Hoe maak je een Styleguide + GRATIS Styleguide Template

Hoe maak je een Styleguide + GRATIS Styleguide Template

Sinds een tijdje heb ik een styleguide voor mijn blog en bedrijf. Een styleguide is een document dat alle lettertypes, kleuren, ontwerpelementen, regels en richtlijnen van jouw merk (blog/bedrijf) bevat. Vandaag laat ik zien hoe je een styleguide maakt en waarom je er één nodig hebt. En daarnaast heb ik voor jullie een GRATIS Styleguide template.

Waarom heb je een styleguide nodig?

Een styleguide zorgt er voor dat je overal dezelfde kleuren, lettertypes, ontwerpelementen, regels en richtlijnen gebruikt. Doordat je gebruik maakt van een styleguide, gaan mensen jouw stijl en merk herkennen aan jouw blog, jouw foto’s, afbeeldingen, documenten en andere elementen.
Het zorgt er ook voor dat je consistent blijft. Als je geen styleguide hebt of gebruikt, dan kan het voorkomen dat je inconsistent bent, slordig te werk gaat en hierdoor zullen mensen minder snel jouw werk herkennen.

Kies jouw kleuren

Kies in totaal 3-6 kleuren uit voor jouw blog / merk. Deze kleuren gebruik je dan echt overal, dus op jouw blog, in afbeeldingen, documenten, teksten etc. Om ervoor te zorgen dat je echt exact de juiste kleuren gebruikt, kan je gebruik maken van een kleurenkiezer om de HEX code te krijgen van die kleur. Plaats dan de HEX code in jouw styleguide. De HEX code zal je dan constant moeten gebruiken en zo weet je dat je consistent bent en blijft in het gebruiken van de juiste kleuren.

Kies jouw lettertypes

Nu je de kleuren hebt uitgekozen is het tijd om 2-4 lettertypes te kiezen. Deze lettertypes gebruik je overal op jouw blog, in documenten, e-mails, op afbeeldingen en meer. Ook deze lettertypes plaats je weer in jouw styleguide. Geef ook aan hoe de verschillende lettertypes gebruikt mogen worden in bijvoorbeeld cursief of vetgedrukt.

Grafische elementen

Dan is het tijd om te kijken naar grafische elementen die je eventueel wilt gaan gebruiken voor jouw blog. Denk hierbij bijvoorbeeld aan borders, grafieken, icons en meer. Plaats deze grafische elementen in jouw styleguide en geef ook aan wanneer en op welke elementen deze gebruikt kunnen worden.

Logo variatie

Het is erg belangrijk om een goede logo te hebben voor jouw blog. Maar wist je ook dat je naast jouw hoofdlogo ook nog eens 1 a 2 alternatieve logo’s moet hebben. Deze andere variaties op jouw hoofdlogo kan je dan gebruiken op bepaalde momenten als een hoofdlogo niet geschikt is. Bijvoorbeeld op een ander achtergrondkleur, of in documenten. Plaats in jouwstyle guide dus ook 1 a 2 verschillende logo varianten. Geef eventueel ook aan wanneer deze andere varianten kunt gebruiken.

De stijl van jouw foto’s

Foto’s spelen een grote rol in hoe mensen jouw blog en merk zien. Het is dus belangrijk om goed naar de stijl van jouw foto’s te kijken. Zorg ervoor dat ze allemaal dezelfde stijl hebben. Zijn ze helder en kleurrijk? Of juist donker? Mensen moeten de foto’s kunnen herkennen aan jouw stijl en direct weten dat ze van jou zijn. Noteer in jouw styleguide wat de stijl is van jouw foto’s met eventuele bewerkingstechnieken. Hetzelfde geldt voor filters bij bijvoorbeeld Instagram. Gebruik je een bepaald filter? Noteer dit dan ook in jouw styleguide.

Blog specificaties

En als laatste noteer je in jouw styleguide welke richtlijnen je hebt voor jouw blogberichten. Bijvoorbeeld is er een regel voor jouw titels? Is er een minimum of maximaal aantal foto’s en afbeeldingen in een artikel wilt opnemen? Gebruik je altijd interne en externe links in jouw blogberichten? Bekijk eens de checklist voordat ik een blogartikel publiceer, hierin zitten veel richtlijnen waar ik mezelf aan hou als ik een blogartikel maak.

Styleguide opslaan

Nu heb je alles in jouw styleguide staan en wil je het natuurlijk ergens opslaan waar je gemakkelijk bij kan komen. Je kan het bijvoorbeeld opslaan op jouw bureaublad of in jouw Dropbox. Maar je kan ook jouw styleguide uitprinten en bij jou houden in bijvoorbeeld jouw agenda of jouw Bullet Journal. Je kan hem natuurlijk ook ergens in het zicht ophangen. Maar zorg ervoor dat je jouw styleguide gemakkelijk erbij kan pakken als je ergens mee bezig bent dat met jouw blog te maken heeft. Zorg ervoor dat je consistent blijft en overal dezelfde stijlen en regels/richtlijnen gebruikt.

Maak jouw blog nog professioneler met een styleguide! + GRATIS template

Waarom je een styleguide nodig hebt

Hoe maak je een styleguide voor jouw blog bedrijf + GRATIS template

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: