Inkomsten en uitgaven bijhouden, zo doe je dat! + GRATIS template

Inkomsten en uitgaven bijhouden, zo doe je dat! + GRATIS template

Jullie kennen vast wel het programma Dubbeltje op zijn kant. In dit programma komen mensen die ver in de schulden zitten en worden hiermee geholpen. Sommigen kunnen niks aan de schulden doen, maar anderen weten gewoon niet waar ze mee bezig zijn. Ik merk op dat veel mensen niet eens hun inkomsten en uitgaven bijhouden, ze weten niet hoeveel geld ze kwijt zijn elke maand of wat er juist binnenkomt. Dit vind ik persoonlijk vreemd en raar. Ik kan soms zo boos worden dat mensen niet weten hoe ze hun eigen inkomsten en uitgaven moeten bijhouden of het gewoon niet doen. Vandaag laat ik zien hoe je dit zeer eenvoudig kan aanpakken.

Er zijn vele manieren om inkomsten en uitgaven bij te houden. Je kan namelijk een compleet huishoudboekje bijhouden, maar je kan ook een simpel notitieboekje erbijpakken of je telefoon of computer waar je alles in bijhoudt.

Wat moet je precies allemaal bijhouden? Nou echt alles! Pak je bankrekening erbij en kijk wat je de afgelopen drie maanden allemaal uit hebt gegeven.

Vaste lasten
We bekijken eerst de vaste lasten. Dit zijn bijvoorbeeld de hypotheek, energie, water, verzekeringen etc zijn. Elke maand komen deze bedragen weer terug. Deze zet je eerst in een lijstje onder elkaar. Zet ook erbij wanneer deze vaste lasten er af zijn gegaan. Dus de datum van afschrijving.

Huishoudelijke uitgaven
Daarna kijk je wat je allemaal hebt uitgegeven aan bijvoorbeeld boodschappen, benzine etc. Dit zijn jouw huishoudelijke uitgaven. Ook deze zet je weer in een lijstje onder elkaar.

Reserveringskosten
Ook kijk je of je nog in de laatste drie maanden bepaalde uitgaven hebt gedaan die je niet elke maand of één keer in de zoveel tijd uitgeeft, bijvoorbeeld kleding, schoenen, meubilair, onderhoud, vakanties etc. Dit zijn de reserveringskosten en hier moet je ook rekening mee houden.

Daarna kijk je wat je allemaal aan inkomsten binnen hebt gekregen, bijvoorbeeld salaris, toeslagen, hypotheekrenteaftrek en meer. Ook dit zet je in een lijstje onder elkaar met de datum erbij wanneer je het binnen hebt gekregen.

Inkomsten en uitgaven vastleggen
Nu heb je alle inkomsten en uitgaven in lijstjes staan en kan je nu een overzicht maken van jouw inkomsten en uitgaven. Ik hou zelf ontzettend veel van notitieboekjes en mijn eigen bullet journal. Hierin hou ik ook onze inkomsten en uitgaven in bij. Hoe leg je dit nu gemakkelijk vast? Pak ook een notitieboekje erbij, natuurlijk kan je dit ook gewoon digitaal maken. Aan de linkerkant zet je alle inkomsten onder elkaar. Begin bij de datum van het salaris en zet je salaris (netto) dus bovenaan. Zet daaronder alle inkomsten die je dan nog binnenkrijgt met de datum eronder. Zoals bijvoorbeeld zorgpremie, toeslagen, hypotheekrenteaftrek en meer. Zet onder alle inkomsten een dikke streep en tel alle inkomsten bij elkaar op. Zo weet je precies wat er in een maand binnenkomt.

Aan de rechterkant zet je alle uitgaven onder elkaar. Begin met de datum nadat je jouw salaris hebt ontvangen, zo weet je precies wat je allemaal moet betalen van jouw salaris. Zet dan bij alle uitgaven ook weer een datum, zo weet je precies wanneer iets eraf gaat. Je kan ook gebruik maken van kolommen of rijen, bijvoorbeeld vaste lasten, huishoudelijke uitgaven of misschien nog wel uitgebreider als bijvoorbeeld verzekeringen, vrije tijd etc. Je kan het zo uitgebreid of juist simpel maken als jij wilt. Zet ook weer helemaal onderaan de lijst een streep en tel de uitgaven bij elkaar op. Zo weet je precies wat je allemaal kwijt bent in een maand.

Hieronder heb ik een voorbeeld geplaatst met fictieve inkomsten en uitgaven.


Inkomsten en uitgaven bijhouden, zo doe je dat!

Ok, nu heb je dus een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven per maand. Je weet precies wat je overhoudt per maand en zo weet je dus ook wat je nog kan uitgeven die maand en zal je dus niet te snel teveel uitgeven, want dat geld heb je gewoon niet. Je zal misschien ook wel zien dat je op bepaalde dingen kunt bezuinigen, bijvoorbeeld geef je niet teveel uit aan boodschappen of juist kleding of zomaar dingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn? Abonnementen, heb je dat wel nodig? Kan je niet bepaalde dingen opzeggen? Hier kan je dan ook gelijk mee aan de slag.

Sparen
Aan het einde van elke maand hou je misschien wel een bedrag over. Probeer dan ook te sparen. Een gedeelte hiervan zet je dan op je spaarrekening en een ander gedeelte zou je eventueel nog kunnen gebruiken voor leuke dingen. Maar je kan ook dit gedeelte weer reserveren voor bepaalde rekeningen die in de toekomst komen. Sparen is sowieso echt belangrijk. Sparen voor leuke dingen kan natuurlijk, maar je zal ook moeten sparen omdat bepaalde huishoudelijke dingen ook kapot kunnen gaan. Bijvoorbeeld een koelkast, wasmachine, auto, je kan beter het geld op je spaarrekening hebben voor dit soort onverwachte dingen, dan heb je het geld zodra je het echt nodig hebt! Vorig jaar schreef ik nog een artikel over omgaan met geld met allerlei tips over hoe je geld kan besparen en hoe je om kunt gaan met geld.

Er zijn mensen in het programma dubbeltje op zijn kant geweest die elke maand 1500 Euro kwijt waren, terwijl ze dit helemaal niet kunnen betalen. Sorry? Ik snap dat echt niet. Ik hoop dat mensen gaan inzien dat dit echt niet kan en dat mensen bij moeten houden wat er binnenkomt en er weer uitgaat. Zo voorkom je dat je in de schulden komt.

Inkomsten en uitgaven bijhouden, zo doe je dat!

Meer inzicht in jouw inkomsten en uitgaven? Download mijn GRATIS template!

Hou inkomsten en uitgaven bij met mijn GRATIS template

Heb jij jouw financiën onder controle? Hou inkomsten en uitgaven bij met mijn GRATIS template

Hou jij ook jouw inkomsten en uitgaven bij? GRATIS template

Inkomsten en uitgaven bijhouden, zo doe je dat! + GRATIS template

Hou jij ook jouw inkomsten en uitgaven bij? En hoe doe jij dat? Heb je nog bepaalde tips?

GRATIS Inkomsten en Uitgaven template

inkomsten en uitgaven


Ben je al ingeschreven? Ga dan naar de download pagina om de template te downloaden.


Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

7 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: