5 tips om meer klanten te vinden door succesvol te netwerken

5 tips om meer klanten te vinden door succesvol te netwerken

Nu de maatregelen nog meer versoepelen, is het ook weer bijna mogelijk om naar beurzen en events te gaan. En is het dus ook weer mogelijk om weer te gaan netwerken. In dit artikel vertel ik waarom netwerken belangrijk is en geef ik 6 tips om meer klanten te kunnen vinden door succesvol te netwerken.

Waarom netwerken?

Netwerken is enorm belangrijk als je ondernemer bent of als je bijvoorbeeld een startende blogger bent. Als je gaat netwerken, dan kom je zeer interessante mensen tegen die jij eventueel kunt gebruiken om iets voor elkaar te krijgen. Maar deze personen kunnen ook jou enorm interessant vinden en kunnen jullie een samenwerking aangaan of elkaar inhuren. Er zijn verschillende soorten manieren om te gaan netwerken, bijvoorbeeld via netwerkborrels, netwerkbeurzen of events, netwerkontbijten en seminars. Het biedt nieuwe kansen, je bouwt een groot netwerk op en je bouwt ook jouw eigen reputatie op.

Hieronder heb ik een aantal tips geplaatst hoe jij meer klanten kunt vinden door succesvol te gaan netwerken.

Neem visitekaartjes mee

Je zal altijd visitekaartjes mee moeten nemen waar je ook naar toe gaat. Dus niet alleen naar een netwerkevent. Ook al ga je lunchen of boodschappen halen. Je weet nooit wie je tegenkomt en daarom zal je altijd visitekaartjes bij de hand moeten hebben.

Zorg er altijd voor dat jouw visitekaartjes professioneel zijn en dat jouw visitekaartjes ook indruk maken en niet gelijk in de prullenbak belanden. Laat jouw visitekaartjes drukken naar jouw eigen wensen, zodat ze professioneel zijn en bij jouw doel passen en ook wat jij wilt uitstralen.

Visitekaartjes kunnen een standaard formaat hebben, zodat mensen deze gemakkelijk in hun pasjeshouder of portemonnee kunnen plaatsen. Maar wil je extra opvallen, dan kan je natuurlijk er ook voor kiezen om een apart en uniek formaat te nemen. Het materiaal is ook zeer belangrijk, het papier moet namelijk ook bij jouw doel passen. Je kan tegenwoordig kiezen voor unieke designs en bijzondere papiersoorten. Maar je kan ook een QR code toevoegen, zodat degene snel een eenvoudig naar jouw website toe kan gaan. Doe dus goed onderzoek zodat je een visitekaartje hebt dat goed bij jou en jouw bedrijf past.

Heb je een goed gesprek met jouw gesprekspartner en is degene enthousiast, dan is het slim om niet één, maar juist twee visitekaartjes te geven. Dan kan jouw gesprekspartner ook jou aanbevelen bij anderen.

Bereid jezelf goed voor

Bereid je heel goed goed voor als je naar een netwerkevent gaat. Zorg er dus voor dat je visitekaartjes bij de hand hebt. Maar kijk ook eens of je een lijst kunt vinden van personen of bedrijven die uitgenodigd zijn en die je graag wilt spreken. Met wie wil je in contact komen? Bedenk dan een aantal gespreksonderwerpen, zodat je ook gerichte vragen kunt stellen aan jouw gesprekspartner. Toon interesse tijdens het gesprek en luister goed naar jouw gesprekspartner.

Maak jezelf ook waardevol

Als je naar een netwerkevent gaat, dan is het natuurlijk ook belangrijk dat jouw gesprekspartners enthousiast worden van jou en wat jij voor hen kan betekenen. Bereid daarom altijd een korte presentatie voor waarin je vertelt wie je bent en wat voor werk je doet. Wat kan jij voor hen betekenen? Wat zijn jouw vaardigheden en kennis? Maar zorg ervoor dat je niet alleen maar over jezelf praat of over je bedrijf, toon natuurlijk ook interesse in jouw gesprekspartner.

Kijk niet naar jouw smartphone

Sta open voor gesprekken en ga niet de hele tijd naar jouw smartphone kijken. Dit nodigt niet uit voor een gesprek en veel personen op het event zullen dan jou snel overslaan voor een gesprek. Wees dus proactief, stap op mensen af die je graag wilt spreken. Zorg ervoor dat je een goede eerste indruk achterlaat tijdens een netwerkgesprek, maar ook tijdens het event zelf.

Follow-up

Heb je een goed gesprek gehad met jouw gesprekspartner en ben je enthousiast, mail degene een dag erna met een bedankje voor het fijne gesprek of voeg degene toe aan jouw LinkedIn netwerk en stuur ze een berichtje. Je kan ze ook eventueel uitnodigen voor een kopje koffie of lunch voor een vervolg gesprek. Zo heb ik verschillende mensen gesproken tijdens beurzen en hen ook een mail gestuurd en ze toegevoegd aan mijn LinkedIn netwerk. En door een follow-up heb ik ook veel samenwerkingen gekregen met verschillende bedrijven. Door een follow-up laat je zien dat je serieus bent en dat je echt geïnteresseerd bent in jouw gesprekspartner en in de diensten en/of producten die jouw gesprekspartner levert. Door naar netwerkevents te gaan krijg je een groter netwerk en kan je eventueel in de toekomst elkaar helpen met bepaalde diensten en producten.

Succesvol netwerken levert nieuwe klanten, maar je kan ook zelf terugvallen op jouw netwerk

5 tips om meer klanten te vinden door succesvol te netwerken - FenExpo

Hier zie je een foto van mij op de cover van Bedrijvig Magazines, gemaakt door mijn man tijdens de FexExpo Businessdagen in Gorinchem. Tijdens deze businessdagen heb ik verschillende mensen gesproken en ook een aantal mooie samenwerkingen uit kunnen halen. Deze contacten heb ik allemaal bewaard en sommige personen ook vaker gesproken. We konden elkaar helpen doordat ik hen een exposure kon geven op mijn blog en als ik iemand wist die een bepaalde service of product nodig had, kon ik hen weer aanraden. Je bouwt echt een goed netwerk op als je naar netwerkevents toe gaat en hierdoor vind je ook meer klanten voor jouw bedrijf. En als ondernemer is het ook handig om terug te kunnen vallen op jouw netwerk als je bijvoorbeeld iets moet regelen en dit niet zelf kan doen of hier geen tijd voor hebt en dit wilt uitbesteden.

Netwerken is enorm leuk en zeer interessant. Je ontmoet nieuwe mensen en er kunnen leuke en interessante gesprekken ontstaan. Via netwerken zal je zeker meer klanten gaan vinden. Er is altijd wel iemand die jouw diensten of producten nodig heeft. Met bovenstaande tips zal je succesvol gaan netwerken en bouw je zelf een groot netwerk op.

Ga jij ook wel eens naar een netwerkborrel of netwerkbeurs? Hoe zorg jij ervoor dat je meer klanten vindt?

Sponsoring. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: