Eten en drinken wordt nog duurder – Doel: één maand aan eten en drinken in voorraadkast en vriezer

Eten en drinken wordt nog duurder - Doel: één maand aan eten en drinken in voorraadkast en vriezer

De laatste tijd zijn de boodschappen aardig duurder geworden en gisteren kwam zelfs een artikel online dat eten en drinken de komende maand nog duurder wordt. Een doel die wij voor de komende tijd hebben, is zo goedkoop mogelijk eten en drinken te kopen en één maand aan eten en drinken in onze voorraadkast te hebben. In dit artikel vertel ik daar meer over.

Boodschappen zijn duurder geworden

De afgelopen tijd is de inflatie enorm hoog geweest. In het artikel van Nu.nl staat het volgende:

De inflatie was in het afgelopen jaar torenhoog. De prijzen stegen met maar liefst 10 procent ten opzichte van 2021. Het scheelde niet veel of een record uit de jaren zeventig was gebroken.

Wow, dat is echt hoog. Als ik naar de supermarkt ga, merk ik ook echt dat de prijzen omhoog zijn geschoten. Zoals jullie weten hebben wij ook een voorraadkast waar we veel producten in bewaren die we bijvoorbeeld in de aanbieding kopen. We hebben als doel om één maand aan eten en drinken in onze voorraadkast te hebben. Vooral omdat de prijzen zo omhoog schieten en we dus ook veel op boodschappen willen besparen. We willen dan ook proberen om zoveel mogelijk producten in de aanbieding te kopen en dan meerdere items van dezelfde producten te kopen en dit te plaatsen in onze voorraadkast. Wij gaan vooral naar de Albert Heijn, als ik de prijzen vergelijk met de prijzen van de Aldi, dan scheelt het tegenwoordig bijna niets meer. En die paar producten die wel goedkoper zijn, kost het me meer tijd (en dus geld) om naar de Aldi te gaan en deze te kopen.

Producten kopen in de aanbieding

Bij de Albert Heijn hebben wij ook een Bonuskaart. Elke week kijk ik welke producten wij in de persoonlijke bonus hebben en welke producten sowieso in de bonus zijn. Zoals deze week waren er een aantal producten in de aanbieding waarvan ik een aantal kon inslaan. Zoals vuilniszakken, die koop ik nooit voor de volledige prijs. Ik heb hier altijd korting op en zorg er dan ook voor dat er een voorraadje in de kast ligt. Zodra er weer een korting is, kan ik weer inslaan, tegen die tijd hebben we dan namelijk weer wat hiervan gebruikt. En bijvoorbeeld boerenkool en rookworst, deze week waren deze ook in de aanbieding, namelijk 2e gratis. Helemaal top, ik heb gelijk een aantal hiervan meegenomen. Het doel is om onze voorraadkast dus uit te breiden en ook alleen de producten op te slaan die we ook echt gebruiken.

Hoeveel eten en drinken hebben we nodig?

Een erg leuk boek om te lezen is A Year Without the Grocery Store met daarbij een bijbehorende Werkboek. Hierbij leer je hoe je een jaar zonder een supermarkt kan. Nou ja, een jaar is voor ons wel erg lang haha. Maar hier staan wel enorm leuke en toffe tips in. Ons doel is dus voor één maand aan eten en drinken te hebben.

We hebben een lijst met eten en drinken die we eigenlijk vaak gebruiken. Dus diners, lunches, ontbijt en snacks. Om uit te rekenen hoeveel we van wat nodig hebben, kijk ik hoeveel we gebruiken op een dag en in een week. Bijvoorbeeld we eten graag 1 keer in de week spaghetti. We maken graag onze spaghetti saus zelf met allerlei kruiden en tomatensaus en eventueel groente. Daarnaast gebruiken we ook gehakt door de spaghetti. Ik weet hoeveel spaghetti we gebruiken voor een dag, hoeveel saus en gehakt etc. we gebruiken. Als ik voor vier weken dit op voorraad wil hebben, dan weet ik precies hoeveel spaghetti, saus, kruiden, groente en gehakt moet hebben. Op het moment is gehakt wel enorm duur, dus ik probeer zoveel mogelijk gehakt in te slaan als deze ergens in de aanbieding is en natuurlijk dat het wel in de vriezer past haha. Je hebt ook heerlijke pastasauzen in potten waar ook al gehakt in zit. Als deze potten ook in de aanbieding zijn, dan sla ik deze sowieso ook in. Want die kan ik dan weer meer kwijt in onze voorraadkast.

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld brood. Elke dag eten we brood voor ontbijt en lunch. Ik kan ongeveer 4 broden kwijt in onze vriezer, maar in onze voorraadkast heb ik ook bloem, volkorenmeel en gist staan waarmee ik zelf brood kan maken. Ik heb hier dus een behoorlijke voorraad van, zodat ik altijd zelf nog brood en bolletjes kan maken.

Ook qua drinken slaan we het een en ander op. Bijvoorbeeld Fristi wat Thomas erg graag drinkt, Melk, Cola en Water en theezakjes.

Moestuin

Ook hebben we natuurlijk onze moestuin waar ik snel weer mee aan de slag ga. Ik ga hier dit jaar weer meer groente, kruiden en fruit in plaatsen, zodat we van de zomer weer nieuwe producten in huis hebben. Deze producten kan ik weer inmaken voor in onze voorraadkast en/of invriezen.

Producten ook echt gebruiken

Het is natuurlijk ook de bedoeling dat we de producten ook echt gaan gebruiken. Als we bijvoorbeeld een bepaald gerecht maken, dan kunnen we de producten die daar weer voor hebben gebruikt aanvullen met nieuwe producten (die we dan in de aanbieding weer kopen). Zo rouleer je de producten en maak je eerst de producten op die als eerste zijn ingekocht. De producten die je dan later koopt, zet je weer achteraan.

Filmpje voorraadkast

Er komt nog een nieuw filmpje online over onze voorraadkast. Ik ga deze dan weer helemaal leegmaken en opnieuw inruimen. Er zijn namelijk weer oude producten eruit gegaan en veel nieuwe producten erbij gekomen. Ik ga dan ook bekijken voor hoeveel weken we eten en drinken hebben en wat we nog erbij willen halen.

Dit is dus een doel voor ons. Het zal wel een langlopende doel zijn, het is natuurlijk niet zo dat ik gelijk alles inkoop. Hier zal zeker tijd overheen gaan. Kijken welke producten goedkoop zijn en ook gaan we voor dit doel een budget opstellen. Ik hou jullie ook op de hoogte hoe dit doel verloopt en welke producten we in de aanbieding hebben kunnen kopen.

Heb jij ook een voorraad aan eten en drinken? Hoe zou jij dit aanpakken? Heb jij nog tips? Laat het weten in de reacties!

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: