Onderzoek naar de tunnels van Leerdam

Onderzoek naar de tunnels van Leerdam
Foto gemaakt door PhotoSolutions

Al een tijdje ben ik bezig met het onderzoek naar de tunnels van Leerdam. Er gaan namelijk veel verhalen rond dat er onderaardse gangen in het centrum van Leerdam waren of misschien zelfs nog zijn. Al jaren interesseren mij de verhalen over de tunnels van Leerdam. Ik wilde hier graag meer informatie over hebben, maar wist nooit waar ik moest beginnen. Een tijdje terug kwam ik in contact met Peter van Rooden van de Historische Vereniging Leerdam en sindsdien zijn we samen verder gegaan met het onderzoek. Ook hebben we in kranten gestaan en heb ik een website opgezet waar ik alle ontwikkelingen rondom het onderzoek op plaats. Alle geïnteresseerden kunnen hiermee op de hoogte gehouden worden. In dit artikel vertel ik meer over het onderzoek, de krantartikelen en de website.

Hoe begon het allemaal?

In juni 2018 plaatste Peter van Rooden van de Historische Vereniging Leerdam een oproep op de facebook pagina Oud Leerdam of er mensen waren die meer wisten over de onderaardse gangen van Leerdam. Hier kwamen veel reacties op. Ik wist het gelijk, dit is het moment om hier meer mee te gaan doen. Ik wilde per sé onderzoek doen naar deze tunnels van Leerdam. Ik kwam in contact met Peter en we spraken af in Leerdam om informatie uit te wisselen en een rondwandeling te maken door Leerdam.

We gingen samen verder onderzoek doen naar deze tunnels. We wisselden steeds meer informatie, foto’s, tekeningen uit en ik zocht ook contact met de personen die hadden gereageerd op de oproep op facebook. We hadden al wat informatie, maar het liep een beetje dood. We kwamen niet echt verder met het onderzoek.

Peter besloot in oktober om een stukje in de nieuwsbrief te plaatsen voor de Historische Vereniging Leerdam en het stukje kwam ook in Het Kontakt.

Onderzoek naar de tunnels van Leerdam

En toen…..begon het balletje te rollen. Ik kreeg telefoontjes, mailtjes en smsjes van mensen die meer informatie hadden over de tunnels of gaven contactgegevens van mensen die meer informatie hebben.

Website TunnelsVanLeerdam.nl

Alle verhalen en informatie die we tot nu toe hebben verzameld, willen we dan ook graag delen op de website TunnelsVanLeerdam.nl. We proberen te achterhalen waar deze tunnels hebben gelopen en of ze nog echt bestaan. Of is het misschien toch echt een fabel?

We willen de mogelijke routes tonen op deze website. Mogelijke ingangen van vroeger en/of nu. Foto’s die mensen eventueel hebben van de ingangen of van de tunnels zelf. Alles wat we tot nu toe hebben verzameld, willen we tonen op deze website.

In de krant en op Leerdamglasstad.nl!

Ook deze week kwamen we twee keer in het Algemeen Dagblad Rivierenland. De eerste keer was een klein stukje en vandaag kwam er zelfs een zeer groot artikel in het AD Rivierenland. Echt geweldig!

Tunnels van Leerdam in het AD Rivierenland

Ook staan we op de website van Leerdamglasstad.nl. Super tof natuurlijk! Ook met hen ben ik in gesprek of we wat voor elkaar kunnen betekenen. Hoe gaaf!

Informatie verwerken en hoe nu verder?

We hebben inmiddels best veel verhalen en informatie ontvangen, ik moet nog wel veel informatie en verhalen verwerken op de website. De website zal dus de komende tijd nog vaak bijgewerkt worden. Daarnaast hebben we ook nog een aantal afspraken staan met personen die ons kunnen helpen.

We hopen dat we ook snel grondonderzoek kunnen doen. We zullen dan nog wel echt moeten weten waar de tunnels hebben gelopen zodat we goed onderzoek kunnen doen.

Ik vind het enorm leuk om met dit onderzoek bezig te zijn. Je krijgt verhalen te horen van verschillende mensen, maar die wel overeenkomen. Dat maakt het steeds geloofwaardiger. We hopen ook dat we snel een ingang kunnen vinden, zodat we ook onderzoek kunnen doen naar hoe oud de tunnels zijn en hoe ver ze lopen.

We hopen hiermee ook meer toerisme naar Leerdam te kunnen halen als we concreet bewijs hebben.

Het onderzoek zal dus nog wel even lopen, maar mocht je op de hoogte gehouden willen worden van alle ontwikkelingen, neem dan een kijkje op TunnelsVanLeerdam.nl.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: