Fotoboek maken bij Albelli


Voorkant

Op dit moment ben ik een jaar en een paar maanden bezig met fotograferen en vooral het fotograferen van verlaten panden. Ik had al een tijd zitten na denken over het maken van een mooie fotoboek met de mooiste foto’s die ik tot nu toe heb gemaakt. Nu kreeg ik een aantal weken geleden een mail van Albelli om een fotoboek bij hun te laten maken. Deze kans greep ik natuurlijk gelijk met beide handen!

Wie of wat is Albelli?
Albelli is een 100% Nederlands bedrijf dat zich de laatste jaren met succes geprofileerd heeft op de markt van fotoboeken. Albelli is onderdeel van Albumprinter BV, één van de grootste Europese fotoboeken leveranciers. Albumprinter is actief in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Albumprinter heeft een eigen productiefaciliteit in Den Haag waar de productie plaatsvindt voor de hele Europese markt. In 2008 introduceerde Albumprinter het consumentenmerk Albelli.

Albelli heeft een jong en creatief team in huis dat de afgelopen jaren hard gewerkt heeft om het bedrijf te laten groeien. En met succes: Albelli is toonaangevend in zijn markt. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld de fotoboekenspecialist van Europa te zijn. Hiervoor ontwikkelt Albelli steeds nieuwe producten, wordt gebruikerssoftware verbeterd en kunnen gebruikers tijdens de tweewekelijkse vriendendagen persoonlijk hun ervaringen en mening delen met Albelli.

Naast fotoboeken voorziet het bedrijf in producten als kalenders, canvas en plexiglas schilderijen. Het aanbod is volledig toegespitst op de wensen van de consument om zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk herinneringen vast te leggen.

Programma installeren
Ik ben zelf een die hard Apple fan en heb thuis ook alleen maar Apple producten staan, het was dus voor mij erg belangrijk dat ik het programma ook voor de Mac kon gebruiken. En ja zeker, dat kon ik! Hier was ik ontzettend blij mee :).
Het installeren van het programma is zeer gemakkelijk en ontzettend duidelijk beschreven op de website. Het was na een paar minuten al geïnstalleerd.

Foto’s uitzoeken
Nu kwam één van de moeilijkste dingen, namelijk het uitzoeken van de meeste mooie foto’s. Hmm…ik heb er gelukkig niet zo veel…uhum :). Dus het duurde even voordat ik de mooiste en geschiktste foto’s uitgezocht had. Ik heb vooral ook gekeken naar welke foto’s bijvoorbeeld mooi naast elkaar staan en wilde perse ook mijn Loneliness serie in mijn fotoboek. Maar uiteindelijk is dit wel gelukt!

Fotoboek maken
In het programma kan je kiezen tussen verschillende producten die je wilt maken, niet alleen fotoboeken kan je maken bij Albelli, maar bijvoorbeeld ook kalenders, agenda’s en foto’s op canvas of plexiglas. Ik ging natuurlijk voor een fotoboek.
Je kan in het programma gelijk kiezen welk formaat je wilt en je ziet gelijk welke prijs hieraan hangt. Ik heb gekozen voor een liggend fotoboek maat L van 28cm x 21cm van €22,95 met een harde kaft en foto als cover (€5,00 extra). Het boek kreeg 24 pagina’s. Als je meer pagina’s wilt, dan kan je deze gemakkelijk erbij toevoegen en deze kost dan €1,10 per 2 pagina’s. Hier heb ik verder niet voor gekozen.

Ik had al een idee in mijn hoofd hoe ik het boek ongeveer wilde indelen en welke foto’s ik waar wilde hebben. Ik wist ook meteen welke foto ik als cover wilde. Tijdens het maken van het fotoboek was ik ook veel aan het puzzelen, wat staat mooi, wat lukt wel wat lukt niet. Soms had ik wel moeite met het programma zelf. Bijvoorbeeld het invoegen van de foto’s met de juiste formaten, ik moest veel slepen om de foto er goed met het juiste formaat erin te krijgen. Dit vond ik best wel lastig. Daarnaast was het uitlijnen van de foto’s best lastig. Ik kreeg de foto’s wel mooi op dezelfde hoogte, maar het was wel moeilijk om de foto’s aan de zijkanten goed uitgelijnd te krijgen. Ik miste hier nog een makkelijke tool voor. Wat wel erg handig en mooi is, is dat je achtergronden en sjablonen en kaders kan toevoegen aan je foto’s. Echter als je een kleur als egale achtergrond wilt, dan kan dit helaas niet. Ik wilde bijvoorbeeld eens proberen met een zwarte achtergrond…het was even uitzoeken hoe ik dit nu voor elkaar kon krijgen. Ik moest eigenlijk een achtergrond pakken en dan het contrast helemaal veranderen, zodat de achtergrond helemaal zwart werd. Albelli, kunnen jullie niet gewoon een aantal standaard kleuren als achtergrond erbij doen? Zo is het namelijk te ingewikkeld en levert veel gedoe op. Enfin, ik heb er toch niet voor gekozen om een helemaal zwarte achtergrond te nemen, maar een achtergrondje en dan iets het contrast veranderen, zodat het wel iets donkerder werd. Dit heb ik gedaan bij mijn kleuren foto’s en bij mijn zwart / wit foto’s heb ik de achtergrond juist lichter gemaakt.

Na een tijdje was het fotoboek helemaal in elkaar gezet en was ik zeer tevreden over het resultaat en ben ik gelijk gaan bestellen. Nadat ik op de knop drukte, kwam ik uit de website waar je ervoor kan kiezen of je ook hoogglans wil of niet. Hier heb ik, op aanraden van Albelli, wel voor hoogglans gekozen. Het bestellen verloopt soepel en gemakkelijk. Nu was het wachten totdat mijn fotoboek binnen zou zijn….

Mijn fotoboek
Jaaa, daar was hij. Binnen 5 dagen had ik mijn fotoboek binnen. Ik was dolenthousiast toen mijn vriend mij een foto stuurde van het boek. Ik kon niet wachten totdat ik thuis was en het boek zelf helemaal kon bekijken en kon genieten van mijn foto’s.
Ik kwam thuis en ben gelijk gaan kijken…het boek ziet er best prima uit! Het heeft een mooie en stevige kaft en mijn foto’s zien er best goed uit. Mijn vriend heeft eens een keer een fotoboek besteld bij een vaklab en we konden de kwaliteit zeer goed vergelijken. Je ziet ook duidelijk verschil qua uiterlijk en kwaliteit van fotopapier en hoe het gebonden is. Ik vind het ook jammer dat er een raar randje zit aan de binnenkant van de pagina’s van mijn fotoboek. Alsof er een plakbandje op geplakt is. Tevens kan je merken dat het beter is om niet een foto te pakken over twee pagina’s. Bij het fotoboek van mijn vriend kan dit namelijk wel. De kwaliteit van de foto’s is best goed en de pagina’s zien er best goed uit in hoogglans. Ik ben zeker wel blij met het fotoboek en het is ook zeker aan te raden als je een fotoboek wilt maken van bijvoorbeeld je vakantiefoto’s of iets dergelijks. Maar als ik een fotoboek wil maken met bijvoorbeeld portfolio foto’s erin, zal ik hier toch niet zo snel voor kiezen.

Hieronder een aantal foto’s van mijn fotoboek.


Voorwoord

Loneliness serie

Zwart wit foto's

Ballen

The Chapel

CDC

Achterkant

Heb jij al eens iets besteld bij Albelli? En wat vind jij van de kwaliteit?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: