Besparen op energie challenge – Update Challenge in September

Besparen op energie challenge - Update Challenge in Juli

In augstus 2022 schreef ik een artikel over besparen op energie. We zijn in juli verhuisd, dus we hebben nu de eerste gegevens voor dit huis ontvangen. Doe jij ook mee met de besparen op energie challenge?

In mei zijn de prijzen omlaag gegaan. De prijzen zijn op dit moment (dus onder prijsplafond):
Gas

 • Normaaltarief € 1,33407 per m3
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 14,04 per maand

Stroom

 • Normaaltarief €0,39543 per kWh
 • Daltarief € 0,35453 per kWh
 • Vaste leveringskosten € 5,40 per maand
 • Netbeheerkosten € 19,09 per maand

Vorig jaar was er een BTW verlaging, dit is nu weer 21% geworden. Deze leveringstarieven zijn inclusief overheidsheffingen van 2023 en btw-tarief van 21%. Bij gas ook inclusief regiotoeslag gas.

Prijsplafond op energie
Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond voor stroom en gas. Daar zijn we natuurlijk wel blij mee. Vanaf 1 januari tot en met 31 december 2023 betaal je bij iedere energieleverancier maximaal € 0,40 per kWh stroom tot een verbruik van maximaal 2.900 kWh en € 1,45 per m3 voor gas tot een verbruik van maximaal 1.200 m3 gas. Als we erboven zitten, dan betalen boven het verbruiksplafond de tarieven hierboven. Elke maand zal je in de gaten moeten houden hoeveel je die maand kan verbruiken. Je kan alles hierover lezen op de volgende pagina’s:

Prijsplafond voor gas en elektriciteit
Verdeling maximaal gebruik voor en na energierekening
Extra uitleg verdeling maximaal voor en na energierekening

Maandelijks termijnbedrag
Ons maandelijkse termijnbedrag is momenteel 113 euro sinds dat we verhuisd zijn. Hiervoor moesten we 217 euro betalen. Mochten we toch een maand meer moeten betalen, dan kunnen we altijd nog kijken of het termijnbedrag omhoog zal moeten gaan.

Meer info over ons huis
We hebben nu een groter huis dan ons oude huis. Ons huis bestaat uit een grote woonkamer met een open keuken en een wc met daarnaast een kast onder de trap. Op de eerste verdieping hebben we 3 kamers, twee slaapkamers en een walk in closet. Ook hier hebben we een aparte wc en een douche. Op zolder hebben we een voorzolder en een grote zolderkamer. Ook hebben we een schuurtje waar we stroom hebben.

Huidige kosten
De challenge is om energiekosten te verminderen en om dit jaar weer geld terug te kunnen krijgen of in ieder geval niet bij te hoeven betalen. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt wat we tot nu toe maandelijks hebben verbruikt vanaf juli 2023 (we beginnen dus weer opnieuw sinds we zijn verhuisd):

Stroom (incl. vaste kosten)

 • Juli: 51,96 (zonder prijsplafond korting, niet nodig dit keer)
 • Augustus: 39,72 (zonder prijsplafond korting, niet nodig dit keer)

Gas (incl. vaste kosten)

 • Juli: 37,08 (zonder prijsplafond korting, niet nodig dit keer)
 • Augustus: 39,86 (zonder prijsplafond korting, niet nodig dit keer)

We hebben dus nu 168,62 verbruikt en in totaal 226 euro betaald sinds dat we verhuisd zijn. We hebben sinds een paar weken nu ook zonnepanelen op het dak. Hier zal ik nog een uitgebreid artikel over schrijven. Ik ben zeer benieuwd hoe het volgende maand zal zijn qua stroom.

Waar letten we op om energie te besparen?

Elke dag gaan alle stekkers uit de stopcontacten als we die niet gebruiken, zoals de tv, printer, opladers en meer. Alles wat we niet nodig hebben, gaat eruit. Dit scheelt al echt enorm veel energie. Ook hebben wij een wasrek staan waar we zoveel mogelijk was laten drogen. Als we echt iets nodig hebben, dan doen we het in de droger. Maar het meeste droogt toch echt aan onze wasrek. Vooral ook nu dat het op sommige dagen heerlijk weer is buiten, hangen we onze was buiten op en droogt het ook sneller.

Elke maand wil ik dan ook een update plaatsen hoe het bij ons verloopt en te kijken hoe deze challenge verloopt. Hoeveel energie hebben we kunnen besparen en welke verbeteringen willen we nog doorvoeren.

Mocht jij nog tips hebben hoe je energie kunt besparen, laat dan vooral een reactie hieronder achter. Heb jij een vast of een variabel contract en hoeveel betaal jij op het moment?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: