Duurzaam mode

Veel vrouwen houden van mode. Het dragen van mooie kleding, accessoires en sieraden. Er gewoon echt mooi uitzien! Ik vind mode ook echt super mooi en leuk om te bekijken en te dragen. Ik heb dan ook een abonnement op de ELLE waar ik echt graag door heen blader. Maar sommige kleren die we in winkels of online zien, hebben ook een extreem lage prijs, best leuk natuurlijk, maar de prijs van een kledingstuk dat zo erg laag ligt, terwijl het niet in de sale is, betekent toch echt dat er iets mis is in de kledingindustrie. Vandaag wil ik het met jullie over duurzaam mode hebben. Wat is duurzaam mode en hoe kan je de juiste keuzes maken?

Duurzaam mode is best breed. Het moet gaan over kleding, accessoires en sieraden die worden gemaakt met respect voor het milieu, dieren en de arbeidsomstandigheden van de mensen die zijn betrokken bij de fabricage. Vooral duurzame materialen staan hierbij voorop. Hiermee bedoelen we de materialen die het milieu zo min mogelijk belasten en zo min mogelijk energie vereisen bij de verwerking. Natuurlijk zijn er ook veel keurmerken en logo’s waar je op kunt letten. Deze keurmerken en logo’s laten zien of de kleding wel op een verantwoorde manier is gemaakt.

Waar moet je allemaal op letten als je zeker wilt zijn dat kleding, accessoires en sieraden op de juiste en verantwoorde manier zijn gemaakt?
– Materiaal
Je kan kijken of er bijvoorbeeld biologisch katoen, bamboe, hennep of vlas in zit. Het kan ook zijn dat het bijvoorbeeld gemaakt is van gerecycled plastic.

– Keurmerk.
De website van Milieu Centraal laat zien voor welke kleding een keurmerk is. Zo kan je een juiste beslissing maken.

– Ranking winkel of merk
Er zijn verschillende apps waarmee je kan kijken hoe goed jouw favoriete winkel of merk bezig is, bijvoorbeeld met de app Rank a brand.

– Samenwerking met een duurzaam initiatief en recycling
Bijvoorbeeld het inleveren van kleding bij de H&M, de kleding wordt hergebruikt of gerecycled en jij krijgt weer een kortingsbon voor jouw ingeleverde kleding. Mooie deal toch? En TOM’s geeft bijvoorbeeld een paar schoenen aan een persoon in een ontwikkelingsland wanneer jij een paar TOM’s koopt.

Afgelopen vrijdag was het de dag van de de duurzaamheid en elk jaar zijn er dan verschillende evenementen en acties.

Ik probeer ook steeds meer te kijken naar duurzame mode en naar recycling. Als ik bijvoorbeeld nieuwe kleding wil komen, dan ga ik al snel naar de H&M om daar kleding in te leveren en dus ook weer nieuwe kleding te gaan kopen. Via rank a brand scoort de H&M ook best hoog en dat vind ik erg goed om te zien, aangezien de H&M een favoriete winkel is van mij.

Let jij ook echt op duurzaam mode? Heb jij nog tips voor mensen die ook meer met duurzaam mode willen bezig houden?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: