ook op het zuiden ligt. Dus ik weet zeker dat we veel opbrengst kunnen krijgen van zonnepanelen.

De opgewekte energie met de zonnepanelen kan je dan weer in accu’s opslaan, zodat je het weer later kunt gebruiken. Echter zijn deze accu’s enorm duur, veel mensen maken daarom nog gebruik van het huidige elektriciteitsnet, zodat men ook een vergoeding krijgt voor het geleverde energie. Op internet zijn handige tools te vinden waarmee je kunt berekenen wat jouw energieverbruik is en hoeveel accu’s je dan nodig hebt. Je kan op internet ook goede zonnepanelen installateurs vinden, zodat zij je kunnen helpen met het installeren van de zonnepanelen en jou ook de nodige informatie kunnen geven.

Mijn ouders hebben al zonnepanelen geïnstalleerd op hun dak. Ik zou ook zeer graag hier meer in willen verdiepen. Het is een behoorlijke investering, maar je krijgt het wel er snel weer eruit. Daarnaast gaan ze ook best lang mee. De zonnepanelen gaan ongeveer 30 jaar mee en de omvormer die je ook nodig hebt ongeveer 20 jaar. Ook in grote steden wordt aandacht aan zonnepanelen besteedt, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen in Amsterdam. Amsterdam geeft ook voorlichting over de mogelijkheden van zonnepanelen. Ze willen graag woningeigenaren stimuleren om hun huizen te gaan verduurzamen. En dat vind ik ook erg slim. Hier in Leerdam hebben we ook wel eens cadeaubonnen gehad om duurzamer te gaan leven. En ook hebben we wel eens flyers gehad over zonnepanelen. Super toch!?

Kippen, koeien, varkens en schapen

Zelfvoorzienend leven - Kippen

Oww mijn broer en zijn gezin hebben super schattige kippen, zoals je hierboven op de foto kunt zien. Thomas mocht hier de kippen gaan voeren. Super tof toch! Ik zou ook enorm graag kippen willen hebben. Ze leggen natuurlijk eieren en ze lusten ook nog eens jouw Groente, Fruit en tuin afval. En later kan je ze ook gebruiken voor het vlees.

Naast kippen kan je natuurlijk er ook voor kiezen om koeien, varken en schapen te nemen. Daar hebben wij helaas geen ruimte voor. Maar ik zou wel eens graag een vlees pakket willen kopen van bijvoorbeeld een koe of een varken. Je kan op internet verschillende websites vinden waar je dan een pakket koopt van een bepaald dier en hier komen dan verschillende soorten vlees uit die je dan in één keer koopt. We hebben dan wel weer een aparte vriezer hiervoor nodig, want het zijn bijvoorbeeld dan meer dan 50 maaltijden voor een mooie prijs.

Zelf groenten, fruit en kruiden verbouwen en zelf brood maken

Zelfvoorzienend leven - Moestuin

In 2019 zijn we begonnen met een eigen moestuin. Dit levert ons elk jaar enorm veel groente en fruit op. Van dit jaar gaan we ook meer kruiden verbouwen. We hebben een dakterras, dus geen tuin, maar we kunnen wel enorm veel kwijt op ons dakterras. Onze voorraadkast staat dan ook vol met potten met ingemaakte groente. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens super gezond, want jouw groente en fruit zijn vrij van bestrijdingsmiddelen en natuurlijk ook altijd vers.

Ook maak ik zelf brood en bolletjes. Ik vind dat echt enorm leuk om te doen en daarnaast is het ook veel lekkerder dan in de winkel.

Het bewaren van jouw eten

Zelfvoorzienend leven - Inmaken

Als je jouw eigen moestuin hebt, dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je jouw groente, fruit en kruiden lang kunt bewaren. Je kan ervoor kiezen om bepaalde groenten in te maken of te gaan wecken en de kruiden en fruit te gaan drogen. Vorig jaar heb ik al behoorlijk veel groente ingemaakt, zoals komkommers, bieten en peren. Dit jaar willen we dan ook meer groente inmaken en wecken. Ook heb ik een droogapparaat waarmee ik kruiden kan gaan drogen en dit jaar wil ik ook fruit laten drogen. Daarnaast heb ik ook een Foodsaver waarmee je eten langer houdbaar maakt en dat het eten ook vers blijft. Hier komt binnenkort nog een uitgebreid artikel over. Met deze opties kan je dus al jouw eten langer bewaren.

Watervoorraad

Zelfvoorzienend leven - Watervoorraad

In onze voorraadkast hebben wij meer dan 10 flessen water staan voor nood. Als we bijvoorbeeld geen water uit de kraan krijgen bijvoorbeeld door een waterleiding die gesprongen is. Maar het lijkt me helemaal geweldig om zelf water te kunnen opslaan en dit te kunnen filteren. Bijvoorbeeld door middel van regentonnen. We hebben natuurlijk geen tuin, dus we kunnen geen waterput maken. We hebben thuis ook verschillende waterfilters (denk aan Sawyner mini en een LifeStraw) die we kunnen gebruiken om water te kunnen drinken uit een regenton. Mijn man gebruikt deze al als hij bijvoorbeeld in het buitenland aan het vissen is. Verder moeten we hier nog wel goed over nadenken en kijken hoeveel ruimte de regentonnen in beslag nemen.

En zo zijn er nog meer dingen waar je aan moet denken als je zelfvoorzienend wilt leven, denk bijvoorbeeld een composttoilet, zelf schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten maken. Op internet is hier echt veel over te vinden. Wij willen sowieso ons gaan verdiepen in het installeren van zonnepanelen en daarnaast ook extra vriezers in huis om vleespakketten van een koe en/of varken te kunnen bewaren. Ook wil ik in de toekomst gaan kijken naar een regenton, om hier drinkwater van te kunnen gaan maken.

Leef jij ook zelfvoorzienend of zou je graag zelfvoorzienend willen leven? Heb jij nog tips hoe je zelfvoorzienend kunt leven? Maak jij ook gebruik van zonnepanelen?


Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

Delen: