DIY – Zelf kaarsen maken


Kaarsen maken

Een tijdje geleden heb ik een artikel geschreven over kaarsen en geurkaarsen. Als de lont in een kaars helemaal opgebrand is, dan merk je dat je eigenlijk nog best wel wat kaarsvet overhoudt. Je houdt vaak nog een stuk van de buitenkant / randen over. Het is zonde om dit dan weg te gooien, want je kan nog je eigen kaarsen maken van het overgebleven kaarsvet. Vandaag laat ik dan ook zien hoe je jouw eigen kaarsen kunt maken. Kijk dus snel verder :).

Als jouw kaars dus opgebrand is, dan bewaar je al het kaarsvet wat nog over is. Doe dit in een bakje of zakje en zodra je best veel kaarsvet hebt verzameld, dan kan je jouw eigen kaars maken. Maar je hebt natuurlijk wel meer dingen nodig dan alleen kaarsvet, namelijk:

– Lont
Je kan lont van een aantal meter kopen in een hobbywinkel of op internet, maar je kan ook kandelaarskaarsen kopen en hier het lont eruit halen.

– Melkpak of een glazen potje
Hier doen we het gesmolten kaarsvet straks in, dit is een soort van mal voor de kaars.

– Stokje of een rietje
Dit heb je nodig om de lont goed vast te zetten, zodat de lont goed in het midden blijft staan.

– Oud pannetje
Hier smelten we het kaarsvet in.

– Grotere pan dan het oude pannetje
We smelten het kaarsvet op de au bain marie manier. Dit betekent dat we warm water in deze grote pan doen en het kaarsvet in het oude pannetje en het oude pannetje in de grotere pan plaatsen. Het kaarsvet in het oude pannetje wordt dan erg warm en smelt dus.

– Oude pollepel
Om het kaarsvet goed te kunnen roeren.

– Bakpapier
Dit plaatsen we straks onder onze mallen, zodat alles goed schoon blijft.

– Plakband
Dit gebruiken we om het lontje aan de onderkant goed vast te plakken

– Oude waxinelichtjes
Deze kan je gebruiken om een kaars in een potje te maken


Kaarsen maken

Ok dit zijn dus de benodigdheden, nu gaan we eerst beginnen met het maken van een mal. Je kan hier gebruik maken van een melkpak of iets dergelijks. Je knipt een stuk van het melkpak af op de juiste grootte die jij graag wilt hebben voor je kaars. Aan de onderkant prik je een klein gaatje in het midden van je melkpak en doe je hierdoor een stuk lont. Zorg ervoor dat het gaatje niet te groot is, want anders lekt het kaarsvet er makkelijk uit. Je kan eventueel ook een stuk plakband of tape aan de onderkant plakken op je lont.


Kaarsen maken

Kaarsen maken

Aan de bovenkant van je stuk melkpak moet je de lont goed vastzetten. Dit doen we met een stokje of een rietje, maak het lont vast aan het stokje of prik het door het rietje heen. Leg je stokje of rietje nu op je melkpak en trek het lontje wat strakker, zodat hij goed vast zit.


Kaarsen maken

Nu hebben we onze mal klaar en kunnen we beginnen met het smelten van het kaarsvet. Breek je oude kaarsvet in stukken, hoe kleiner de stukken, hoe sneller het smelten gaat natuurlijk :). Doe de kleine stukken kaarsvet in het oude pannetje.

Het smelten doen we dus au bain marie. Zet water op in de grote pan, laat het heet worden of giet hier al heet water in. Leg dan het oude pannetje met je kaarsvet in de grote pan. Pas dus op dat je niet teveel water in de grote pan doet, anders gaat het water over je pan heen als je het oude pannetje erin doet.


Kaarsen maken

Omdat het water al heet is, zie je dat het kaarsvet al begint te smelten. Blijf wel goed roeren tijdens het smelten, dit is zeer belangrijk. Je zou eventueel het vuur aan kunnen doen om het water echt goed heet te houden. Maar het is wel zeker belangrijk dat het water NIET kookt, anders kan het kaarsvet snel gaan aanbranden en dat stinkt natuurlijk…


Kaarsen maken

Op een gegeven moment zal je zien dat al het kaarsvet helemaal gesmolten is.


Kaarsen maken

Nu kan je je mal gaan vullen. Doe dit voorzichtig, want het kaarsvet is behoorlijk heet! Zet dan de mal aan de kanten op het bakpapier en laat het hard worden. Dit kan een tijdje duren. Maar je ziet dat het vanzelf hard wordt. Je kan ook de mal in de koelkast zetten om het te versnellen.


Kaarsen maken

Zodra je kaars helemaal hard is geworden, kan je het melkpak er voorzichtig afscheuren en klaar is kees! Je hebt een super gave zelfgemaakte kaars!! Je ziet hierboven dat de kaars wel is ingedeukt. Wil je dat liever niet hebben, dan kan je nadat de kaars hard geworden is, nog een laagje kaarsvet ingieten, zodat de deuk gevuld is. Een voorbeeld hiervan heb ik hieronder geplaatst:


DIY zelfgemaakte kaars met kaneelstokjes

Je kan ook je kaars maken in een glazen potje. Dit is op zich ook best simpel. Het enige wat je hier dan nog voor moet hebben, is een opgebrande waxinelichtje. In het waxinelichtje zit namelijk een lonthoudertje (een plaatje), deze kan je dan gebruiken om je lont vast te zetten in het potje. Haal het lonthoudertje eruit en maak deze goed schoon. Stop hier dan een jouw eigen lont in. Maar nu moeten we deze vastzetten aan het glazen potje, we kunnen natuurlijk niet zomaar een gaatje in het potje maken. Nou dit doen we dus gewoon met kaarsvet!


Kaarsen maken

Je pakt een kaars en deze laat je branden. Je houdt deze dan schuin boven je glazen potje en je zal zien dat er wat kaarsvet in het potje valt. Zorg ervoor dat het kaarsvet in het midden valt, want hier willen we natuurlijk het lontje vastmaken. Heb je een aantal druppels laten vallen, plaats dan snel het lonthoudertje met jouw lont erin. Laat dan nog een aantal druppels vallen naast en op het lonthoudertje, zodat deze goed vast komt te zitten. Nu kan je dus het lontje aan de bovenkant vastmaken met een stokje of rietje zoals ik dat ook gedaan heb met het melkpak. Laat het kaarsvet even hard worden, zodat het lontje echt goed vast zit :).


Kaarsen maken

En nu kan je in het glazen potje ook weer jouw gesmolten kaarsvet ingieten. En zodra het hard is geworden, heb je dus jouw zelfgemaakte kaars in een glazen potje :).


Kaarsen maken

Branden maar die kaarsen :)!! Hieronder zie je de kaarsen mooi branden :)!


Kaarsen maken

Kaarsen maken

Heb jij ook wel eens zelf kaarsen gemaakt?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: