De staande lamp voor een prachtige sfeerverlichting

De staande lamp - Alles over vloerlampen

Lampen hebben vooral een functioneel nut. Het verlichten van een werkplek of de ruimte door een plafondlamp. Veel lampen worden bevestigd tegen een muur of wand of zelfs in de vloer. Ze zijn vooral bedoeld als direct licht of indirect bij ingebouwde spotjes. In huis hebben wij ook verschillende soorten lampen, zoals spotjes, tafellampen, hanglampen en vloerlampen. Vooral deze staande lamp naast onze bank vind ik echt enorm mooi! In dit artikel vertel ik meer over vloerlampen.

Functie van de staande lamp

Sfeerverlichting wordt gemaakt met schemerlampen of tafellampen. In dezelfde lijn zijn er staande vloerlampen. Toch is de functie van de vloerlamp verschillend. Er zijn vloerlampen die gebruikt worden om objecten aan te lichten zoals spotjes. Een staande spotjeslamp die ook gebruikt kan worden als leeslamp naast de bank. Veel staande lampen hebben echter een sfeerfunctie die in allerlei woonstijlen worden aangeboden. Het heeft uitsluitend een ondersteunende functie in de basisverlichting.

Gewild zijn de houten driepoot lampen met een stoffen kap, zoals onze lamp naast de bank. Ze zijn er ook met een stalen onderstel wat erg passend is in een industrieel interieur. Voor een romantisch interieur is er de van touw vervaardigde macramé lampenkap die past op een vloer of hanglamp. Brocante lampenkappen van varkensblaas met franjes zijn er nog volop en ook verkrijgbaar via marktplaats.

Ofschoon de meeste vloerlampen een plek krijgen in de woonkamer, kunnen ze ook uitstekend dienst doen in de slaapkamer. In plaats van het tafellampje op het nachtkastje kunnen vloerlampen aan weerszijden van het tweepersoonsbed voor sfeervol licht zorgen. Met een dimmer kan de lamp worden bediend naar lees- of sfeerlicht.

Veel gerenommeerde ontwerpers hebben een model uitgebracht van vloerlampen waarvan sommige zelfs opgenomen zijn in het Museum van Modern Arts. Artemide is een Italiaans merk wat nogal wat designklassiekers op haar naam heeft staan zoals de staande hoge Tizio of Tolomeo vloerlampen. Ze staan dan ook op de lijst van designklassiekers. Hetzelfde geldt voor de Arco booglamp met de ruim vijftig kilo wegende voet in marmer. Ook deze lamp komt van een Italiaanse fabrikant Flos.

De meeste vloerlampen hebben een snoerschakelaar die met de voet kan worden bediend. Dat scheelt diep bukken, maar nog prettiger zijn schakelstopcontacten. Bij binnenkomst kunnen de lampen dan met een wandschakelaar bediend worden.

Wat voor soort lampen heb jij in huis? Heb je vooral vloerlampen of hanglampen of totaal iets anders?Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: