Meer genieten van een goed glas wijn: hoe doe je dat?

Meer genieten van een goed glas wijn: hoe doe je dat?

Wijn drinken is voor veel mensen bijna een vaste dagelijkse gewoonte, in plaats van iets speciaals. Een wijntje bij het eten, tijdens de vrijdagmiddagborrel, of omdat je het hebt verdiend na een lange werkdag. De soepele rode wijnen drinken immers zo makkelijk en snel weg, voordat je het weet is je glas alweer leeg. Ook frisse gekoelde wijnen zoals Sauvignon Blanc of een fruitige Rosé drink je op een zomerdag al gauw als limonade. Zou het niet fijn zijn om wat meer te genieten van een goed glas wijn?

We geven je hieronder graag drie tips die je hier hopelijk bij kunnen helpen.

Proef met al je zintuigen

Om de wijn te leren waarderen en stil te staan bij de lekkere smaak, is het belangrijk dat je met je volledige aandacht drinkt en al je zintuigen op scherp zet. Kijk eens de volgende keer dat je een fles Merlot wijn of Chardonnay opentrekt of je de fijnproever in jezelf kunt ontdekken.
Deze vragen kun je jezelf stellen om je zintuigen te activeren:

  1. Ruik eens aan de wijn en laat de geuren je neusvleugels binnentreden. Wat voor aroma’s herken je in de wijn? Herken je geuren van donker fruit, citrusvruchten, bloemen, of bepaalde kruiden of specerijen? En wat voor associaties krijg je bij deze geuren?
  2. Hoe voelt de wijn aan in je mond, voelt het soepel, zacht, of eerder stroef? Ligt de wijn aangenaam op de tong of voelt het juist wat wrang of samentrekkend? Is de structuur licht, of stevig?
  3. Wat voor smaken herken je? Smaakt de wijn fruitig, bloemig, of proef je kruiden of zelfs hout of chocolade?

Koop kwaliteit

Wie wil kunnen ervaren en waarderen wat een goede wijn te bieden heeft, kan toch echt beter gaan voor kwaliteit boven kwantiteit.
In plaats van dat je elke dag een eenvoudige wijn drinkt van redelijke kwaliteit, kun je bijvoorbeeld bewust ervoor kiezen om één écht kwalitatieve wijn in te slaan en hier op een vaste dag in de week volop van te genieten.

Om er zeker van te zijn dat je kwaliteitswijn in huis haalt, kun je je wijn kopen bij een (online) wijnspecialist of bij een wijnspeciaalzaak.

Schenk de glazen niet te vol

‘Less is more’ geldt ook zeker voor iedereen die bewuster wijn wil drinken. Als je de glazen tot aan de rand volschenkt drink je automatisch sneller, en sta je minder stil bij de verfijnde smaken en de mooie aroma’s van de wijn. Schenk je een kleinere hoeveelheid in het glas, dan neem je vanzelf kleinere nipjes en kun je de smaken van de wijn meer op je in laten werken. Ga voor mooie grote kristallen glazen en schenk slechts een bodempje in. In een groot glas kunnen er ook meer smaakvolle aroma’s vrijkomen omdat de wijn hierin beter kan ‘ademen.’

Drink jij ook wel eens een wijntje?

Dit artikel is gesponsored. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: