Zelf brood en bolletjes maken met mijn Bourgini keukenmachine

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine

Een tijdje geleden was ik begonnen met zelf brood en bolletjes bakken. Maar ik kneedde het deeg eerst met de hand en dan duurt het enorm lang voordat het deeg echt goed is. Ik wilde graag een kneedmachine en mijn lieve man kocht voor mijn verjaardag een Bourgini keukenmachine waarmee ik dus zeer handig en snel zelf brood en bolletjes kan maken. In dit artikel laat ik zien hoe ik dat doe.

Filmpje zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine

Zelf bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine uitleg

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - Bourgini keukenmachine

Dit is dus onze Bourgini Keukenmachine Chef Pro. Hij wordt standaard geleverd met drie opzetstukken, namelijk een mixer van RVS, een gietaluminium deeghaak en een gietaluminium menghaak. Vandaag gebruiken we de deeghaak om de bolletjes en witbrood te gaan maken.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - ingrediënten bolletjes

Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor de bolletjes:

  • 500 gr bloem
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 10 gr droge gist (of verse gist, maar hier heb je dan wel meer van nodig)
  • 50 gr boter op kamertemperatuur
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 10 gr zout
  • bloem voor op het werkblad
  • 1 losgeklopte ei

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - deeg bolletjes draaien

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - bolletjes deeg vliesje

Voeg alle ingrediënten in de kneedmachine. Het beste is om de boter in etappes toe te voegen. Laat de keukenmachine het deeg zolang kneden (ongeveer 5 a 10 minuten) totdat je het deeg kan uittrekken tot een dun vliesje, zonder dat het gaat scheuren. Net zoals bij kauwgom.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - bolletjes deeg laten rijzen

Verdeel het deeg dan in 10 stukken (of 15, wat je zelf wilt) en dek af met huishoudfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - bolletjes deeg lucht eruit halen

Zodra de bolletjes 20 minuten hebben gerezen, druk je de lucht eruit en bol ze vervolgens weer glad op. Leg de bolletjes op een bakplaat met badpapier en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat de bolletjes nog 80 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - bolletjes deeg in oven

Verwarm de oven voor op 220 graden en zet de badkplaat in de oven. Bak de bolletjes ongeveer 8-12 minuten mooi bruin.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - bolletjes klaar

De bolletjes zijn helemaal klaar als ze mooi bruin zijn en ze klinken hol als je op de onderkant klopt. Laat ze afkoelen op een rooster of rekje. Heerlijk zien ze eruit niet?

Dit is hoe de bolletjes van binnen eruit zien, echt lekker!!

Zelf witbrood bakken met mijn Bourgini keukenmachine uitleg

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - Ingrediënten witbrood

Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor witbrood:

  • 500 gr bloem
  • 300 ml lauwwarme water
  • 7 gr droge gist (of verse gist, maar hier heb je dan wel meer van nodig)
  • 25 gr boter op kamertemperatuur
  • 10 gr zout
  • bloem voor op het werkblad

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - witbrood ingrediënten toevoegen

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - deeg witbrood draaien

Voeg alle ingrediënten weer toe en voeg de boter weer in etappes toe. Laat het deeg dan weer 5-10 minuten kneden in de keukenmachine.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - witbrood deeg vliesje

Het deeg is weer goed als je weer een vliesje kan trekken van het deeg.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - witbrood deeg in kom

Pak een kom die groot genoeg is, want het deeg gaat behoorlijk in volume verdubbelen. Vet de kom in en leg het deeg erin. Dek deze af met huishoudfolie. Laat het deeg nu een uur rijzen.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - witbrood deeg verdubbeld

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - witbrood deeg lucht eruit halen

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - witbrood deeg in broodbak of cakevorm plaatsen

Als het deeg na een uur verdubbeld is, dan druk je eerst de lucht eruit. Zodra je dat hebt gedaan, dan pak je een bakvorm of een broodvorm waar je het deeg in kan leggen. Dan dek je deze weer af met huishoudfolie en laat je het weer een uur rijzen.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - witbrood snee en in oven

Als het een uur is gerezen, dan zie je dat het deeg al boven de bakvorm uitkomt (althans die van mij, die is niet heel groot). Ik maak er altijd nog een snee in en dan gaat hij de oven in voor 35-40 minuten op 220 graden.

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - witbrood klaar

Je brood is ook weer klaar als deze mooi bruin is en als hij hol klinkt als je op de onderkant klopt. Ook deze ziet er echt goed uit he!

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine - witbrood klaar gesneden

Dit is hoe het er van binnen uitziet, heerlijk!!

Zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine

Ik ben echt enorm blij met mijn Bourgini Keukenmachine Chef Pro en ook enorm blij met deze recepten, de bolletjes en brood zijn echt heerlijk!

Maak jij wel eens zelf brood of bolletjes? En maak je dan gebruik van een keukenmachine of een echte broodbakmachine? Of zou je wel eens dit willen doen als je dit nog niet eerder hebt gedaan?

Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

Delen: