Zonneallergie, wat is het en wat kan je er tegen doen?


Michael Kors zonnebril van Fuva.nl

Zonneallergie heb ik al jaren. Niet in hele erge vorm, maar ik heb er zeker wel last van. Vooral in deze tijd nu de zon erg aanwezig is, kan ik er last van krijgen. Vandaag laat ik jullie zien wat zonneallergie nu precies is en wat je er tegen kan doen. Kijk dus snel verder!

Ik heb zelf een hele lichte huid, ik verbrand dus ook best snel en daarnaast heb ik dus zonneallergie. Vervelend, ik moet dus echt goed opletten als ik de zon in ga.

Maar wat is zonneallergie nu precies. Je hebt zonneallergie als er sprake is van overgevoeligheid van de huid voor ultraviolet (zon)licht. Je kan dan rode vlekken en bultjes krijgen. Maar niet alleen de zon kan voor zonneallergie zorgen, ook andere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld een zonnebank, gloeilamp of zelfs een tl-buis. Ik ben nog nooit onder een zonnebank geweest, ik durf het ook niet. Maar het is gelukkig bij mij niet zo erg dat ik er al last van krijg van een gloeilamp of tl-buis.

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE). Dit is ook wat ik heb. Het betekent namelijk dat je huiduitslag krijgt door bepaalde lichtbronnen, zoals dus de zon.

Als ik in een tijdje in de zon ben geweest, dan verschijnen er op verschillende plekken rode bultjes, vaak op mijn handen en armen, maar dit kan ook voorkomen op bijvoorbeeld je gezicht, nek of benen. De laatste keer dat ik het had, was afgelopen vrijdag bij de bruiloft. Toen had ik een zonneallergie reactie op mijn benen, zeer vervelend. Het kan dus na ongeveer 24 tot 48 uur optreden, maar het kan ook langer duren of zelfs direct. Bij mij gebeurt het meestal na een hele dag in de zon te hebben gezeten of een aantal dagen achter elkaar een paar keer in de zon. De rode bultjes die ik dan krijg, jeuken ontzettend hard en dat is erg vervelend. Je wilt namelijk gaan krabben, maar dat is dan ook weer erg pijnlijk. Andere symptonen die je kan krijgen zijn onder andere rode pijnlijke huiduitslag, schilferige huid en zwelling. Bij mij is het tot nu toe vaak gebleven bij een rode huid en bultjes/blaartjes.

De zonneallergie krijg ik ook vaak aan het begin van een goede zonperiode, dus zeg maar in de lente en begin van de zomer. Mijn huid is dan nog niet goed gewend aan het zonlicht en hierdoor krijg ik de zonneallergie.

Gelukkig gaat de zonneallergie wel weer na een aantal dagen weg bij mij, maar dit kan per persoon verschillen. Het kan bijvoorbeeld ook ongeveer 7 a 10 dagen duren.

Wat kan je nou doen tegen zonneallergie?
Ten eerste goed insmeren met een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Ik moet dit sowieso zeer goed doen omdat ik ook nog eens snel verbrand. Ik gebruik vaak een factor van 50+, hoog, maar dit moet zeker met mijn huid.

Daarnaast kan je ook de zonlicht zoveel mogelijk vermijden, wat ik ook best vaak doe. Ik kan echt niet hele dag in de zon zitten of liggen, een paar keer per dag is voor mij voldoende. En als ik naar buiten ga, dan wil ik dat bepaalde gedeelten van mijn lichaam goed bedekt zijn. Mijn verloofde en ik vissen graag en een aantal jaar geleden zijn we naar Denemarken geweest om te gaan vissen. Elke dag in de zon op het water…tjah dat wil wel. Mijn handen zaten er helemaal onder. Ik had er toen ook voor gekozen om mijn handen te bedekken met vishandschoentjes. Ik kon niet anders…vervelend, maar het werkt wel! Ook het dragen van een zonnebril met ultraviolet licht bescherming is zeer belangrijk. En sommige mensen vinden het ook fijn om een lange broek en een shirt met lange mouwen te dragen.

Het is ook belangrijk dat je intens zonlicht zoveel moet vermijden, dus probeer niet te veel in de zon te zijn tussen 12 uur en 15 uur.

Ook bestaat er een behandeling voor PMLE. Dat wil zeggen dat je geleidelijk en gedoseerd blootgesteld wordt aan de zon in het voorjaar. Dit kan ook gebeuren door middel van lichttherapie, waarbij je dan gedurende een periode een aantal keer per week aan een kunstmatige lichtbron wordt blootgesteld. Dit heb ik persoonlijk nog nooit gedaan, omdat het bij mij ook niet heel erg is.

Maar let ook op welke huidverzorgingsproducten je gebruikt, sommige producten kunnen namelijk een allergische uitbarsting uitlokken.

Ik gebruik zelf ook graag Urtizon. Dit zijn korrels (pilletjes) die je dan onder je tong moet leggen en laten smelten. Deze neem ik dan in voordat ik de zon in ga en later op de dag nog eens. Dit scheelt echt enorm! Ook heb je urtizon in zonnebrandcrème en after sun versies, deze wil ik zeker nog eens gaan uitproberen!

Zonneallergie is zeer vervelend! Ik hoop ook dat ik er dit jaar niet te veel last van zal gaan krijgen en ik zal er dan ook alles voor doen om het tegen te gaan.

Heb jij ook wel eens zonneallergie opgelopen?

Bron informatie
Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: