Herfst creaties maken – DIY deel I

Herfst DIY - deel I

Afgelopen weekend was het echt zomers weer, maar deze week is het echt ontzettend herfst weer. Ik kom steeds meer in de herfst stemming en wilde graag ons huisje inrichten meer leuke herfst spulletjes. Je kan natuurlijk super leuke en mooie herfst items krijgen in de winkel, maar niets is leuker om zelf iets te gaan maken. In dit artikel laat ik jullie dan ook een aantal van mijn herfst creaties zien in deze herfst DIY met daarbij een aantal kleine tutorials zodat je ook jouw herfst creaties kunt maken.

Herfst vind ik altijd erg mooi! De prachtige kleuren en de vallende bladeren, heerlijk wandelen in het bos en genieten maar! Een tijdje geleden ben ik samen met een vriendinnetje naar het Mastbos geweest om wat natuurlijke spullen te gaan verzamelen, zoals takjes, schors, dennenappels, bladeren en eikels. Je kan zoveel leuke dingen hiermee maken.

Roosjes gemaakt van herfstbladeren

Herfst DIY - deel I

Wat dacht je van roosjes gemaakt van herfstbladeren, zoals je ziet op de eerste twee foto’s. Hieronder laat ik jullie zien hoe je dat maakt.

Herfst DIY - deel I

Alle benodigdheden:
* 8 – 10 Esdoorn bladeren (grote en kleine bladeren)
* 3 – 5 Japanse Esdoorn bladeren (rood en grote bladeren)
* groene lint
* plakband of lijmpistool
* takje

Herfst DIY - deel I

Als je bladeren droog zijn, dan maak je ze nat in een bakje. Dit doe je zodat de bladeren goed buigbaar zijn en niet zo snel kapot gaan. Laat de bladeren een paar minuten weken in het bakje water. Zo gaat ook alle vuil en eventuele beestjes eraf.

Je legt dan de Esdoorn bladeren op volgorde van grootte, de kleintjes bovenop. Je werkt namelijk als eerste met de kleinere bladeren en dan met de grotere bladeren.

Herfst DIY - deel I

Je legt nu een Esdoorn blad op zijn kop op tafel. Leg er eventueel een doekje onder, zodat niet alles nat wordt. Zoals je ziet, maak ik ook gebruik van een tafelkleed die gewoon vies mag worden 🙂 .

Je vouwt dan de middelste punt van het blad naar binnen.

Herfst DIY - deel I

Dan vouw je een van de zijkanten naar binnen.

Herfst DIY - deel I

En natuurlijk vouw je ook de andere zijkant naar binnen.

Herfst DIY - deel I

Dan rol je het blad op via één zijkant.

Herfst DIY - deel I

Dan pak je een rode Japanse esdoorn (of een andere rood blad) en ook die leg je op zijn kop. Vouw vervolgens weer de middelste punt van het blad naar binnen. Leg dan vervolgens je opgerolde blad in het midden van het rode blad.

Herfst DIY - deel I

Vouw dan weer de zijkanten naar binnen.

Herfst DIY - deel I

Nu rol je het rode blad helemaal om het groene blad heen.

Herfst DIY - deel I

Dit herhaal je iedere keer met de normale Esdoorn bladeren en de rode Japanse bladeren, om en om. Dus eerst een normale Esdoorn blad, dan weer een rood blad etc. Let op dat je een beetje draait met je opgerolde bladeren, zodat het echt als een roosje uit komt te zien. Je kan je roosje zo dun of dik maken als je zelf wilt. Wil je meer rood erbij, voeg dan meer rode bladeren toe. Je kan zo je roosje zelf helemaal naar eigen wensen in elkaar zetten. Plak dan de onderkant vast met een plakbandje zodat alle bladeren goed blijven zitten.

Herfst DIY - deel I

Nu gaan we een steeltje maken van een takje. Voeg het takje aan de onderkant toe tussen de bladeren. Plak dan het takje vast met alle steeltjes van de bladeren. Zo blijft je eigengemaakte steeltje ook goed zitten.

Herfst DIY - deel I

Pak het lint en plak deze bovenaan het steeltje vast met een plakbandje. Wikkel dan het lint helemaal om je steeltje heen tot het uiteinde. Plak dan het lint goed vast met een plakbandje of als je het echt netjes wilt hebben met wat lijm.

Et voilà! Je eigengemaakte roos van herfstbladeren! ♥♥♥♥ Mooi toch!! 😀

Dienblad versierd met herfst creaties

Herfst DIY - deel I

Wij hebben thuis ontzettend veel glazen potten staan die we gebruiken voor meerdere doelen, zoals appelmoes en gestoofde peren maken en bewaren en natuurlijk om mooi te gaan versieren.

Op bovenstaande foto heb ik meerdere roosjes in een glazen pot gedaan. In de pot heb ik nog eikels, kastanjes en bladeren gedaan voor versiering. Aan de buitenkant heb ik twee dennenappels gewikkeld met touw. In een andere glazen pot heb ik een eigengemaakte kaars gedaan. Om de pot heb ik touw gewikkeld met een aantal Japanse Esdoorn bladeren.

Onder beide potten liggen onderzettertjes gemaakt van takjes en touw. Rondom beide potten heb ik potpourri neergelegd met mooie herfstkleuren. Natuurlijk ook nog wat extra natuurlijke dingen erbij, zoals bijvoorbeeld dennenappels, gedroogde lavendel en schors. Op een punt heb ik een bosje takjes neergelegd dat samengebonden is met touw 🙂 . ♥♥♥♥ Ik vind het echt super mooi uit zien! Heerlijk herfstig!

Pot versierd met dikkere takken en geknoopte touw

Herfst DIY - deel I

Een andere manier om een glazen pot te versieren voor de herfst is met mooie dikke takken om de pot heen en de pot versieren met geknoopte touw. Hieronder laat ik zien hoe je dat precies maakt 🙂 .

Herfst DIY - deel I

Benodigdheden:
– Heleboel takjes ongeveer in dezelfde maat (meet om glazen heen hoeveel je nodig hebt en hoe lang ze moeten zijn)
– Lijmpistool
– Touw

Er zijn verschillende manieren om de takken om de pot heen te krijgen. Ik wilde zelf dat ik de pot later er weer uit kon halen, dus plak ik de takjes niet vast aan de pot zelf maar aan elkaar in een ronde, zodat de pot er gemakkelijk weer uitgehaald kan worden.

Herfst DIY - deel I

Als je ook de pot er weer uit wilt halen, dan kan je het op deze manier doen. Maar je kan natuurlijk ook gelijk de takjes aan de pot plakken.
Plak de takken per twee aan elkaar, dit maakt het gemakkelijker om de takken om de pot heen te krijgen. Laat dan de takjes even een paar minuten drogen zodat ze ook goed aan elkaar blijven plakken.

Let op: de lijm uit de lijmpistool is erg heet, je kan er blaren van krijgen! Wees dus voorzichtig!!

Herfst DIY - deel I

Zet dan een groepje takken tegen de pot aan en plak een andere groep er tegen aan. Wacht dan weer eventjes voordat je verder gaat met de volgende groep takken. En op bovenstaande foto zie je dan het resultaat.

De rand van de pot vind ik persoonlijk niet mooi en daar heb ik iets voor verzonnen, namelijk een geknoopte touw erom heen. De touw heb ik op een speciale manier geknoopt en dat laat ik hieronder zien.

Herfst DIY - deel I

Je hebt minimaal 4 stukken touw nodig, zorg ervoor dat deze extra lang zijn, wel vier of vijf keer zo lang als de omtrek van je pot. Maak een knoop in de vier touwen samen bij de uiteinden. Leg er dan vervolgens iets zwaars bovenop of klem deze ergens aan vast, het moet echt stevig vast zitten, want je zal veel moeten trekken aan de touw.

Verspreid dan de vier touwen. Één aan de linkerkant, twee in het midden en één aan de rechterkant.

Herfst DIY - deel I

Nu gaan we beginnen met knopen. Je pakt de linkertouw en legt deze met een lusje/boog over de middelste twee touwen heen. De rechtertouw leg je dan weer even over de linkertouw heen, zoals op bovenstaande foto.

Herfst DIY - deel I

Wikkel de rechtertouw over de linkertouw heen, dan eronder door en onder de twee middelste touwen en dan door de lus/boog van de linkertouw weer naar boven.

Herfst DIY - deel I

Trek dan de touw goed aan! Je ziet dat er aan de rechterkant de bovenste touw zit, zie foto. Dit betekent dat je nu aan deze kant de lus maakt en dan de stappen weer herhaalt maar dan vanaf de andere kant. En dan zal je zien dat de bovenste touw aan de linkerkant zit en dan begin je weer hier met de lus…etc.

Zo ga je steeds verder knopen totdat je de gewenste lengte hebt! Je kan ook de touw dikker maken, door meerdere touwen te gebruiken. Ik heb namelijk besloten om toch voor een dikkere touw te gaan en heb ik totaal 8 touwen gebruikt, 2 aan de linkerkant, 4 in het midden en 2 aan de rechterkant.

Herfst DIY - deel I

En dit is het resultaat! Om de schroefrand van de pot heb ik de geknoopte touw gewikkeld.

Herfst DIY - deel I

♥♥♥♥ Ik vind de knoop techniek erg leuk en je kan er veel mooie dingen mee maken! Ik heb trouwens ook nog een aantal touwen gewikkeld om de takken heen, zodat de takken ook goed blijven zitten en voor een mooiere versiering :D!

Herfst DIY - deel I

In de pot heb ik ook weer mijn eigengemaakte roosjes gedaan. Om de roosjes heb ik nog een extra groene lint gedaan voor versiering 🙂 .

Ik ben echt tevreden met mijn eigen herfst creaties en ik heb nog veel meer leuke ideeën in mijn hoofd. Binnenkort komen er dan ook meer herfst DIY artikelen online met mooie herfst creaties en tutorials 😀 !

Wat vind jij van mijn Herfst creaties? En heb jij al de herfst in huis gehaald?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

2 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: