Wat doet een Virtual Assistant en hoe kan jij er ook één worden?

Wat doet een Virtual Assistant en hoe kan jij er ook één worden?

Sinds een aantal maanden deel ik op mijn blog mijn maandelijkse inkomsten door mijn blog en werk als Virtual Assistant. Hier krijg ik super leuke reacties op en ook een aantal vragen over het werk dat ik doe als Virtual Assistant. In dit artikel wil ik hier dieper op ingaan. Wat doet een Virtual Assistant nu precies en hoe kan jij er nou ook één worden?

Wat is een Virtual Assistant?

Een Virtual Assistant of Virtuele Assistent (VA) is een persoonlijke assistent die vanuit haar / zijn eigen thuiskantoor werkt voor de opdrachtgever. Hiermee ondersteunt een Virtual Assistant de opdrachtgever en neemt werk uit handen, zodat de opdrachtgever het echte werk kan doen waar degene goed in is. Via telefoon en/of e-mail wordt er contact onderhouden. Een virtual assistant is vaak al in te huren voor een aantal uur per week.

Werk uit handen nemen van opdrachtgever

Het kan voorkomen dat een opdrachtgever het enorm druk heeft. Maar toch wil de opdrachtgever groeien en meer uit zijn bedrijf halen. Een Virtual Assistant kan dan een opdrachtgever hiermee helpen en het werk uit handen nemen van de opdrachtgever. Een Virtual Assistant is gespecialiseerd in bepaalde dingen, zoals social media of mail onderhoud. De opdrachtgever kan dan een Virtual Assistant inhuren om een aantal uren in de week bepaalde taken uit te voeren, zodat de werkgever meer tijd heeft om zich bezig te houden met de dingen waar hij / zij goed in is.

Thuis werken

Een Virtual Assistant is dus niet in dienst bij een opdrachtgever, maar werkt als zzp-er voor de opdrachtgever. Een Virtual Assistant kan de taken thuis uitvoeren. Het kan wel eens voorkomen dat je afspraken op het kantoor van het bedrijf hebt. Ik heb zelf ook wel eens afspraken met de opdrachtgever om bijvoorbeeld teksten te bespreken of nieuwe strategieën en opdrachten door te nemen. Zodra je dus opdrachten hebt, dan kan je de taken thuis uitvoeren en hoef je niet naar kantoor te gaan.

Contact via mail of telefoon

Het contact met de opdrachtgever verloopt verder altijd via mail of telefoon. Je kan bijvoorbeeld ook Skype gesprekken hebben om bepaalde dingen te bespreken. Ik heb zelf vooral veel contact via mail en via telefoon.

Eigen tijd indelen

Als je Virtual Assistant bent, dan kan je ook jouw eigen tijd indelen. Ik werk momenteel 3 dagen in de week als programmeur en de andere twee dagen heb ik ingepland om werkzaamheden uit te voeren als Virtual Assistant. Op sommige dagen heb ik het wat drukker dan op andere dagen. Ik kan mijn eigen tijd indelen en dat is echt ontzettend fijn. Als ik bijvoorbeeld ‘s ochtends geen tijd heb om een opdracht uit te voeren, dan kan ik die in de middag of zelfs in de avond gewoon uitvoeren. Je hebt hiermee zoveel vrijheid en dat is echt ontzettend fijn. Ik plan altijd de opdrachten in mijn Bullet Journal, zodat ik precies weet wanneer ik wat ga doen.

Doen wat jij leuk vindt

Een Virtual Assistant doet wat degene echt leuk vindt en waar degene ook goed in is. Denk bijvoorbeeld eens aan e-mails bijhouden of een agenda bijhouden. Of zelfs social media bijhouden of teksten schrijven. Als je Virtual Assistant bent, dan kan je deze taken dus voor een opdrachtgever uitvoeren. Een opdrachtgever kan bijvoorbeeld niet goed zijn in e-mails bijhouden of social media berichten maken. Ben jij daar juist wel goed in, dan kan je dus dit uit de handen nemen van de opdrachtgever.

Wat doe ik als Virtual Assistant voor klanten?

Hieronder heb ik een beknopte lijst neergezet met de diensten die ik kan bieden aan mijn opdrachtgevers. Deze lijst staat ook op mijn website: UwVirtualAssistant.nl

Social Media

 • Twitter bijhouden
 • Facebook bijhouden
 • Instagram bijhouden
 • Linked-In bijhouden
E-mail marketing

 • Nieuwsbrief systeem aanmaken
 • Nieuwsbrieven versturen
 • Formulieren aanmaken
 • Landing pages maken met opt-ins
 • Website

 • Onderhouden website
 • Teksten schrijven & bloggen
 • SEO verbeteringen
 • Google Analytics support
 • Hoeveel tijd besteed ik aan werk als Virtual Assistant

  Eerder in het artikel vertelde ik al dat ik mijn eigen tijd in kan delen en dat ik twee dagen in de week beschikbaar ben voor het werk als Virtual Assistant. Het verschilt enorm per week hoeveel tijd ik besteed aan dit werk. Het kan voor verschillende klanten druk zijn of juist minder druk. Ik heb wel eens tijden gehad dat ik echt 6 tot 8 uur per dag bezig was en in rustige periodes 2 tot 4 uur per dag. Zoals ik al vermelde, plan ik altijd de opdrachten in mijn Bullet Journal, zodat ik precies weet wanneer ik wat ga doen.

  Geld verdienen als blogger en Virtual Assistant

  Zonder mijn blog had ik ook geen werk als Virtual Assistant. De opdrachtgevers komen via mijn blog en willen een samenwerking aangaan. Het kan zo zijn dat de opdrachtgever een artikel op mijn blog wilt hebben, of dat ik voor hun bijvoorbeeld content creëer. Ik verdien dus geld met mijn blog en als Virtual Assistant. Hieronder heb ik ook een aantal van mijn maandelijkse inkomsten rapporten geplaatst:

  Hoe ik in februari 1820,30 Euro verdiende met bloggen en werk als Virtual Assistant.
  Hoe ik in maart 1540,68 Euro verdiende met bloggen en werk als Virtual Assistant.

  Wil jij ook Virtual Assistant worden?

  Nu je weet wat een Virtual Assistant allemaal doet en hoe het in zijn werk gaat, kan je ook beslissen of jij ook Virtual Assistant wilt worden. Maar hoe begin je? Hieronder heb ik een stappenplan neergezet.

  Is Virtual Assistant iets voor jou?

  Denk eerst eens goed na of het werk als Virtual Assistant ook iets voor jou is. Werk je fulltime, bedenk dan ook eens goed of je werk als Virtual Assistant ook naast jouw fulltime baan kunt hebben. Kan je goed omgaan met klanten? Denk je in oplossingen en denk je ook actief mee met klanten? Ben je georganiseerd? Dit zijn vragen die je zeker aan jezelf moet stellen om te kunnen bepalen of het werk Virtual Assistant ook iets voor jou is.

  Lijst met diensten – Kies jouw top drie diensten

  Hieronder heb ik een lijst neergezet met voorbeeld diensten die een Virtual Assistant kan uitvoeren. Je kan hier ook een complete lijst downloaden met 70+ diensten waar je dus uit kunt kiezen. Bedenk eens goed waar jij goed in bent en wat jij ook echt leuk vind. Bekijk de grote lijst met diensten en kies jouw top drie diensten die jij kan bieden aan een opdrachtgever.

  • Administratieve ondersteuning
  • Klantenservice
  • Content beheer
  • Social Media beheer
  • Blog / website onderhoud
  • E-mail management
  • Financiën
  • Online marketing / E-mail marketing

  Welke tools heb je nodig om als Virtual Assistant te werk te gaan

  Eigenlijk heb je niet veel nodig om als Virtual Assistant te werk te gaan. Je hebt een computer of laptop nodig, een telefoon, een planner en natuurlijk internet. Als je dat hebt, dan kan je eigenlijk al aan de slag gaan. Ik gebruik zelf altijd mijn Macbook, mijn Bullet Journal en mijn iPhone 7.

  Eigen bedrijf / inschrijven bij Kamer van Koophandel

  Natuurlijk is het wel belangrijk dat je een eigen bedrijf hebt en je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel. In 2016 heb ik mijn blog als bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Omdat je natuurlijk voor een opdrachtgever of meerdere opdrachtgevers gaat werken, krijg je betaald voor jouw diensten en zal je dus ook facturen moeten sturen. Je moet dan dus wel een KvK nummer hebben.

  Uur tarief bepalen en / of projectbasis werken

  Het is ook belangrijk om jouw tarief te bepalen. Ga je op uurbasis werken of juist of projectbasis. Bij mij verschilt het per klant. Voor de ene klant heb werk ik op uurbasis en voor een andere klant werk ik op projectbasis. Wil je weten hoe je jouw tarief kunt bepalen? Dan kan je gebruik maken van een lijst met uurtarief vergelijkingen. Je kan deze lijst hier vinden: Loonwijzer.nl – Uurtarieven in 50 beroepen zzpers vergeleken met werknemers.

  Website maken + social media

  Het is ook belangrijk dat je een pagina of een website maakt over jezelf en jouw diensten. Jouw potentiële klanten zien dan gelijk wat je voor hen kunt betekenen en daarnaast ben je ook nog eens te vinden via zoekmachines. Heb je al een blog? Dan kan je een aparte pagina maken met daarin jouw diensten. Deze pagina kan je dan in je menu plaatsen, zoals ik dat ook heb gedaan “Huur mij in als uw VA”. Je kan ook eens kijken op mijn aparte pagina en gebruiken als voorbeeld: Uw Virtual Assistant.

  Wil je nu ook een eigen blog of website starten om te gebruiken voor jouw Virtual Assistant diensten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan eens een kijkje naar mijn blog artikel: Hoe start je een blog?.

  Klanten vinden

  Nu je hebt bedacht of het werk als Virtual Assistant ook iets voor jou is, kan je op zoek gaan naar klanten. Hoe vind je klanten? Hoe kan je deze klanten bereiken, zonder te gaan spammen.

  Plaats een facebook bericht

  Je kan jouw eerste klant misschien al vinden via Facebook. Kopieer onderstaand bericht, verander de tekst naar jouw eigen wensen en plaats deze op facebook. Maak er ook eventueel een mooie afbeelding bij of plaats een foto van jezelf. Social Media kan je zeer goed gebruiken om nieuwe klanten te vinden.


  Kent u iemand of een bedrijf die hulp nodig heeft met het schrijven van blogartikelen en/of social media berichten (denk hierbij aan Twitter, Facebook enz.) of met e-mail marketing?
  Als virtuele assistent help ik mensen en/of bedrijven hiermee vanuit huis.
  Als ik u hiermee van dienst kan zijn of als u iemand of een bedrijf kent die mijn dienst wellicht nodig heeft, stuur mij dan een PM en/of deel dit bericht. Dank u wel!
  Op mijn website kunt u lezen wat ik allemaal voor u kan betekenen: http://www.uwvirtualassistant.nl

  Netwerken

  Ook netwerken is enorm belangrijk. Ga bijvoorbeeld eens naar netwerkborrels, open koffies en beurzen. Je zal zien dat je hier veel contacten uit kunt halen.

  Veel succes met het werk als Virtual Assistant!

  Super, je weet nu ontzettend veel over het werk als Virtual Assistant. Je weet wat een Virtual Assistant doet, hoe jij ook Virtual Assistant kunt worden. Wat je allemaal moet doen en welke diensten je kan bieden aan opdrachtgevers. Het is nu aan jou de taak om bovenstaande tips uit te voeren en als Virtual Assistant aan het werk te gaan. Ik wens je hierbij ontzettend veel succes! Mocht je vragen hebben, stel ze gerust hieronder in de reacties.

  Ben jij een Virtual Assistant, laat in een reactie hieronder achter welke diensten jij biedt. Wil je graag Virtual Assistant worden, laat dan in een reactie hieronder achter welke diensten jij zou willen bieden.

  Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.

  Hoe word je een Virtual Assistant en hoe kan je er geld mee verdienen?

  Geld verdienen met jouw passie? Werk als Virtual Assisant!

  Geld verdienen met waar jij goed in bent! Hoe doe je dat?

  Geld verdienen met het werk als Virtual Assistant. Hoe doe je dat?

  Wat doet een Virtual Assistant en hoe kan jij er ook één worden?

  Xxx Miss Sentinelli

  Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

    Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
  Delen: