Zorgverzekering 2020 afsluiten – Waar let je allemaal op?

Zorgverzekering 2020 afsluiten - Waar let je allemaal op?

Het is inmiddels alweer december en dat betekent dat we ook weer zorgverzekeringen gaan vergelijken. Het is enorm belangrijk om jezelf goed te informeren welke zorgverzekeringen er allemaal zijn en wat de voordelen zijn van de verschillende zorgverzekeringen. In dit artikel vertel ik waar je allemaal op moet letten als je een zorgverzekering gaat afsluiten. Wij zitten al jaren bij FBTO en in dit artikel vertel ik meer over de voordelen van de zorgverzekering van deze zorgverzekeraar.

Wij hebben zelf een zorgverzekering bij FBTO. Maar hoe weet je nu precies welke zorgverzekering bij jou past? Hieronder vertel ik waar je allemaal op moet letten als je een zorgverzekering af wilt sluiten.

Waar moet je opletten bij een zorgverzekering

Wil je voor volgend jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Dan kan je kijken naar de volgende punten om te kijken welke goed bij jou past.

Natura- of restitutieverzekering?

De basisverzekering is voor iedereen in Nederland hetzelfde. Maar je kan wel kiezen voor natura- of restitutieverzekering. Met een restitutieverzekering ben je vrij om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat (ofwel vrije zorgkeuze). Als je kiest voor naturaverzekering, dan krijg je alleen de kosten vergoed als je naar een zorgverlener gaat waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.

Op Prinsjesdag heeft de overheid bekend gemaakt welke zorg er volgend jaar in jouw basisverzekering zit. En wat het eigen risico wordt. Hier kan je lezen wat er allemaal veranderd is in de basisverzekering. Je kan dus ook goed kijken of je bepaalde aanvullende verzekering nodig hebt.

Aanvullende verzekering

Naast je basisverzekering, kan je jezelf ook verzekeren voor meer zorg. Maar kijk altijd wel goed of je het echt nodig hebt. Als je het namelijk bijna niet gebruikt, dan betaal je namelijk meer premie dan dat je eruit vergoed krijgt.

Bepaal jouw eigen risico

Ook is tijdens Prinsjesdag het eigen risico voor volgend jaar bekend gemaakt. Je hebt in het jaar 2020 een verplicht eigen risico van 385 euro. Tijdens het afsluiten van jouw zorgverzekering kan je aangeven of je dit wilt verhogen of niet. Dit betekent dat je dan een vrijwillig eigen risico hebt. Je krijgt dan namelijk ook korting op je premie. Dus het is ook zeer goed om te kijken of een hoger eigen risico interessant is voor jou.

Voordelen FBTO Zorgverzekering

Hieronder heb ik alle voordelen van de FBTO zorgverzekering neergezet.

Stel zelf je zorgverzekering samen

Je kan jouw zorgverzekering helemaal zelf samenstellen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de naturapolis of voor een restitutiepolis. Bij de naturapolis krijg je 100% vergoed bij zorgverleners met contract en 75% vergoed bij zorgverleners zonder contract. Als je kiest voor de restitutiepolis heb je vrije keuze van de zorgverlener en krijg je 100% vergoed bij alle zorgverleners. Wat je ook kiest, je kunt in elk ziekenhuis in Nederland terecht.

Modules kiezen

De basisverzekering vergoedt helaas niet alles, daarom is er ook iets super handigs. Namelijk het kiezen van modules die bij jou passen bij het afsluiten van jouw zorgverzekering. Je kan zelf deze modules dus aan of uit zetten. Hiermee krijg je dus vergoeding van extra zorg die je nodig hebt en betaal je dus nooit teveel!

Je kan kiezen uit wel liefst 11 modules:

 • Tand (Zoals tandartskosten en mondhygiëne)
 • Spieren & Gewrichten (Zoals fysiotherapie en manuele therapie)
 • Gezichtszorg & Orthodontie (Zoals een beugel voor je kind en de behandeling van acne)
 • Gezinsplanning (Zoals anticonceptie of een medisch kraampakket)
 • Zorg & Herstel (Zoals vervangende mantelzorg en hospice)
 • Alternatieve geneeswijzen (Zoals alternatieve behandelingen en homeopathie)
 • Conditie & Fitheid (Zoals personal training en sportmassage)
 • Beter in je vel (Zoals online hulp bij depressie en piekeren)

Wil je toch meer zorg verzekeren, dan kan je tijdens het jaar altijd nog onderstaande aanvullende modules aanzetten. Super handig!

 • Tand ongeval (Tandheelkundige zorg door een ongeval)
 • Ongevallen (Zoals blijvende invaliditeit door een ongeval)
 • Zorg in het buitenland (Zoals spoedeisende medische zorg)

Eigen risico bepalen en korting krijgen op premie

Je kan bij FBTO de hoogte van je eigen risico bepalen en korting krijgen op de premie. De normale premie is 116,95 euro bij het standaard eigen risico 385 euro. Als je een eigen risico neemt van 585 euro, dan betaal je 108,15 euro aan premie en als je een eigen risico neemt van 885 euro, dan betaal je slechts 94,95 euro aan premie.

Grip op je zorgkosten

Daarnaast krijg je ook een eigen pagina waar je al jouw kosten ook kunt bekijken. Heb je bijvoorbeeld een nota van je zorgkosten of je eigen risico gekregen? Dan is het mogelijk om vanaf 50 euro je rekening gewoon in termijnen te betalen. Heb je bijvoorbeeld een rekening van 300 euro gekregen? Dan kan ik me voorstellen dat het lastig is om dit in één keer te betalen. Dan kan je hier dus gebruik van maken.

Je kan ook jouw gekregen nota zelf declareren via de FBTO Zorgdeclaratie app of via jouw persoonlijke pagina. Super handig!

Daarnaast kan je ook zelf bepalen wanneer je jouw premie betaalt. Je kan uit wel liefst 5 betaalmomenten kiezen! Bijvoorbeeld als net jouw salaris of andere inkomstenbron is binnengekomen.

Onze zorgverzekering en ervaring

Zorgverzekering 2020 Afsluiten Waar Let Je Allemaal Op

Naast onze basisverzekering hebben wij ook een extra module aangezet, namelijk de module Spieren & Gewrichten. Ik heb namelijk last van hypermobiliteit en PDS (prikkelbare darm syndroom) en daardoor moet ik ook vaak naar fysiotherapie. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld naar manuele therapie geweest vanwege mijn hypermobiliteit en ben ik ook behandeld voor mijn PDS. Ik heb aardig wat sessies gehad. Als ik niet extra verzekerd was voor therapie, dan had ik dit dus zelf moeten betalen. Nu zijn alle sessies volledig vergoed.

Voor volgend jaar wil ik eigen ook de module Tand gaan aanzetten, aangezien ik ook wel eens wat problemen heb met mijn tanden en kiezen. Ik heb al een paar keer een wortelkanaalbehandeling gehad en ik moest dit jaar ook nog eens met spoed naar de kaakchirurg vanwege een verstandskies die door kwam. Nu heb ik nog één verstandskies zitten, dus het is mogelijk dat deze ook nog doorkomt.

Zorgverzekering afsluiten - Thomas bij huisarts

Wat wij ook enorm fijn vinden, is dat je echt overal terecht kunt als er een noodsituatie is. Thomas was bijvoorbeeld gevallen tijdens de vakantie op een metalen rand (AU!) en had een snee bovenaan zijn neus. We zijn toen direct naar de EHBO geweest en die verwezen ons door naar de dokter in de buurt. We konden daar gelijk terecht en konden onze gegevens doorgeven. Verder hoefden we niks te betalen omdat we goed waren verzekerd. Thomas is goed behandeld, zijn snee werd dan ook gelijmd. Hierboven zie je een foto toen Thomas al behandeld was, het ging hier gelukkig al wat beter met hem.

Omdat we goed verzekerd zijn hoeven we geen zorgen te maken over de kosten en over noodsituaties. We kunnen overal terecht en alles wordt goed geregeld.

Het is dus echt belangrijk om goed na te denken wat je allemaal verzekerd wilt hebben in je zorgverzekering. Zodat je ook betaalt voor de zorg die je echt nodig hebt en dat je dus niet teveel gaat betalen. Hiermee zorg je dus voor dat je jouw financiën ook goed op orde hebt.

Heb jij een goede zorgverzekering? Ben je ook aanvullend verzekerd? Of ben je van plan om een aanvullende verzekering te nemen?

Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: