Water besparen – Hoe kan je jouw waterverbruik verlagen?

Water besparen - Hoe kan je jouw waterverbruik verlagen?

Naast de hoge energieprijzen hebben we in Europa ook te maken met een behoorlijke droogte. Er is vanaf augustus sprake van een watertekort. Als consument merk je daar niet veel van, er komt namelijk nog steeds water uit de kraan. Maar toch willen wij thuis ook op water gaan besparen. Ik merk bijvoorbeeld wel aan mijn moestuin dat het enorm droog is en dat ik dus veel water nodig heb voor mijn tuin. Water is niet duur, maar we moeten wel zorgen dat we zorgvuldig omgaan met ons waterverbruik. In dit artikel geef ik tips om jouw waterverbruik te verlagen en hoe je dus water kunt besparen.

Waarom water besparen?

Het is enorm belangrijk om water te besparen. Door klimaatverandering krijgen we op steeds meer plekken in de wereld te maken met watertekort. In Nederland hebben we ook de laatste tijd bijna tot geen regen gehad en is er dus ook een watertekort. We krijgen steeds meer te maken met droge periodes. Daarnaast kost het gebruik van water ook energie. Een liter warm water kost enorm veel energie, meer dan een liter koud water. Door minder water te gebruiken, reduceren we ons energieverbruik.

Water opvangen voor moestuin

Sinds dit jaar hebben wij een regenton op ons dakterras staan. Hier vangen wij al veel regenwater in. Tenminste op het moment dat het regent. Nu heeft het vannacht een beetje geregend (in de nacht van 5 naar 6 september) en dat hebben we op kunnen vangen. Wat wij nog wel moeten doen, is de regenton ook daadwerkelijk aansluiten op de regenpijp. Hier moeten we nog mee aan de slag. Op ons dakterras hebben we ook nog een emmer staan en een gieter waar ik dus regen mee op kan vangen. Het water wat ik opvang, kan ik dan weer gebruiken voor mijn moestuin. Dit scheelt enorm veel water uit de kraan en dus de kosten hiervan.

Ook is het belangrijk om op bepaalde momenten van de dag de tuin water te geven. Doe dit het liefst ‘s ochtends of in de avond. Als je namelijk de planten op het warmste moment van de dag water gaat geven, zal het water sneller gaan verdampen en kunnen jouw planten ook gaan verbranden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Kort onder de douche

Wie houdt er nou niet van een heerlijke warme douche of een heerlijk warm bad. Douchen en in bad gaan kost echter enorm veel water. Al behoorlijk lang douchen wij het liefst zo kort mogelijk. Ongeveer maximaal 10 minuten staan wij onder de douche, het liefst nog korter als het kan. Verkies ook een korte douche boven een bad, een bad verbruikt namelijk veel meer water dan een korte douche.

Kraan uit bij het tandenpoetsen

Draai de kraan uit zodra je deze niet gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of tijdens het handen wassen (handen inzepen). Een lopende kraan kan enorm veel liters water per minuut verbruiken. Als je aan het tandenpoetsen bent, zorg er dan voor dat je de kraan uit doet. Of als je jouw handen aan het inzepen bent, zorg er dan voor dat de kraan ondertussen uit staat, dit is het handigst als je een sensor hebt zodat de kraan ook weer gemakkelijk aan gaat. Je kan namelijk een kraan installeren met een bewegingssensor of een pauze functie, zodat je weinig mogelijk water uit de kraan kan halen en dus zo min mogelijk water verspild.

Water hergebruiken

Water kan je ook gaan hergebruiken. Voor het inmaken van mijn groenten gebruik ik een grote pan om de potten helemaal schoon te koken. Het water dat ik hiervoor gebruik, laat ik dan afkoelen en gebruik ik weer voor mijn planten. Ik doe het water dan in mijn regenton, zodat ik het later weer kan gebruiken. Maar ook als je bijvoorbeeld de kraan in de douche laten lopen om het warm te laten worden, vang het water op dat moment op, zodat je dat water weer kunt gebruiken voor bijvoorbeeld jouw planten of om bijvoorbeeld de wc door te spoelen. Heb je een zwembad vol laten lopen op de warme dagen, gooi het water niet weg! Of ben je groente aan het wassen en ben je eten aan het koken, gooi het water wat je gebruikt niet zomaar weg. Je kan dit dus gaan hergebruiken voor bijvoorbeeld de tuin.

Minder vaak de wasmachine gebruiken

Probeer ook zo zo weinig mogelijk te wassen als dat kan. Verzamel jouw was en draai pas de wasmachine zodra jouw wasmachine helemaal vol is. Ga dus niet een wasje draaien voor een spaar spijkerbroeken of t-shirts, verzamelijk alles totdat de trommel vol is en zet dan pas de wasmachine aan. Elke dag verzamel ik de was en kijk ik hoeveel ik heb. Is het nog niet genoeg? Dan wacht ik weer een dag en verzamel ik de rest van de was op de volgende dag. Zo bespaar ik veel water en ook energie!

Minder vlees eten

Je kan er ook voor kiezen om minder vlees te gaan eten. Vlees kost namelijk enorm veel water. Voor bijvoorbeeld rundvlees is er per 100 gram 1.500 liter water nodig. Dat is echt enorm veel. Wil je weten hoeveel water een bepaald vleessoort of groente kost, dat kan je hier bekijken: waterverbruik per product.

Wij proberen thuis zoveel mogelijk water te hergebruiken en water te besparen door kort te douchen en de kraan zoveel mogelijk uit te laten.

Heb jij ook nog tips om water te kunnen besparen? Laat dan een reactie achter! Zo helpen we elkaar!

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: