Google Analytics & app Dashboard


Google Analytics

Ik ben dol op statistieken. Elke dag werk ik ermee en vooral voor mijn blog vind ik het zeer leuk, interessant en vooral belangrijk om te weten wat de statistieken zijn. Mijn blog is gemaakt met WordPress, dat betekent dat ik via de plugin Jetpack de statistieken kan bekijken, maar ik doe dat eigenlijk weinig. Ik heb namelijk hier een andere tool voor, genaamd Google Analytics en ik gebruik ook de app van hun, genaamd Dashboard. Vandaag laat ik jullie meer zien over Google Analytics en Dashboard.

Bij Google Analytics kan je heel gemakkelijk een account aanmaken en jouw website of blog toevoegen. Dit gaat ben een verificatie systeem, zodat zij ook weten dat de website ook echt van jou is. Security is dus ook zeer belangrijk!

Eenmaal ingelogd kan je al gelijk beginnen met statistieken bekijken. Als je voor de eerste keer alles bekijkt, dan kan het zijn dat het nog even duurt voordat je iets ziet.

Hieronder leg ik een aantal dingen uit qua statistieken die ik zelf ook regelmatig bekijk en gebruik voor analyse.

Realtime statistieken


Google Analytics
Klik op de foto om hem groter te bekijken.

Ik kijk vooral vaak bij realtime statistieken bij overzicht. Je ziet dan gelijk hoeveel bezoekers er op dit moment op jouw website/blog zijn, waar ze vandaan komen en op welke pagina ze zijn. Ook leuk om te weten hoeveel personen op de gewone computer jouw website/blog bekijkt en hoeveel via een tablet of smartphone. Daarnaast zie je ook hoe lang er mensen op jouw website of blog blijven. Zeer handig dus! Hier kan je vaak op uit maken welke pagina’s populair zijn en hoe lang een ieder blijft of bijvoorbeeld op welke tijden jouw website of blog goed bezocht wordt.

Het kan ook erg handig zijn om te weten uit welk land jouw bezoekers komen. Dit kan je zien bij Locaties Dan kan je bijvoorbeeld in de toekomst ook beslissen of je jouw website / blog ook in een andere taal wilt maken.

Doelgroep statistieken


Google Analytics & app Dashboard
Klik op de foto om hem groter te bekijken.

Wat ik zeer belangrijk en interessant vind om te weten is het aantal bezoeken en aantal unieke bezoekers ik krijg op een dag of maand. Dit kan je bekijken met de doelgroep statistieken bij overzicht. Je ziet dan een handig grafiekje met informatie over de afgelopen dagen, weken en maaden. Onder de grafiek zie je bepaalde informatie staan. Sinds een tijdje heeft Google de naamgeving veranderd en is er vaak onduidelijkheid bij de beheerder van de website/blog. Het gaat namelijk over de sessies en de gebruikers.

Sessies zijn de bezoeken op jouw website/blog.
Gebruikers zijn de unieke bezoekers op jouw website/blog.

Dus als iemand vraagt hoeveel unieke bezoekers je krijgt, dan zal je moeten kijken bij gebruikers en niet bij sessies.

Wat ik ook fijn vind, is dat je een bepaalde periode op kan geven en gelijk ziet wat de statistieken zijn van die periode. Ook kan je bekijken hoeveel bezoekers terugkerende bezoekers zijn en hoeveel bezoekers juist weer nieuw zijn.

Gedrag statistieken


Google Analytics & app Dashboard
Klik op de foto om hem groter te bekijken.

Bij gedrag statistieken kan je zien welke pagina’s goed bezocht worden en hoevaak ze bezocht worden, hoeveel pagina weergaven hebben. Dit zie je vooral goed bij Site-inhoud Dit vind ik persoonijk ook zeer fijn om te weten, want dan weet ik ook welke onderwerpen goed bezocht worden op mijn blog.

App Dashboard


Google Analytics & app Dashboard

Soms heb ik Google Analytics niet zo snel bij de hand, maar wil dan wel even weten hoe het gaat met mijn blog. Dit kan ik dan gemakkelijk bijhouden met de app Dashboard.


Google Analytics & app Dashboard

Je krijgt dan ook realtime te zien hoeveel bezoekers er op dit moment op jouw website / blog zijn. Maar ook hoeveel bezoeken of unieke bezoekers je hebt gehad tot nu toe vandaag. Zeer leuk en echt handig!


Google Analytics & app Dashboard

Ook kan je zien wat de statistieken zijn van gisteren, afgelopen week en zelfs afgelopen maand. Altijd erg leuk om bij te houden! Je kan de app gratis downloaden, maar er is ook een pro versie waarbij je nog meer statistieken kan bekijken.


Google Analytics & app Dashboard

Er zijn zoveel fijne statistieken te bekijken via Google Analytics. Ik raad het ook iedereen aan die serieus bezig is met zijn of haar website of blog. Je kan hier echt heel veel informatie uit vandaan halen om jouw website en blog nog beter te maken!

Gebruik jij Google Analytics al voor jouw website of blog? En wat vind jij zo fijn aan Google Analytics?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: