Zelf brood en bolletjes maken met mijn Bourgini keukenmachine
Een tijdje geleden was ik begonnen met zelf brood en bolletjes bakken. Maar ik kneedde het deeg eerst met de hand en dan duurt het enorm lang voordat het deeg echt goed is. Ik wilde graag een kneedmachine en mijn lieve man kocht voor mijn verjaardag een Bourgini keukenmachine waarmee ik dus zeer handig en snel zelf brood en bolletjes kan maken. In dit artikel laat ik zien hoe ik dat doe.
Filmpje zelf brood en bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine
Zelf bolletjes bakken met mijn Bourgini keukenmachine uitleg
Dit is dus onze Bourgini Keukenmachine Chef Pro. Hij wordt standaard geleverd met drie opzetstukken, namelijk een mixer van RVS, een gietaluminium deeghaak en een gietaluminium menghaak. Vandaag gebruiken we de deeghaak om de bolletjes en witbrood te gaan maken.
Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor de bolletjes:
- 500 gr bloem
- 300 ml lauwwarme melk
- 10 gr droge gist (of verse gist, maar hier heb je dan wel meer van nodig)
- 50 gr boter op kamertemperatuur
- 25 gr witte basterdsuiker
- 10 gr zout
- bloem voor op het werkblad
- 1 losgeklopte ei
Voeg alle ingrediënten in de kneedmachine. Het beste is om de boter in etappes toe te voegen. Laat de keukenmachine het deeg zolang kneden (ongeveer 5 a 10 minuten) totdat je het deeg kan uittrekken tot een dun vliesje, zonder dat het gaat scheuren. Net zoals bij kauwgom.
Verdeel het deeg dan in 10 stukken (of 15, wat je zelf wilt) en dek af met huishoudfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.
Zodra de bolletjes 20 minuten hebben gerezen, druk je de lucht eruit en bol ze vervolgens weer glad op. Leg de bolletjes op een bakplaat met badpapier en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat de bolletjes nog 80 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.
Verwarm de oven voor op 220 graden en zet de badkplaat in de oven. Bak de bolletjes ongeveer 8-12 minuten mooi bruin.
De bolletjes zijn helemaal klaar als ze mooi bruin zijn en ze klinken hol als je op de onderkant klopt. Laat ze afkoelen op een rooster of rekje. Heerlijk zien ze eruit niet?
Dit is hoe de bolletjes van binnen eruit zien, echt lekker!!
Zelf witbrood bakken met mijn Bourgini keukenmachine uitleg
Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor witbrood:
- 500 gr bloem
- 300 ml lauwwarme water
- 7 gr droge gist (of verse gist, maar hier heb je dan wel meer van nodig)
- 25 gr boter op kamertemperatuur
- 10 gr zout
- bloem voor op het werkblad
Voeg alle ingrediënten weer toe en voeg de boter weer in etappes toe. Laat het deeg dan weer 5-10 minuten kneden in de keukenmachine.
Het deeg is weer goed als je weer een vliesje kan trekken van het deeg.
Pak een kom die groot genoeg is, want het deeg gaat behoorlijk in volume verdubbelen. Vet de kom in en leg het deeg erin. Dek deze af met huishoudfolie. Laat het deeg nu een uur rijzen.
Als het deeg na een uur verdubbeld is, dan druk je eerst de lucht eruit. Zodra je dat hebt gedaan, dan pak je een bakvorm of een broodvorm waar je het deeg in kan leggen. Dan dek je deze weer af met huishoudfolie en laat je het weer een uur rijzen.
Als het een uur is gerezen, dan zie je dat het deeg al boven de bakvorm uitkomt (althans die van mij, die is niet heel groot). Ik maak er altijd nog een snee in en dan gaat hij de oven in voor 35-40 minuten op 220 graden.
Je brood is ook weer klaar als deze mooi bruin is en als hij hol klinkt als je op de onderkant klopt. Ook deze ziet er echt goed uit he!
Dit is hoe het er van binnen uitziet, heerlijk!!
Ik ben echt enorm blij met mijn Bourgini Keukenmachine Chef Pro en ook enorm blij met deze recepten, de bolletjes en brood zijn echt heerlijk!
Maak jij wel eens zelf brood of bolletjes? En maak je dan gebruik van een keukenmachine of een echte broodbakmachine? Of zou je wel eens dit willen doen als je dit nog niet eerder hebt gedaan?
Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.
Xxx Miss SentinelliVolg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.
Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Heerlijk zelf gebakken bolletjes en brood.
Geen broodbakmachine, maar met de hand vormen
of in een cakeblik voor het broo, precies zoals jij doet.
Mmm dat ziet er heerlijk uit, ik krijg meteen trek! Ik bak al jaren af en toe brood. Ik vind het leuk om te doen en het ruikt zo heerlijk in huis.. Brood met blauwe bessen en citroenglazuur is bij de kids favoriet, mijn man en ik vinden hartig brood meestal lekkerder. Ik gebruik een zware keukenmachine en vorm mijn brood/broodjes daarna in verschillende vormen.