Besparen op energie challenge – Update Challenge in Maart

Besparen op energie challenge

In augstus 2022 schreef ik een artikel over besparen op energie. In dit artikel laat ik zien hoeveel we hebben verbruikt, wat onze kosten waren afgelopen maand en wat ons maandelijks termijnbedrag is. Ook zijn onze energieprijzen weer verlaagd in februari. In november en december hebben 190 euro gekregen en het prijsplafond is in januari ingegaan. Ik laat zien waar je meer informatie hierover kunt vinden. Doe jij ook mee met de besparen op energie challenge? Ook is ons jaarcontract afgelopen en opnieuw ingegaan. Hebben wij geld teruggekregen of moesten wij betalen? In dit artikel vertel ik daar meer over.

In februari zijn de prijzen weer verlaagd. Hieronder heb ik een overzicht geplaatst van onze energieprijzen en ons maandelijks termijnbedrag.

Ons huidige contract

In februari zijn de prijzen weer wat naar beneden gegaan. De prijzen zijn op het moment:
Gas

 • Normaaltarief € 2,41192 per m3
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 14,04 per maand

Stroom

 • Normaaltarief €0,73077 per kWh
 • Daltarief € 0,57212 per kWh
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 19,09 per maand

Vorig jaar was er een BTW verlaging, dit is nu weer 21% geworden. Deze leveringstarieven zijn inclusief overheidsheffingen van 2023 en btw-tarief van 21%. Bij gas ook inclusief regiotoeslag gas.

Prijsplafond op energie
Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond voor stroom en gas. Daar zijn we natuurlijk wel blij mee. Vanaf 1 januari tot en met 31 december 2023 betaal je bij iedere energieleverancier maximaal € 0,40 per kWh stroom tot een verbruik van maximaal 2.900 kWh en € 1,45 per m3 voor gas tot een verbruik van maximaal 1.200 m3 gas. Als we erboven zitten, dan betalen boven het verbruiksplafond de tarieven hierboven. Elke maand zal je in de gaten moeten houden hoeveel je die maand kan verbruiken. Je kan alles hierover lezen op de volgende pagina’s:

Prijsplafond voor gas en elektriciteit
Verdeling maximaal gebruik voor en na energierekening
Extra uitleg verdeling maximaal voor en na energierekening

We houden nu dan ook per week en eventueel per dag bij (via onze slimme meter) hoeveel we verbruiken. In de maand februari mochten we 280 aan stroom verbruiken. We hebben in februari 267 verbruikt, dus we zaten weer onder het prijsplafond. In Maart mogen we 267 verbruiken, dus ik denk zeker dat we deze maand weer onder prijsplafond blijven. Qua gas zitten we sowieso wel goed, daar zitten we sowieso onder plafond en hoeven we daar geen zorgen over te maken.

Jaarcontract afgelopen en opnieuw ingegaan
Besparen op energie challenge - Update Challenge in Maart

In februari liep ons jaarcontract af en is opnieuw ingegaan. Kregen wij geld terug of moesten wij bij betalen? Als je elke keer mijn artikelen hebt gevolgd, dan weet je dat wij echt goed zaten qua geld. Ik had berekend dat we geld terug zouden krijgen en dat was ook zo. We kregen in totaal 290,77 euro terug. Ons nieuw maandtermijnbedrag is 217 euro. We hoeven in maart dus niets te betalen en kregen zelfs nog geld toe. Namelijk 73,77 euro. Super!! Dit hebben we natuurlijk op onze spaarrekening gezet voor onze energiepotje.

Maandelijks termijnbedrag
Ons maandelijkse termijnbedrag is momenteel 217 euro. Mochten we toch een maand meer moeten betalen, dan kunnen we altijd nog kijken of het termijnbedrag omhoog zal moeten gaan.

Meer info over ons huis
In een vorig artikel kreeg ik de vraag of ik iets meer informatie wilde geven over ons huis. Wij hebben een oud huisje, eind jaren 1920. Het is een tussenwoning met 68m2 woonoppervlakte, 217m3 wooninhoud, twee slaapkamers en een douche. We hebben een aanbouw bijhok met daar bovenop een dakterras en een zolder met losse trap. We hebben boven alles HR++ en beneden enkel glas maar raam voor is met een voorzetraam. We leven hier met zijn 3-en, mijn man, ons zoontje van 6 en ik. Ik zelf werk 4 dagen thuis als ZZP-er, overdag is de verwarming dus gewoon aan en ik zal waarschijnlijk overdag ook meer stroom verbruiken dan mensen die overdag ergens anders aan het werk zijn (dus niet thuis). Mochten jullie nog meer informatie willen weten over ons huis, dan hoor ik het graag in de reacties. Maar dit is voor jullie om het ook een beetje te kunnen vergelijken met jullie eigen situatie.

Huidige kosten
De challenge is om energiekosten te verminderen en om dit jaar weer geld terug te kunnen krijgen of in ieder geval niet bij te hoeven betalen. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt wat we tot nu toe maandelijks hebben verbruikt vanaf februari 2023 (we beginnen dus weer opnieuw):

Stroom (incl. vaste kosten)

 • Februari: 160,80 (zonder prijsplafond korting)
 • Februari: 90,25 (met prijsplafond korting)

Gas (incl. vaste kosten)

 • Februari: 152,11(zonder prijsplafond korting)
 • Februari: 100,17 (met prijsplafond korting)

Echt een behoorlijk verschil he met of zonder prijsplafond korting. Het is dus voor ons echt belangrijk om onder prijsplafond te blijven.

Als we uitgaan van de normale prijs, dus zonder prijsplafond, dan hebben we nu 312,91 verbruikt aan stroom en gas en we hebben voor de afgelopen 1 maanden 217 euro betaald. We hebben dan meer verbruikt dan we betaald hebben. Maar dit is natuurlijk nog zonder prijsplafond. Dan zouden we op 190,42 euro komen, dus onder de 217 euro. We hebben in november en december 2022 ook nog 190 euro gekregen. Dus twee keer 190 euro. Deze hebben we dan ook op onze spaarrekening geplaatst, mochten we dit wel in de toekomst nodig hebben voor onze energierekening.

Wat we willen verbeteren

Hieronder heb ik een aantal dingen neergezet die we zeker willen verbeteren.

Nieuwe brievenbus

We willen ook onze brievenbus gaan vernieuwen. Deze zit in onze deur en is ook een beetje kapot. Wat stukjes zijn afgebroken. We willen dan ook een nieuwe brievenbus plaatsen en deze ook beter laten afsluiten, zodat er minder tocht naar binnen gaat.

Zolder isoleren

We gaan kijken of er een mogelijkheid is om onze zolder te gaan isoleren. Dit zal later dit jaar gebeuren.

Zonnepanelen

We gaan toch dit jaar weer onderzoek doen naar zonnepanelen. Voorlopig kunnen we niet verhuizen (want er is gewoon niks hier te koop voor ons budget) en we willen dan toch meer gaan investeren in ons huis.

Er zijn dus vele manieren om energie te kunnen besparen. Elke maand wil ik dan ook een update plaatsen hoe het bij ons verloopt en te kijken hoe deze challenge verloopt. Hoeveel energie hebben we kunnen besparen en welke verbeteringen willen we nog doorvoeren.

Mocht jij nog tips hebben hoe je energie kunt besparen, laat dan vooral een reactie hieronder achter. Heb jij een vast of een variabel contract en hoeveel betaal jij op het moment?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: