Hoeveel kan je maximaal lenen voor een woning?

Hoeveel kan je maximaal lenen voor een woning?

Veel mensen vinden het geweldig om op internet rond te kijken naar nieuwe woningen. Zelf doe ik dit de laatste tijd ook. Opvallend is, dat de gemiddelde prijs van woningen, ondanks de coronacrisis, blijft stijgen. Gemiddeld werd een woning in mei verkocht voor 333.000 euro, het hoogste bedrag ooit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een effect van de coronacrisis op de huizenmarkt lijkt dus nog uit te blijven. Het samenspel van de lage rente en de krapte op de woningmarkt zorgen er voor dat er nog nauwelijks een effect van de coronacrisis te zien is. Ik werk ook voor een klant in de huizenmarkt en we zien dat er ontzettend veel huizen worden verkocht. Maar hoeveel kan je nu eigenlijk maximaal lenen? In dit artikel vertel ik daar iets meer over.

Zekerheid

Voor de woningbezitter is dat goed nieuws voor het lenen van geld. Is er een overwaarde in de woning dan wordt lenen goedkoper. Het afsluiten van een lening waarbij de woning als zekerheid wordt gegeven, betekent bij het afsluiten van een persoonlijke lening de laagste rente. Deze rente is echter wel hoger dan het gemiddelde hypotheekrente tarief. Persoonlijke leningen kennen een minder lange aflossingstermijn.

Toets

De vraag ‘welk bedrag kan ik lenen’ hangt van verschillende factoren af. Kredietverstrekkers baseren de berekeningen vanuit een netto maand salaris. Verder zijn de bruto maandlasten voor wonen en de gezinssamenstelling relevant. Een vast arbeidscontract betekent soepelere voorwaarden in vergelijking met een inkomen uit eigen bedrijf. Bij veel kredietverleners dien je minimaal drie jaar succesvol een eigen bedrijf te runnen. Hoeveel maximaal lenen is een verplichte toets bij kredietverstrekkers.

BKR

Mensen met een negatieve registratie bij het BKR kunnen meestal geen lening afsluiten. Elke lening wordt geregistreerd bij BKR. Naast consumptieve kredieten, zijn ook hypotheken, rood staan, credit card en sommige telefoonabonnementen aangemerkt als lening. Voor alle duidelijkheid, een BKR-registratie betekent niet dat je geen lening kunt afsluiten.

Kredietbank

Als een commerciële kredietverstrekker geen lening verstrekt dan biedt de Gemeentelijke Kredietbank mogelijk uitkomst. Deze bank verstrekt leningen en sociale kredieten. De kredietbank biedt uitsluitend een lening met een vaste looptijd, dus geen continu kredieten. Ook moet je aantonen dat je geen lening kunt krijgen bij een bank. Een inkomen op 130 procent van het minimuminkomen wordt vereist. Een negatieve codering bij de Stichting Bureau Krediet Registratie hoeft geen probleem te zijn echter er moet wel ruimte zijn om af te kunnen lossen. Mensen die ouder zijn dan 65 jaar kunnen ook bij de kredietbank terecht.

Sociale lening

Een sociale lening is een voorliggende voorziening van gemeentelijke bijzondere bijstand. Dat betekent dat jouw gemeente eerst kijkt of je in aanmerking komt voor een sociale lening. Voor deze leningen stelt de gemeente de regels vast, en de gemeente staat borg voor de lening.

Het betreffen meestal kleine kredieten. In tegenstelling tot de rentetarieven van de Flitskredieten zijn de kredieten van de kredietbank bescheidener.

Ben jij van plan om te gaan verhuizen? Heb jij wel eens gekeken hoeveel je maximaal kan lenen?

Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: