7 to eat’s voor gezonde darmen


7 to eat’s voor gezonde darmen

Gisteren schreef ik een artikel dat ik gestopt ben met cola drinken. Zoals jullie dus weten, heb ik PDS en moet ik erg oppassen met wat ik eet en drink om mijn darmen gezond te houden. Gezond eten en drinken is een zeer belangrijk onderdeel in mijn leven geworden. Het is voor iedereen erg belangrijk om de darmen gezond te houden en vandaag heb ik dan ook voor jullie de 7 to eat’s voor gezonde darmen!

Je darmen spelen een grote rol bij je algemene gezondheid omdat het grootste gedeelte van je immuunsysteem zich hier bevindt. Iedereen heeft wel eens een kwaaltje gehad en veel mensen kampen met vermoeidheid, hoofdpijn, eczeem, stress, een auto-immuunziekte of een andere aandoening. Een groot deel van deze narigheid komt voort uit je darmen waardoor je goed voor je darmen wilt zorgen!

Je darmen vormen de motor van je lichaam. Wist je dat behalve lichamelijke problemen ook mentale problemen zoals depressies en angstaanvallen kunnen voortkomen uit een ongezonde darmflora? In je darmen bevindt zich een zenuwstelsel dat communiceert met je hersenen. Hier komt oorspronkelijk de term ‘onderbuikgevoel’ vandaan. Negatieve gemoedstoestanden zoals angst, stress en depressies hebben een directe impact op je eetlust en verteringsstelsel. Klinkt het niet herkenbaar dat je geen trek of juist buikpijn hebt als je je slecht of verdrietig voelt? Ik heb het ook vaak als ik ergens stress door heb of bijvoorbeeld als ik iets spannend vind, ik voel het dan direct in mijn buik.

Hieronder volgen zeven specifieke soorten voeding die bijdragen aan de gezondheid van je darmen en je algehele gezondheid op lange termijn stimuleren.

Kefir
Kefir lijkt op yoghurt maar is een stuk zuurder en bevat veel meer verschillende gezonde bacteriën die tevens het darmkanaal kunnen koloniseren. Dit is een belangrijk verschil met yoghurt dat enkel bacteriën bevat die bestaande goede bacteriën kunnen aanvullen en voeden. Daarnaast bevat kefir gezonde gisten die vol zitten met vitaminen. De beste kefir maak je zelf met slechts enkele ingrediënten: kokoswater uit een verse jonge kokosnoot, kokosbloesemsuiker en probiotische culturen.

Zuurkool
Net als tafelzuur en kimchi is zuurkool een gefermenteerde plantaardige voedingsbron. Het fermentatieproces heeft ervoor gezorgd (net als bij kefir) dat er een flinke dosis probiotische culturen aanwezig zijn. Deze bacteriën vullen de bestaande groep goede bacteriën aan in je darmkanaal, dunnen de slechte bacteriën uit die verantwoordelijk zijn voor kwalen en ziekten en zorgen er tevens voor dat je de mineralen die je lichaam binnenkomen beter kunt opnemen. Om de daadwerkelijke voordelen van zuurkool te benutten, is het belangrijk om enkel vers gemaakte zuurkool te kopen (bij lokale biologische winkels te koop) en geen ingeblikte of ingepakte varianten te kopen. In deze laatste varianten zijn zo goed als alle probiotische culturen gestorven.

Artisjokken
Deze bijzondere groente bevat veel inuline. Dit is een vloeibare vezel die later in je lichaam als bron dient om goede bacteriën te voeden waardoor deze in hoeveelheid kunnen uitbreiden. Inuline komt ook in hoge dosis voor in paardenbloem en schorseneer. Omdat je dunne darm niet over de juiste enzymen beschikt om inuline af te breken, vindt het afbraakproces plaats in de dikke darm waardoor het eten van artisjokken voornamelijk een positieve werking op de dikke darm heeft. Let wel op dat je niet teveel artisjokken eet als je last hebt van gevoelige darmen omdat dit krampen en pijnen kan veroorzaken, mensen met PDS kunnen dit eventueel beter gaan vermijden.

Chiazaad
Deze supergezonde zaadjes die vooral voorkomen in Mexico en Guatemala hebben een bijzondere werking en worden daarom vaak als superfood beschouwd. Door twee eetlepels chiazaad op te lossen in een glas water krijg je een gelachtige substantie omdat de zaadjes het water opnemen en opzwellen. Hierdoor hydrateer je niet alleen je lichaam supergoed maar, de zaadjes zijn zeer rijk aan vezels die direct een goede stoelgang bevorderen bij last van obstipatie. Je darmen zijn behalve blij met de vezels, ook geholpen bij de hoge dosis antioxidanten, vitaminen, mineralen en omega-3 vetten.

Kokosolie
Veel kwalen en aandoeningen worden specifiek veroorzaakt door schimmels, slechte bacteriën of parasieten die zich huisvesten in je darmen. Kokosolie (en alle andere vormen van verse kokos) bevatten stoffen die op een natuurlijke manier helpen om virussen, bacteriën en schimmels te doden. Zonder schimmels, bacteriën, virussen en parasieten is je immuunsysteem een stuk sterker en voel je je een stuk gezonder.

Courgette
Dankzij de grote hoeveelheid vezels is een courgette een belangrijke groente om regelmatig te eten om je darmen een gezonde impuls te geven. De vezels houden de darmwand schoon en zorgen er tevens voor dat gevaarlijke gifstoffen niet achterblijven. Deze gifstoffen kunnen op verschillende manier je lichaam binnenkomen zoals via pesticiden op bespoten groenten en fruit maar ook via medicijnen en cosmetica. Het kopen van biologische groenten en fruit en het zoveel mogelijk mijden van onnodige medicijnen is een goed begin voor deze gezondheid van je darmen en daarmee van je gehele lichaam.

Broccoli
Kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool bevatten een bijzondere stof: glucosinolaat. Dit is een stof die planten gebruiken als natuurlijke pesticide tegen planteneters. In je lichaam gaat het ongeveer net als bij Pac Man: de glucosinolaat gaat op jacht naar gevaarlijke gifstoffen en begeleidt ze naar de uitgang zodat je ze niet in je dikke darm achterblijven. Op lange termijn heeft dit zeer veel gezondheidsvoordelen. Behalve broccoli en bloemkool bevatten ook andere kolen maar uit spruitjes deze gezonde stoffen. Heb je echter PDS, dan kun je deze groenten met mate gaan eten, geven ze teveel klachten, dan kan je ze beter vermijden.

Heb jij last van een kwaal, aandoening of heb je een vervelende ziekte? Dan doe je er goed aan om de gezondheid van je darmen te verbeteren waardoor je je immuunsysteem verbetert en misschien wel een stuk gezonder wordt. Behalve bovenstaande gezonde voeding zijn er nog veel meer voorbeelden die een positieve uitwerking op je darmen hebben. Je stimuleert niet alleen de gezondheid van je darmen maar zal ook merken dat je je energieker voelt, minder vaak grieperig voelt en beter slaapt. Die keuze is snel gemaakt!

Voordat je begint met een inhaalslag en er tassen met broccoli, kefir en courgettes worden ingeslagen, zorg dan eerst dat je slechte gewoonten vaarwel zegt zodat het geen dweilen met de kraan open wordt. Er kan een apart artikel over worden geschreven maar in het kort betekent dit: schrap geraffineerde suikers, slechte vetten (frituur, verzadigde vetten), stimulerende middelen (sigaretten, alcohol, drugs) en medicijnen (voor zover mogelijk) uit je leven. Deze hebben juist een slechte invloed op je darmen en werken de goede effecten van gezonde voeding zwaar tegen. Vergeet niet voldoende te bewegen en je bent goed op weg!

Let jij goed op jouw voeding om gezonde darmen te hebben?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: