Mijn leven met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)

Mijn leven met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)

In dit artikel vertel ik wat PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is, wat een PDS aanval is, wat je eraan kan doen en hoe het mijn leven beïnvloed. Ontvang ook mijn gratis eetdagboek!

Wat is PDS?

PDS of Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische darmaandoening / ziekte en vroeger werd het een spastische darm genoemd. De diagnose PDS wordt vastgesteld als alle andere aandoeningen zijn uitgesloten. Bij PDS heb je vaak last van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, obstipatie, slijm bij de ontlasting, winderigheid en soms diarree, daarnaast kan je ook last hebben van misselijkheid, boeren en vermoeidheid. De oorzaak van PDS is nog niet bekend, maar het heeft wel vaak te maken met voeding en stress. Er is vaak onbegrip, omdat er ook veel onduidelijkheid is, je kan ook vaak niet zien of dat er iemand last van heeft en mensen ook niet weten hoe degene zich voelt.

Mijn diagnose

Bij mij werd een aantal jaar geleden de diagnose PDS gesteld. Ik heb altijd veel buikpijn en hevige darmkrampen gehad, daarnaast vaak een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree. Een aantal jaar geleden had ik het zo erg, dat ik toch maar naar de huisarts ben gegaan. Deze stelde vast dat ik PDS had en dat ik er maar mee moest leven. Ik kreeg bepaalde zakjes mee met vezels, zodat mijn obstipatie weer wegging, maar dit had weinig zin. Ik moest van de huisarts gaan opletten op wat ik at en stress vermijden. Er werd verder geen onderzoek gedaan naar andere aandoeningen.

Een jaar later was het weer ontzettend erg en de huisarts heeft me toen doorverwezen voor een darmonderzoek. Er werd ook gecontroleerd of ik niet ergens allergisch voor was en geen glucose-intolerantie of lactose intolerantie had, maar dit was gelukkig niet het geval.

Mijn darmonderzoek verliep goed en ze konden niks vinden. Ik had op dat moment gewoon een zeer erge obstipatie en ik kreeg weer het labeltje PDS. Ik kreeg op dat moment andere zakjes mee, die ik moest innemen elke dag, zodat de obstipatie niet snel terug zou komen. De zakjes hielpen echter niet veel.

Van mijn huisarts heb ik niet veel informatie kunnen krijgen en dat vind ik persoonlijk een zeer pijnlijke zaak. “Je moet er maar mee leren leven” wordt er dan gezegd. Zoek het maar uit!
En dat ben ik dus ook maar gaan doen. Op internet heb ik verschillende websites kunnen vinden die me wel hielpen met mijn PDS.

Dagelijks heb ik te maken met PDS, ik moet opletten met wat ik eet en drink, maar het liefst ook stress en drukte vermijden en dat is vaak nog lastig vanwege mijn werk. Ik heb dagelijks wel eens last van buikpijn, abnormale ontlasting (vaak met slijm), ik moet ook vaak boeren laten, heb zuurbranden, heb soms slikklachten, en heb vaak een opgeblazen gevoel.

PDS aanvallen

Er zijn verschillende soorten PDS aanvallen. Dit zijn echte “aanvallen” die op elk moment kunnen plaatsvinden.
– Als ik het bijvoorbeeld erg druk heb op het werk of thuis, of ik heb stress, of ik maak me ergens druk om (bijvoorbeeld het WEER missen van de trein, of vertragingen van de trein), dan krijg ik al veel last van de PDS. Maar ook als ik iets heb gegeten wat ik totaal niet kan verdragen, krijg ik er last van. Dit betekent dat ik erge buikpijn krijg, ik krijg dan een opgezette buik en wordt hard en dan lijkt het wel soms alsof ik 9 maanden zwanger ben. Dit is zeer pijnlijk en kan ik soms niet eens meer normaal lopen of zitten. Mijn broek moet ik dan ook los doen of een joggingbroek aandoen. Na een tijdje rustig aan te hebben gedaan, zakt het weer. Dit kan soms wel uren duren of zelfs een complete nacht.

– Een aanval dat ik echt snel naar de wc moet. Ik krijg dan vaak hevige pijn en een raar gevoel in mijn onderrug, ik voel me dan niet echt lekker (misselijk), begin te zweten en er is ineens een hevige drang. Ik moet dan echt snel naar de wc, anders komt het niet goed. Mijn ontlasting is dan aan de dunne kant (geen diarree).

Mijn stoelgang is eigenlijk nooit normaal. Ik kan soms dagen niet naar de wc en op andere dagen moet ik dan juist wel weer drie of vier keer. Het is bij mij altijd heel raar en geen touw aan vast te knopen. De ontlasting is ook nooit aan de normale kant. Daar ben ik inmiddels wel aan gewend.

PDS is echt vervelend en kan mijn leven best beïnvloeden. Bijvoorbeeld uit eten gaan is vaak lastig. Ik hou ervan om uit eten te gaan, maar ik weet dat ik dan vaak zeker lastig zal krijgen van de PDS. En soms kan ik ook gewoon niet afspreken met mensen of ergens naar toe gaan, omdat ik gewoon zoveel pijn heb. Dat maakt het echt moeilijk.

Wat kan ik wel en wat niet verdragen + GRATIS Eetdagboek

Ik ben vooral aan het bekijken wat ik wel en wat ik niet kan eten en drinken. Dit kan ook nog eens per persoon verschillen. Ik ben er namelijk achtergekomen dat ik absoluut geen volkoren, vet eten (denk aan McDonalds), mandarijnen, bananen en pinda’s kan eten, maar ik mag ook niet teveel koolzuur. Sinds deze week heb ik pas echt ontdekt dat ik geen bananen kan verdragen. Ik ben dus nu nog steeds zoekende en dat maakt het vaak lastig.

Omdat het zo lastig is om erachter te komen wat je wel en niet kan verdragen, heb ik voor jullie een handige tool, namelijk het bijhouden van een eetdagboek voor PDS. Hier vind je meer informatie en kan je GRATIS mijn eetdagboek downloaden: Het bijhouden van een eetdagboek voor PDS + Download.

Ik zal mijn hele leven hier last van houden en zelf moeten uitvinden wat ik wel en wat ik niet kan verdragen of doen.
De laatste tijd ben ik erg veel bezig met gezonder leven, eten en bewegen. Op mijn blog schrijf ik hier verschillende artikelen over.

Pagina over PDS

Een tijdje geleden heb ik een complete pagina gemaakt met alles over PDS. Hier vind je vooral meer informatie over PDS, al mijn artikelen die te maken hebben met PDS. Zoals bijvoorbeeld wat ik wel en niet kan verdragen, wat je beste kunt vermijden, wat ik doe qua beweging en meer informatie over het WC-doeboek. Klik op deze link voor meer informatie: Alles over PDS.

Mijn leven met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) + GRATIS Eetdagboek

Als je een vraag over PDS hebt of een tip, plaats dan graag hieronder een reactie, zodat we elkaar ook kunnen helpen :).

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

26 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: