De nut en noodzaak van een rechtsbijstandverzekering toegelicht

De nut en noodzaak van een rechtsbijstandverzekering toegelicht

Omdat je in Nederland talloze verzekeringen af kunt sluiten, weet je mogelijk niet voor welke je wel en niet moet kiezen. Onder sommige verzekering kom je niet uit, want deze zijn verplicht. De zorgverzekering is hier een goed voorbeeld van. Toch zijn er genoeg verzekeringen die je wel af kunt sluiten, maar die niet verplicht zijn. Neem bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering. Twijfel je of je deze verzekering af moet sluiten? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel lichten wij de nut en noodzaak van een rechtsbijstandverzekering toe. Zodoende kun je bepalen of je deze verzekering wel of niet afsluit.

Wat is een rechtsbijstandverzekering precies?

De meest mensen hebben weleens gehoord van een rechtsbijstandverzekering, maar lang niet iedereen weet wat dit precies voor een verzekering is. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier eerst wat meer over wilt weten voordat je besluit of je deze verzekering nodig hebt. Daarom geven we hier antwoord op de vraag: ‘wat is rechtsbijstand?’. Wanneer jij je hiervoor verzekert, kun je een beroep doen op een jurist als jij – of iemand uit jouw huishouden – betrokken is geraakt bij een conflict. De jurist doet zijn uiterste best om het conflict in jouw voordeel te beslechten. Dit lukt niet altijd, maar de kans op succes is groter dan wanneer je alles alleen moet doen.

Wat is er precies verzekerd?

Sluit je als particulier een rechtsbijstandverzekering af? Dan ben je standaard verzekerd voor juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak, juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt en juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland. Hier houdt het niet bij op, want naast de basisdekking dien je vaak minimaal één aanvullende dekking te kiezen. Bij veel verzekeraars kun je kiezen uit modules als Werk & Inkomen, Consument & Wonen, Verkeer en Fiscaal & Vermogen. Het is mogelijk om jouw rechtsbijstandverzekering aan te vullen met meer dan één module.

Of een rechtsbijstandverzekering uitkomst biedt bij een conflict, hangt onder meer af van de module(s) die je gekozen hebt. Er zijn overigens ook zaken die door veel verzekeraars standaard uitgesloten worden van een rechtsbijstandverzekering. Een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint en een conflict dat ontstaat binnen de wachttijd van de verzekering zijn hier voorbeelden van. Daarnaast biedt een rechtsbijstandverzekering geen uitkomst bij conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan. Wil je in dergelijke situaties toch juridische hulp? Dan draai je zelf op voor de kosten.

Wachttijd

Bij veel verzekeringen ben je direct verzekerd nadat je de verzekering hebt afgesloten, maar bij een rechtsbijstandverzekering is dit niet altijd het geval. In bepaalde situaties geldt namelijk een wachttijd. Gedurende deze periode wordt juridische hulp niet verzekerd. De wachttijd bedraagt vaak de eerste paar maanden van een rechtsbijstandverzekering. Er zijn overigens ook situaties waarin geen wachttijd geldt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering is gesloten, een geschil in het verkeer en letselschade.

Heb jij ook een rechtsbijstandverzekering? Waarom wel of waarom niet?

Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: