5 tips om veel geld te besparen + GRATIS checklist met 50 bespaartips!

5 tips om veel geld te besparen + GRATIS checklist met 50 bespaartips!

Dit jaar is er een kleine loonsverhoging voor veel mensen, maar helaas stijgt de inflatie harder. Veel huishoudens zullen dus goed moeten opletten op hun uitgaven. Ook wij als ZZP-er moeten meegaan met de inflatie en onze prijzen verhogen. Aan het einde van de maand zet ik altijd de financiën op een rij. Ik vind het erg interessant om geld te sparen en ook om geld te besparen. Nu dit jaar de inflatie best hoog is, heb ik in dit artikel 5 tips om veel geld te besparen, zoals energie besparen, besparen door gebruikt te maken van een voorraadkast en meer. Daarnaast heb ik ook voor jullie een GRATIS checklist met 50 bespaartips!

Energie besparen

Gas en stroom is de laatste tijd best duur geworden voor veel mensen. De energieprijzen zijn enorm gestegen en daarom zijn bepaalde energie leveranciers ook failliet gegaan. Veel huishoudens kregen ook hogere energierekeningen en moesten per maand honderden euro’s betalen. Wij betalen maandelijks een vast bedrag en krijgen elke maand een overzicht met de daadwerkelijke kosten. Elke maand houden we dan ook bij hoe we ervoor staan. Hebben we teveel betaald elke maand of moeten we zelfs bijbetalen. Als je het maandelijks bijhoudt, weet je ook precies hoe je ervoor staat.

Maar hoe kan nu je goed op energie besparen? Hieronder heb ik een aantal tips geplaatst:

  • Laat lampen bijvoorbeeld niet aan staan in ruimtes waar je niet bent. Laat ze ook niet aan staan als je maar heel even uit die ruimte weg gaat. Doe ze uit en doe ze weer aan als je weer terug komt. Vervang ook al jouw gloeilampen met LED lampen. Hiermee kan je heel veel energie besparen.
  • Gebruik de droger zo weinig mogelijk op de dagen dat het mooi en warm weer is. Hang bijvoorbeeld jouw kleding op die dagen buiten. In 2020 hebben wij in totaal bijna 4 maanden geen droger gebruikt. Helaas was dit minder in 2021 door minder mooi weer, maar toch hebben we zoveel mogelijk de was buiten laten hangen.
  • Zet de verwarming wat lager in de winter. Koop een gordijn en/of een deurslang om de tocht/kou tegen te gaan. Doe ook wat warme kleding en sloffen aan. Wij hebben de kachel bijna altijd op 20,5 graden staan. Mocht het dan toch even wat kouder zijn, dan doen we de kachel iets hoger, totdat de warmte goed in huis en daarna verlagen we deze weer naar 20,5 graden.
  • Elk jaar gaan ook veel huishoudens energie vergelijken. Zo kan je erachter komen of je goedkoper uit kan zijn als je gaat overstappen naar een andere energieleverancier. Zorg er wel voor dat je altijd goed kijkt naar de voorwaarden, duur van contract, wel of geen duurzame energie en meer. Het moet echt goed bij jouw huishouden passen en je moet er echt goed op vooruit kunnen gaan.

Maak gebruik van een voorraadkast

Onze voorraadkast opruimen + Prijsverhogingen, boodschappen zijn duurder geworden

De boodschappen zijn ook duurder geworden, ik hou zelf ook een lijst bij met de prijzen van de producten die ik koop. Ik heb gemerkt dat bepaalde producten met wel liefst 20 of zelfs 30 cent duurder zijn geworden. Elke week kijk ik welke producten we nog in onze voorraadkast hebben staan en probeer ik hier gerechten van te maken.

Maak ook gebruik van aanbiedingen in de supermarkt. Elke week hou ik ook bij welke aanbiedingen er zijn en koop ik ook alleen producten die in de aanbieding zijn die we dan ook echt gebruiken. Dus wij kopen geen producten die in de aanbieding zijn, maar die we eigenlijk nooit of nauwelijks gebruiken. Als een bepaald product in de aanbieding is, dan kan je ook hier meerdere van kopen. Gebruik 1 product voor deze week en plaats de rest in jouw voorraadkast. Zo bespaar je dus op jouw boodschappen, door slim in te kopen.

Probeer sowieso één week in de maand geen (of minder) boodschappen te halen, maar maak gebruik van de producten uit je vriezer, koelkast en voorraadkast. Natuurlijk heb je wel eens verse producten nodig, maar probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de producten die je al in huis hebt.

Maak gebruik van een moestuin

Moestuin update augustus 2021 - Metertuin

Sinds 2019 ben ik begonnen met onze moestuin. We hebben een dakterras, dus geen echte tuin. Maar ook op jouw balkon of terras kan je een mooie moestuin maken. Door gebruik te maken van een moestuin, kan je veel geld besparen op groente en fruit. Door een kleine investering kan je namelijk veel groente en fruit oogsten en hoef je dit dus niet in de supermarkt of bij de boer zelf te halen. Wij hebben vorig jaar ook ontzettend veel groente en fruit uit onze moestuin kunnen halen. Heb je teveel? Probeer dan eens producten in te maken of te wecken, dan kan je deze producten langer bewaren in jouw voorraadkast. Dus heb je meer groente en fruit voor de toekomst.

Bespaar op jouw verzekeringen

Zorgverzekering 2020 afsluiten - Waar let je allemaal op?

Elk jaar is het goed om eens naar jouw verzekeringen te kijken. Passen al jouw verzekeringen nog wel bij jou en jouw situatie? Heb je bijvoorbeeld een dure zorgverzekering, kijk dan eens goed of deze nog wel van toepassing is. Ben je bijvoorbeeld aanvullend verzekering? Is dit nog wel nodig? Je kan ook jouw verzekeringen vergelijken met andere aanbieders. Kan je ergens goedkoper uit zijn voor dezelfde voorwaarden? Dan kan je ervoor kiezen om te gaan overstappen. Je kan elk jaar sowieso tot en met 31 januari jouw zorgverzekering aanpassen, je hebt dus nog eventjes tijd!

Koop tweedehands spullen en verkoop ook spullen via Marktplaats of Facebook Marketplace

30 dagen, 30 vuilniszakken challenge

Hou een lijst bij van de spullen die je graag wilt kopen. Kijk dan of je deze producten goedkoper kunt krijgen via Marktplaats of via Facebook Marketplace. Altijd als ik een item wil hebben, kijk ik eerst op Marktplaats of deze ook goedkoper te verkrijgen is. Let natuurlijk altijd op als je iets duurs koopt of deze bijvoorbeeld nog garantie heeft.

Kijk ook eens in jouw eigen huis of je bepaalde producten kunt verkopen. Doe bijvoorbeeld mee met de 30 dagen, 30 vuilniszakken challenge en kijk of je veel spullen hebt die je niet meer gebruikt en of je die dus kunt verkopen.

Door bovenstaande tips te gebruiken, kan je dus veel geld besparen. Heb jij nog tips? Laat het vooral hieronder achter in de reacties!

Op welke kosten zou jij graag willen besparen? Hoe zorg jij ervoor dat je geld spaart en geld bespaart?


Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: