Moestuin plan 2023

Moestuin plan 2023

We zijn alweer halverwege januari en dat betekent dat ik een moestuin plan heb gemaakt voor 2023. In dit artikel vertel ik welke groente en kruiden ik allemaal wil zaaien dit jaar.

Op dit moment zijn er nog een paar dingen die in mijn moestuin staan, zoals boerenkool, een paar bieten plantjes, wintererwt en rucola. Ook doen mijn kruiden het ook nog wel goed, zoals bieslook, koriander en rozemarijn. Deze kruiden heb ik gedroogd in mijn droogmachine. De rest van mijn moestuin moet nodig aangepakt worden. Alle potten met oude plantjes moeten leeggehaald worden, zoals de tomaten en peperplantjes. Hier kunnen dan weer later nieuwe plantjes inkomen.

Hier ga ik de komende tijd mee aan de slag. Het was de afgelopen tijd echt super slecht weer, dus liet ik het even voor wat het was. Nu het weer droger en ook kouder wordt, kan ik alles weer goed klaar maken voor een nieuw seizoen.

Zaden controleren

Ik heb nog aardig wat zaden hier thuis liggen, ook wat oudere zaden. Ik ga deze allemaal goed uitzoeken en kijken welke zaden nog goed zijn. Hier gebruik ik de kiemtest voor. Je pakt dan een laag bakje en een dubbelgevouwen vochtig keukenpapier. Je legt hier dan de zaadjes op, dan leg je er een donker doekje op, zoals bijvoorbeeld een theedoek en laat je de zaadjes ontkiemen. Let op dat bepaalde zaadjes langer moeten ontkiemen dan andere zaadjes. Hou hier dus wel rekening mee. Ontkiemen ze, dan kan je de zaadjes nog gebruiken, zo niet, dan zal je de zaadjes moeten weggooien en zal je nieuwe zaadjes moeten kopen. Dit laat ik dus nog zien in de maand februari wanneer de eerste zaadjes gezaaid gaan worden.

Wat wil ik gaan zaaien?

In 2023 wil ik de volgende groente en kruiden gaan zaaien:

Februari

 • Dopertwen
 • Munt
 • Corbaci
 • Cayenne Long Slim
 • Dulce de Espana
 • Madame Jeanette
 • King of the North
 • Big Red
 • Golden California
 • Cowhorn
 • Jalapeno
 • Orange Horizon
 • Kropsla
 • Ui
 • IJsbergsla
 • Bladpeterselie
 • Salie
 • Rozemarijn

Maart

 • Mini Kropsla
 • Winter Sla
 • Wortel
 • Bieslook
 • Basilicum
 • Oregano
 • Citroenmelisse
 • Wintertijm
 • Suikermeloen
 • Zonnebloem
 • Watermeloen
 • Goudsbloem
 • Rucola
 • Spinazie
 • Balkontomaat
 • Gele Struiktomaat
 • Kerstomaat
 • Cherrytomaten

April

 • Rode bieten
 • Dille
 • Baby Pompoen
 • Koriander
 • Aardappelen
 • Komkommer

Mei

 • Boerenkool
 • Augurk
 • Bruine bonen
 • Stamboontjes

In de maanden daarna zal ik weer gaan kijken wat ik tegen die tijd weer kan gaan zaaien. We hebben ook nog een appelboompje, een aardbeienplant en een bessenstruikje. Deze moeten ook nog goed verzorgd worden en mest krijgen, zodat ze dit jaar ook weer veel fruit kunnen verzorgen.

Dit is dus mijn plan voor dit jaar tot nu toe. Ik ga in februari weer een nieuw filmpje maken van onze moestuin en hoe ik alles gedaan heb.

Heb jij ook een moestuintje? Wat ga jij dit jaar allemaal zaaien?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

1 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: