De risico’s van ZZP’er zijn en hoe je deze kunt afdekken

Wat zijn de risico's van ZZP en hoe kan je deze afdekken?

Sinds augustus 2016 is mijn blog mijn bedrijf. Daarnaast werk ik ook voor klanten als Virtual Assistant. Ik ben dus al 3 jaar ZZP’er. Sinds 2019 ben ik gestopt met mijn parttime baan, zodat ik me volledig kon gaan focussen op mijn bedrijf. Ik vind het heerlijk om ZZP’er te zijn, maar er zijn ook risico’s die je loopt als je ZZP’er bent. In dit artikel vertel ik meer over de risico’s waarmee je te maken kan krijgen en hoe je deze kunt afdekken als ZZP’er.

Hoe ik begon met mijn blog en bedrijf

Ik ben in 2012 begonnen met het schrijven over het fotograferen van verlaten panden op mijn blog. Ik wilde graag mijn foto’s laten zien aan anderen, maar langzamerhand begon ik ook over allerlei andere dingen te schrijven. Mijn eerste samenwerking kreeg ik een aantal maandjes later al en dat was natuurlijk geweldig. Mijn blog begon zo goed te lopen, dat ik na ging denken om van mijn blog mijn bedrijf te maken. Als starter moet je natuurlijk ook goed nadenken over de risico’s waar je misschien mee te maken gaat krijgen.

Denken aan risico’s

Als je ook nadenkt om ZZP’er te worden, zet dan eens alle risico’s op een rij. Als er iets gebeurt, wat voor gevolgen heeft dit voor jouw bedrijf en wat betekent dit voor jou persoonlijk? Stel je voor: je krijgt een ongeluk of een conflict met een klant. Kan je dan in financiële problemen komen? Kom je zonder werk te zitten? Het is best lastig om te bepalen welke risico’s je kan lopen en daarom heb ik hieronder de veelvoorkomende risico’s op een rij gezet.

Arbeidsongeschiktheid

Als je ZZP’er bent dan moet je goed nadenken wat er gaat gebeuren met jouw bedrijf als jij bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval een lange tijd niet kan werken. Wat voor gevolgen heeft dit voor jouw bedrijf, maar ook voor jou persoonlijk en jouw thuissituatie. Je kan immers geen werk verrichten en heb je dus voor een lange tijd geen inkomsten. Heb je dan wel genoeg geld om deze periode door te komen of is het wellicht verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’er af te sluiten.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg je er namelijk voor dat jouw inkomen beschermd wordt als je niet kunt werken door bijvoorbeeld een ziekte of een ongeval.

Momenteel zijn ze ook bezig met een akkoord om arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht te maken voor ZZP’ers. Je bepaalt zelf hoeveel premie je betaalt voor de verzekering. Er is ook een handige tool om de de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering te berekenen.

Het is dus erg belangrijk om goed onderzoek te doen hoe je jezelf wilt verzekeren.

Aansprakelijkheid

Als ZZP’er ben je ook verantwoordelijk voor de schade die je toebrengt aan anderen of aan hun spullen. Of je daadwerkelijk aansprakelijk bent en voor welk bedrag, bepaalt het Nederlands recht. Daarom is het erg belangrijk om je goed te verzekeren. Je weet immers niet van te voren hoeveel de schadeclaims zullen zijn als je daadwerkelijk aansprakelijk bent. Veel ondernemers sluiten daarom ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

Inventaris

Mijn man en ik werken beide thuis, we zijn beide ZZP’er. Mijn man is fotograaf en ik ben een lifestyle blogger en daarnaast Virtual Assistant. Al apparatuur die we gebruiken hebben we dus in huis staan. Maar kunnen we zonder deze dingen? Hoe lossen we het bijvoorbeeld op als we onze laptops niet meer hebben door brand- en of waterschade. Je kan hiervoor een bedrijfsmiddelenverzekering afsluiten en krijg je schade aan je voorraad of inventaris door brand, inbraak, storm en water vergoed.

Wanbetalers

En ja, ook kan je te maken krijgen met wanbetalers. Dat is echt geen pretje om mee te maken (geloof me, wij hebben ervaring). Hoe ga je daarmee om? Het is goed om onderzoek te doen hoe vaak je een herinnering mag sturen en wellicht kan je met de klant een betalingsafspraak maken. Als jouw factuur gewoon niet betaald wordt, dan mag je ook incassokosten berekenen. Het is natuurlijk vervelend om dit mee te maken, maar het is erg belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen als je hiermee te maken gaat krijgen.

Verklein de risico’s door maatregelen te nemen

Nu je weet met welke risico’s je mee te maken kan krijgen, kan je goed bepalen hoe je er mee om wilt gaan. Het is belangrijk om goede maatregelen te nemen om jouw risico’s te verkleinen.

Ben jij ook ZZP’er? Hoe verklein jij jouw risico’s? Heb jij nog tips voor andere ZZP’ers? Of wil je juist een eigen bedrijf opzetten en hoe zou jij de risico’s gaan verkleinen?

Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: