Zoekwoorden via de zoekmachine op jouw blog


Zoekwoorden via de zoekmachine op jouw blog

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over omgaan met zoekresultaten via Google Analytics. Hier kon je lezen hoe je erachter kunt komen via welke zoekwoorden mensen op jouw blog komen. Natuurlijk is het ook handig om te weten welke zoekwoorden jouw bezoekers gebruiken via de zoekmachine op jouw blog. Vandaag vertel ik hoe je deze zoekwoorden kan vinden via Google Analytics.

In het artikel over Google Analytics en de app Dashboard schreef ik al hoe je kan zien op welke pagina’s jouw bezoekers allemaal komen. Je gaat naar de Gedrag statistieken en hier kan je zien welke pagina’s goed bezocht worden, hoevaak ze bezocht worden en hoeveel pagina weergaven hebben. Dit zie je vooral goed bij Site-inhoud. Zeer handig om te weten, want je ziet gelijk welke onderwerpen zeer populair zijn bij jouw bezoekers. Zo kan je dus meerdere artikelen maken over dat onderwerp.

Maar er is een handig trucje waarmee je kan zien welke zoekwoorden jouw bezoekers via de zoekmachine gebruiken op jouw blog. Je gaat weer naar Gedrag, dan naar Site-inhoud en dan naar Alle pagina’s. Hier krijg je nu een lijst te zien van alle pagina’s die zijn bezocht. Bovenin zie je een periode staan die je zelf ook kan opgeven. Bijvoorbeeld van 1 dec 2015 – 31 dec 2015. Bovenaan de lijst zie je ook een zoekbalkje staan. Hier kan je dan bepaalde zoekopdrachten geven. Ook dus als je wilt weten welke zoekwoorden er allemaal gebruikt worden via jouw blog.


Zoekwoorden via de zoekmachine op jouw blog

Zodra jij iets in de zoekbalk op jouw eigen blog typt, komt er achter jouw URL een “?s=zoekwoord” te staan. Bijvoorbeeld “https://www.sentinelli.nl?s=verlaten+panden”, de + geeft aan dat er spaties meegenomen moeten worden. Je ziet dus dat de url een extra gedeelte mee krijgt, namelijk “?s=”. Dit gedeelte is altijd hetzelfde als je gaat zoeken via de zoekmachine op een blog. En dit is eigenlijk ook gewoon een pagina dat bezocht wordt op jouw blog.


Zoekwoorden via de zoekmachine op jouw blog

Je kan dus nu de tekst “?s=” ook in Google Analytics gebruiken om te kijken waar mensen op gezocht hebben. Vul dan nu “?s=” in de zoekbalk bovenaan de pagina lijst via Gedag – Site inhoud – Alle pagina’s. Je krijgt nu een lijst te zien met alle zoekwoorden die gebruikt zijn op jouw blog. Super handig toch!

Hieronder heb ik een voorbeeldje hoe het er dan uit komt te zien. Dit heb ik dan ook geëxporteerd naar PDF.


Zoekwoorden via de zoekmachine op jouw blog

Je kan dan nu zien waar mensen vooral op zoeken op jouw blog en je kan hier dan ook weer interessante dingen uit halen, zoals welke onderwerpen worden vaak bezocht en wat voor dingen willen mensen weten. Ik gebruik deze methode elke maand, zodat ik mijn blog weer kan verbeteren. Ik hoop dan ook dat jullie hier ook iets aan hebben 🙂 .

Zoekwoorden via de zoekmachine op jouw blog

Bekijk jij ook graag jouw statistieken via Google Analytics? En hoe ga jij hiermee om?

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: