Nieuwe gewoontes aanleren en gewoontes bijhouden + GRATIS werkboek


Nieuwe gewoontes aanleren en gewoontes bijhouden

Een gewoonte is iets dat je eigenlijk altijd gewoon op de automatische piloot doet, zonder er bij na te denken. Je staat elke dag op, je kleed je aan, je wast jezelf en je gaat tandenpoetsen. Het is eigenlijk een gewoontegedrag en je hoeft er niet bij na te denken. Ik wilde eigenlijk een aantal nieuwe gewoontes aanleren en deze gewoontes bijhouden. Vandaag vertel ik jullie hoe ik deze gewoontes aanleer en hoe ik ze bij hou. Daarnaast heb ik een GRATIS werkboek voor jullie waarmee je zelf ook nieuwe gewoontes kunt aanleren en gewoontes kunt bijhouden.

Nieuwe gewoonte opschrijven
Er zijn een aantal gewoontes die ik al deed, maar nog niet goed genoeg en een aantal nieuwe gewoontes. Het is bedoeling dat je een gewoonte opschrijft. Ik heb al mijn gewoontes die ik wilde uitvoeren opgeschreven in mijn Bullet Journal. In mijn Bullet Journal heb ik bepaalde gewoontes helemaal uitgewerkt, waarom wil ik deze gewoonte doen, welke voordelen eraan zitten en meer. Zo kan je zien dat je echt voor deze nieuwe gewoonte wilt gaan en dat je deze gewoonte wilt aanleren.

Koppel je nieuwe gewoonte aan een bepaald signaal
Als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, dan kan je deze het beste koppelen aan een bepaald signaal. Bijvoorbeeld een bepaalde plaats, of een bepaalde tijdstip. Je kan ook een nieuwe gewoonte koppelen aan een oude gewoonte. Je voert dan jouw nieuwe gewoonte uit zodra je het signaal krijgt.

Maak er een ritueel van
Als je van je gewoonte een ritueel maakt, dan gaat het steeds gemakkelijker om de gewoonte uit te voeren. Als nieuwe gewoonte wil je bijvoorbeeld elke ochtend het nieuws lezen. Het signaal hiervan is dat je beneden komt nadat je hebt gewassen en tanden hebt gepoetst. Je kan er dan een mooi ritueel van maken, bijvoorbeeld aan tafel gaat zitten om te gaan ontbijten. Tijdens het ontbijten pak je de krant of tablet/telefoon en ga je het nieuws lezen.

Beloon jezelf
Soms is het lastig om een nieuwe gewoonte vol te houden. Je kan natuurlijk elke dag een stapje verder gaan met jouw gewoonte en dan jezelf belonen als je weer je nieuwe gewoonte goed hebt uitgevoerd. Bijvoorbeeld jouw nieuwe gewoonte is elke dag hardlopen, je kan dan bijvoorbeeld aan het einde van de week jezelf belonen op een mooi cadeautje als je inderdaad elke dag de gewoonte hebt uitgevoerd.

Nieuwe gewoonte bijhouden
Hoe weet je nu of je een gewoonte elke dag hebt gedaan? Je kan bijvoorbeeld op een gegeven moment zoveel gewoontes hebben, dat je niet meer weet of je het nu wel of niet hebt uitgevoerd. Je kan het dan bijhouden door een lijstje te maken van jouw gewoontes en elke dag deze af te vinken of in te kleuren zodra je deze gewoonte hebt uitgevoerd. Zo kan je dus zien of het inderdaad lukt om deze gewoontes elke dag op de automatische piloot uit te voeren.

Volgende gewoonte uitkiezen
Zodra jij het gevoel hebt dat je al jouw gewoontes op de automatische piloot uitvoert, dan kan je kiezen voor een nieuwe gewoonte. Denk goed na wat je precies wilt en schrijf deze weer op. Begin dan weer helemaal van voren.

Mijn gewoontes


Op de foto hierboven zie je dat ik een aantal gewoontes op een rij heb gezet. Een aantal hiervan zal ik uitlichten met hoe ik deze uitvoer.

Instagram
Elke dag wil ik graag een foto op Instagram plaatsen. Dit kan een foto zijn die ik die dag in mijn blog heb gebruikt of een foto die ik heb gemaakt tijdens het fotograferen van mooie plekken of een andere foto.

Signaal: Elke avond als ik op de bank ga zitten.
Gewoonte: Een foto plaatsen op Instagram
Ritueel: Heerlijk op de bank gaan zitten, tv aan en drinken erbij. Dan plaats ik de foto op Instagram en loop ik langs mijn Instagram feed om andere foto’s een like te geven.

15 min opruimen
Elke dag wil ik graag minstens 15 minuten gaan opruimen. In het weekend ruim ik natuurlijk veel meer op en maak ik veel schoon, maar om het ook elke werkdag uit te voeren, heb ik minder werk in het weekend.

Signaal: ‘s avonds heerlijk hebben gegeten.
Gewoonte: 15 minuten opruimen
Ritueel: Alles opruimen van het eten, in afwasmachine doen, keuken schoonmaken, tafel schoonmaken. En daarnaast bijvoorbeeld de ene dag een wasje draaien en een andere dag bijvoorbeeld stofzuigen, stoffen etc.

Blogs lezen
Elke dag wil ik graag mijn Bloglovin feed langs gaan om artikelen van andere blogs te gaan lezen en eventueel hierop te gaan reageren.

Signaal: ‘s avonds als ik in de trein zit naar huis.
Gewoonte: Blogs lezen van andere bloggers via mijn Bloglovin feed.
Ritueel: In de trein van Dordrecht naar Leerdam pak ik mijn iPad Air erbij en ga ik langs mijn Bloglovin feed om blogs te gaan lezen en filmpjes te gaan bekijken.

DuoLingo
Mijn Engels wil ik graag verbeteren en daarom wil ik elke dag een lesje gaan volgen via de app DuoLingo.

Signaal: Als ik ‘s avonds uit de trein stap en naar huis loop.
Gewoonte: Engelse les volgen via de app DuoLingo.
Ritueel: Ik pak mijn muziek erbij en ga dan de app openen. Dan kies ik een les uit en volg deze dan. Het gaat om luisteren, vertalen, grammatica en meer. Zodra er iets gezegd wordt, gaat mijn muziek even uit, dus dat is wel fijn.

Dit zijn een aantal uitgelichte gewoontes die ik mezelf wilde aanleren of wil aanleren. Elke dag hou ik bij of het gelukt is om de gewoonte uit te voeren. In het weekend lukt het niet altijd, aangezien ik dan vele andere plannen heb en deze gewoontes niet goed uitgevoerd kunnen worden. Maar door de weeks lukt het wel goed. Nu ben ik bezig met SnapChat en Pinterest. Zodra deze twee nieuwe gewoontes goed lukken, zal ik weer een nieuwe gewoonte uit gaan kiezen. Ik vind het een fijn systeem en hierdoor kan ik zeker gewoontes op een automatische piloot uitvoeren.

Boeken die ik aanraad!

Hieronder heb ik twee boeken die ik aanraad weergegeven. Deze twee boeken hebben mij ook enorm geholpen om zeer productief te zijn en om mijn leven nog succesvoller te maken door middel van bepaalde gewoontes!

Eat That Frog – dé methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden
Miracle Morning – 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 8 uur ‘s morgens


Nieuwe gewoontes aanleren en gewoontes bijhouden werkboek


Ben je al ingeschreven? Ga dan naar de download pagina om het werkboek te downloaden.


Nieuwe gewoontes aanleren en gewoontes bijhouden

Nieuwe gewoontes aanleren en gewoontes bijhouden werboek

Gewoontes bijhouden in een habit tracker

Hoe hou je een Habit tracker bij?

Nieuwe gewoontes aanleren? Klik hier!

Welke nieuwe gewoonte zou jij graag willen aanleren?

Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

1 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: