Een huis kopen als ZZP’er

Een huis kopen als ZZP’er

In de toekomst zouden wij graag een nieuwe huis willen kopen. Het liefst met een mooie tuin en een grotere badkamer. Mijn man en ik zijn beide zzp’er en dan moet je echt met meer dingen rekening houden dan als je in loondienst bent. Ben je zzp’er of ondernemer en van plan om binnenkort een huis te kopen? In dit artikel deel ik vier tips die belangrijk zijn voor jou als ondernemer en zzp’er, als je een huis wilt kopen.

Kies een bank die ervaring heeft met ondernermers en zzp’ers

Een eerste tip als je een hypotheekverstrekker of bank gaat kiezen is: kijk verder. Je zit namelijk niet vast aan jouw eigen bank of hypotheekverstrekker. Dus, kies een bank of hypotheekverstrekker die ervaring heeft met een ondernemer of zzp’er. Dan is de kans het grootst dat je snel en makkelijk een hypotheek krijgt.

Eén van de meeste gestelde vragen is: Hoe lang moet je nou als ondernemer of zzp’er al bezig zijn om een hypotheek te krijgen? Dit verschilt enorm, maar meestal is het rond de drie jaar. Maar er zijn tegenwoordig ook banken waarvoor je maar één jaar jouw cijfers hoeft te laten zien. Een mooi voorbeeld hiervan is NIBC Direct. Bij NIBC Direct kun je met een IKV (Inkomensverklaring Ondernemer) in aanmerking komen voor een hypotheekaanvraag, als jouw onderneming 12 maanden actief is.

Zorg dat jouw omzet stabiel is

Een bank vindt stabiliteit heel erg belangrijk, maar ze kijken ook naar welke branche jij werkt. Hoe stabiel is die branche? Gebeuren er gekke dingen? Kortom, hoe betrouwbaar ben jij als zzp’er of als ondernemer? Een ander belangrijk punt is hoeveel vaste lasten je hebt. En hoeveel risico loop jij met jouw bedrijf? In coronatijd zijn er veel sectoren die hard getroffen zijn. Er wordt daarom gekeken of er van de standaard werkwijze afgeweken kan worden. Zo keken geldverstrekkers en NHG (Nationale Hypotheek Garantie) al naar een oplossing. Belangrijk is dat de zzp’er of ondernemer aan kan tonen dat de inkomstendaling slechts tijdelijk is. Hierdoor kunnen hypotheekaanvragen met NHG het ondernemersinkomen baseren op de periode voor en na de ‘coronadip’. Hoe zich dit in de toekomst gaat ontvouwen, is onduidelijk.

Eigen inbreng van spaargeld

Hoe meer eigen geld je kunt meebrengen, hoe beter. Het is weer een manier om voor de bank te kijken hoe betrouwbaar jij bent als zzp’er of ondernemer. Als zzp’er of ondernemer wil je natuurlijk graag weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt uiteraard af van de hoogte van jouw inkomen. Omdat je als zzp’er geen loonstrook hebt maar winst, kijkt de bank naar de fiscale winst uit jouw eenmanszaak. Vervolgens gebruikt de bank tussen de 75% en 100% van jouw fiscale winst als inkomen waarmee jouw maximale hypotheek kan worden berekend.

Zorg dat je de juiste documenten klaar hebt liggen

Als je een hypotheek voor ondernemers gaat aanvragen, heb je bepaalde documenten nodig. Zorg ook dat je die documenten klaar hebt liggen, dat als je eenmaal jouw droomhuis hebt gevonden, je niet achter het net vist omdat je jouw documenten niet op orde hebt. Je administratie op orde is dus heel erg belangrijk. Overleg ook met jouw boekhouder welke documenten jij allemaal nodig hebt. Denk aan documenten zoals een kopie van je paspoort, een KvK inschrijving, een prognose voor het komende jaar, en bijvoorbeeld jouw jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaren.

Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: