Besparen op energie challenge – Update Challenge in Mei

Besparen op energie challenge

In augstus 2022 schreef ik een artikel over besparen op energie. In dit artikel laat ik zien hoeveel we hebben verbruikt, wat onze kosten waren afgelopen maand en wat ons maandelijks termijnbedrag is. Ook zijn onze energieprijzen weer verlaagd deze maand. In november en december 2022 hebben 190 euro gekregen en het prijsplafond is in januari ingegaan. Ik laat zien waar je meer informatie hierover kunt vinden. Doe jij ook mee met de besparen op energie challenge?

In februari zijn de prijzen weer verlaagd. Hieronder heb ik een overzicht geplaatst van onze energieprijzen en ons maandelijks termijnbedrag.

Ons huidige contract

In februari zijn de prijzen weer wat naar beneden gegaan. De prijzen zijn op het moment:
Gas

 • Normaaltarief € 2,41192 per m3
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 14,04 per maand

Stroom

 • Normaaltarief €0,73077 per kWh
 • Daltarief € 0,57212 per kWh
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 19,09 per maand

En vanaf deze maand gaan de prijzen nog verder omlaag. De prijzen zullen dan zijn (dus onder prijsplafond):
Gas

 • Normaaltarief € 1,33407 per m3
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 14,04 per maand

Stroom

 • Normaaltarief €0,39543 per kWh
 • Daltarief € 0,35453 per kWh
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 19,09 per maand

Vorig jaar was er een BTW verlaging, dit is nu weer 21% geworden. Deze leveringstarieven zijn inclusief overheidsheffingen van 2023 en btw-tarief van 21%. Bij gas ook inclusief regiotoeslag gas.

Prijsplafond op energie
Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond voor stroom en gas. Daar zijn we natuurlijk wel blij mee. Vanaf 1 januari tot en met 31 december 2023 betaal je bij iedere energieleverancier maximaal € 0,40 per kWh stroom tot een verbruik van maximaal 2.900 kWh en € 1,45 per m3 voor gas tot een verbruik van maximaal 1.200 m3 gas. Als we erboven zitten, dan betalen boven het verbruiksplafond de tarieven hierboven. Elke maand zal je in de gaten moeten houden hoeveel je die maand kan verbruiken. Je kan alles hierover lezen op de volgende pagina’s:

Prijsplafond voor gas en elektriciteit
Verdeling maximaal gebruik voor en na energierekening
Extra uitleg verdeling maximaal voor en na energierekening

We houden nu dan ook per week en eventueel per dag bij (via onze slimme meter) hoeveel we verbruiken. In de maand maart mochten we 267 aan stroom verbruiken. We hebben in maart 271 verbruikt, dus we zaten iets boven het prijsplafond. Qua gas zitten we sowieso wel goed, daar zitten we sowieso onder plafond en hoeven we daar geen zorgen over te maken.

Maandelijks termijnbedrag
Ons maandelijkse termijnbedrag is momenteel 217 euro. Mochten we toch een maand meer moeten betalen, dan kunnen we altijd nog kijken of het termijnbedrag omhoog zal moeten gaan.

Meer info over ons huis
In een eerder artikel kreeg ik de vraag of ik iets meer informatie wilde geven over ons huis. Wij hebben een oud huisje, eind jaren 1920. Het is een tussenwoning met 68m2 woonoppervlakte, 217m3 wooninhoud, twee slaapkamers en een douche. We hebben een aanbouw bijhok met daar bovenop een dakterras en een zolder met losse trap. We hebben boven alles HR++ en beneden enkel glas maar raam voor is met een voorzetraam. We leven hier met zijn 3-en, mijn man, ons zoontje van 6 en ik. Ik zelf werk 4 dagen thuis als ZZP-er, overdag is de verwarming dus gewoon aan en ik zal waarschijnlijk overdag ook meer stroom verbruiken dan mensen die overdag ergens anders aan het werk zijn (dus niet thuis). Mochten jullie nog meer informatie willen weten over ons huis, dan hoor ik het graag in de reacties. Maar dit is voor jullie om het ook een beetje te kunnen vergelijken met jullie eigen situatie.

Huidige kosten
De challenge is om energiekosten te verminderen en om dit jaar weer geld terug te kunnen krijgen of in ieder geval niet bij te hoeven betalen. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt wat we tot nu toe maandelijks hebben verbruikt vanaf februari 2023 (we beginnen dus weer opnieuw):

Stroom (incl. vaste kosten)

 • Februari: 160,80 (zonder prijsplafond korting)
 • Februari: 90,25 (met prijsplafond korting)
 • Maart: 166,79 (zonder prijsplafond korting)
 • Maart: 96,09 (met prijsplafond korting)
 • April: 156,10 (zonder prijsplafond korting)
 • April: 109,84 (met prijsplafond korting)

Gas (incl. vaste kosten)

 • Februari: 152,11(zonder prijsplafond korting)
 • Februari: 100,17 (met prijsplafond korting)
 • Maart: 151,40 (zonder prijsplafond korting)
 • Maart: 100,42 (met prijsplafond korting)
 • April: 88,12 (zonder prijsplafond korting)
 • April: 62,15 (met prijsplafond korting)

Echt een behoorlijk verschil he met of zonder prijsplafond korting. Het is dus voor ons echt belangrijk om onder prijsplafond te blijven.

Als we uitgaan van de normale prijs, dus zonder prijsplafond, dan hebben we nu 875,32 verbruikt aan stroom en gas en we hebben voor de afgelopen 3 maanden 651 euro betaald. We hebben dan meer verbruikt dan we betaald hebben. Maar dit is natuurlijk nog zonder prijsplafond. Met prijsplafond korting zouden we op 558,92 euro komen, dus onder de 651 euro. We hebben in november en december 2022 ook nog 190 euro gekregen. Dus twee keer 190 euro. Deze hebben we dan ook op onze spaarrekening geplaatst, mochten we dit wel in de toekomst nodig hebben voor onze energierekening.

Waar letten we op om energie te besparen?

Elke dag gaan alle stekkers uit de stopcontacten als we die niet gebruiken, zoals de tv, printer, opladers en meer. Alles wat we niet nodig hebben, gaat eruit. Dit scheelt al echt enorm veel energie. Ook hebben wij een wasrek staan waar we zoveel mogelijk was laten drogen. Als we echt iets nodig hebben, dan doen we het in de droger. Maar het meeste droogt toch echt aan onze wasrek. Vooral ook nu dat het op sommige dagen heerlijk weer is buiten, hangen we onze was buiten op en droogt het ook sneller.

Elke maand wil ik dan ook een update plaatsen hoe het bij ons verloopt en te kijken hoe deze challenge verloopt. Hoeveel energie hebben we kunnen besparen en welke verbeteringen willen we nog doorvoeren.

Mocht jij nog tips hebben hoe je energie kunt besparen, laat dan vooral een reactie hieronder achter. Heb jij een vast of een variabel contract en hoeveel betaal jij op het moment?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: